Foto: Printscreen minrzs.gov.rs

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu izuzelo je neke od ključnih dokaza pribavljenih na “Jovanjici” tokom pretresa 18. novembra 2019., pet dana nakon policijske akcije kojom je otkriveno uzgajalište marihuane i zaplenjeno 1,6 tona pomenute biljke. Reč je o 600 kilograma kanabisa što je ujedno i jedan od ključnih dokaza na kom se temelji optužnica protiv vlasnika imanja Predraga Koluvije, te se postavlja pitanje da li je ceo slučaj „Jovanjica“ na klimavim nogama.

Kako je BIRN naveo, sudsko veće je prihvatilo predlog odbrane da se iz spisa predmeta izuzmu dokazi pribavljeni na osnovu naredbe sudije za prethodni postupak Specijalnog suda za organizovani kriminal od 18. novembra 2019. godine. Obrazlažući odluku sudija Zoran Ganić je rekao da je naredba za pretres bila zakonita, ali da sam pretres nije i da se zbog toga iz predmeta izdvajaju svi dokazi koji su pribavljeni tokom tog pretresa.

Foto: N1

Reč je o jednom od krunskih dokaza tužilaštva, što je i sam zamenik tužioca za organizovani kriminale Saša Drecun istakao, a prilikom pomenutog pretresa zaplenjeno je čak 600 kilograma kanabisa. Pitanje je zbog čega pomenuti dokazi nisu izuzeti još tokom kontrole optužnice, već u podmakloj fazi postupka.

Advokat Borivoje Borović u razgovoru za list Nova ističe da je ovakva odluka bila očekivana ako se uzmu o obzir pritisci koji su u proteklom periodu vršeni na pravosuđe kada je reč o slučaju “Jovanjica“.

“Očekivao sam da će biti takav epilog, kao i da će se biti pritisaka na pravosuđe, sa očiglednim raznim trikovima odbrane prvookrivljenog Koluvije, što zakonitim, što nezakonitim. Sud ne sme da menja susku praksu i da se ponaša u koristi okrivljenog. Ne upuštam se u detalje sudske odluke, ali se postavlja pitanje što sud ovakvu odluku nije doneo kada se preispitivala optužnica već tek sada”, kaže istaknuti advokat Borović i dodaje:

Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Po svemu sudeći, sada imamo zakasnelu reakciju suda, kojom želi da se diskredituje ceo postupak. Sam nagoveštaj toga dao je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je govorio na televiziji o pritvoru prvookrivljenog.”

Ističe i da je, prema njegovim saznanjima, bilo raznih pritisaka na institucije.

Pročitajte još:

“Imam neproverene informacije da se tokom tužilačke i policijske istrage pokušao izvršiti pritisak na veštaka, kako bi rekao da se ne radi o opojnoj drogi na imanju „Jovanjica“”, kaže Borović.

Navodi da su pritisci na pravosuđe uvek prisutni kada je u postupke uključen neko iz vlasti.

“Stalno postoje pokušaji da sudski postupci ne dožive epilog kad je uključen nego iz vlasti. Po mišljenju stručne javnosti, poslanika, „Jovanjica“ je državni projekat, koji je nekontrolisanom reakcijom policije otkriven. Upravo zbog „Jovanjice“ se i inspektor Slobodan Milenković, koji je rukovodio akcijom, našao u nemilosti”, kaže advokat.

“Ako je prvookrivljeni Koluvija vodan po međunarodnim konferencijama, predstavljan kao neko ko je uspešan privrednik, takođe i posećivao događaje vladajuće stranke, onda je jasno zašto je ovakav epilog, ali i kakav će biti”, ističe advokat Borović za Novu.

Foto:Screenshot/Mup.rs

Slučaj “Jovanjica” se od samog početka nalazi pod budnim okom javnosti. Afera je otkrivena zahvaljujući poslaniku Miroslavu Aleksiću, koji je javnost obavestio o rekordnoj zapleni opojne droge, dok je za to vreme policija ćutala.

Ubrzo je otkriveno da je gazdinstvo “Jovanjica” posedovalo dozvole Ministarstva poljoprivrede, ali i da su ga posećivali visoki politički funkcioneri poput Aleksandra Vulina.

O slučaju “Jovanjica” u više navrata su se oglašavali najviši državni zvaničnici, mahom zbog toga što su dovođeni u vezu s Koluvijom.

Pročitajte još:

Poslednji put o celom slučaju govorio je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tada izneo krajnje neshvatljivu izjavu. Tom prilikom govorio je o puštanju Koluvije u kućni pritvor, što je iznenadilo javnost s obzirom da je reč o vlasniku jedne od najvećih plantaža u ovom delu Evrope.

„Ako pogledate, ima tu nekoliko veoma interesantnih stvari. Neću da ulazim u detalje zato što nikad sa sigurnošću ne mogu da kažem da li je nešto tačno ili nije. Prvo, taj čovek je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji sličan slučaj da je čovek za takvo krivično delo bio dve godine u pritvoru, a da se pritom vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru. Vrlo čudno složićete se jer on nije ubio nikoga, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koliko pola okruženja, Nemci i ostali su legalizovali. Što on takođe negira da je imao uopšte. Ali dve godine da provedete u pritvoru zbog nečega takvog, očigledno se neko plašio onoga što bi moglo da se čuje. Ko su ti ljudi to ćemo da vidimo“, rekao je tada Vučić.

Progon inspektora koji je otkrio “Jovanjicu”

Takođe, pritisci su bili evidentni i kada je reč o policajcima koji su radili na slučaju.

Slobodan Milenković Senta, načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije i čovek koji je otkrio imanje „Jovanjica“ i uhapsio vlasnika Predraga Koluviju, našao se na udaru režimskih medija, ali i institucija samo zato što je radio svoj posao.

Slobodan Milenković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nekoliko puta je pozivan na poligraf zbog “Jovanjice”, a na njegov račun su pljuštale optužbe da je korumpiran. Progon je išao do tih razmena da je i sam Vučić o tome govorio.

„Pokušavaju dva dana da prave od dvojice policajaca heroje. Videćemo šta su oni govorili istinu, a šta nisu, na stvarnom poligrafskom ispitivanju i sa stvarnim poligrafskim pitanjima, iako to nije dovoljno dokazno sredstvo za bilo šta”, rekao je Vučić jednom prilikom.

Inače, inspektor Milenković je pred tužilaštvom još u istrazi za “Jovanjicu” izjavio da je imao operativna saznanja da je Koluvija diler.

Sa druge strane, Koluvija od samog početka sudskog postupka tvrdi da je nevin. Tvrdio je da mu je čak iz kabineta tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića traženo da za celu aferu optuži porodicu predsednika Srbije.

BONUS VIDEO: Kako je Jovanjica doplovila do Nemačke?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar