Dok se u Srbiji tvrdi da su poslovi Predraga Koluvije išli i ka Mađarskoj, još do kraja nije utvrđena ni priroda njegovog poslovanja u Severnoj Makedoniji. Šta je tačno bilo pod plastenicima koje je u imao u toj zemlji, za koje tržište je bilo namenjeno, ko su mu bili pravi partneri. Gordana Bjeletić istraživala je ovu temu za emisiju Newsnight.

Republika Severna Makedonija. Opština Kavadarci, selo Rosoman. Ima sve što i druga mesta na Balkanu – mesto za okupljenje, kladionicu, apoteku.

Rosoman, međutim, ima i ono što druga mesta nemaju. Dve plantaže marihuane u svojoj blizini.

Mesto sa oko 4.000 stanovnika koji se bave poljoprivredom. Na ulicama, logično, više poljoprivrednih vozila nego automobila. A o novim firmama u komšiluku znaju, kažu, samo da postoje i koliko ih je.

„Gde ima Ljupče na drugom mestu kanabis? Ja ove dve tu znam“, kaže nam jedan meštanin.

Jedna je na samom ulazu u mesto, vidljiva s puta. Druga nije.

„Ima jedno 5, 6 kilometara. Crna Reka, benzinska Sirkovo. Zastani tamo i uputiće te sve što treba“, kaže drugi.

Po uputstvu, uz put, ka izlazu iz Rosomana. Nije daleko, ali nije ni pored puta. S puta se vide krovovi plastenika na plantaži čiji je suvlasnik bio:

„Koluvija, da. Vi imate tamo po Inđiji, Pazovi, imate svuda“, rekao je jedan čovek.

N1: Je l’ znate za Koluviju da ima neke veze sa vlasnikom baš ove plantaže?

„Nemam pojma. Nisam u taj biznis“, odgovara.

U ovom kraju kažu da znaju sve o breskvama i grožđu, jer se svi time. O novoj kulturi, kažu, ne znaju ništa.

„Ne, ne, ne ne… Niko ništa ne zna iz sela“

„Bolje da ne znamo. Mi smo sa sela i znamo šta to može da bude. Bolje ništa da ne znamo“

N1: Što tako kažete?

„Znamo da je opasno“

U novoj sredini po informacije se ide kod onih koji su najviše u kontaktu sa ljudima, na primer – na pijacu.

Ljubazni, gostoljubivi, rado govore o svojim proizvodima i svemu drugom. Skoro o svemu.

„Radimo i tikvice, luk, tako nešto“

N1: A jeste li čuli da se u ovom kraju proizvodi kanabis?

„Ništa o tome ne znam“

„E, to ne znam“

„Znamo o tome, ali neću da čujem da se time bavim“

Iz mesta vrednih i gostoljubivih odlazimo sa kupljenom teglom domaćeg ajvara i mnogo kadrova plantaža spolja. Dupla ograda, bodljikava žica, pas čuvar, čuvar i zabranjen ulaz i snimanje.

Po Makedoniji plantaže snimamo spolja. Kažu, dođite za dve nedelje da biste snimili i proizvodnju, jer trenutno imaju oni i svojih problema.

Sa dozvolom ih je 66. Predsednik udruženja kaže da nedostatak regulative dovodi do toga da se ne zna koliko njih uopšte i uzgaja kanabis, da li je proizvod zaista medicinski i gde završi.

„Esencijalno je bitno da dobijemo materijalni zakon koji će propisati sva pravila, kontrolu, način inspekcijskog nadzora. Sad nemamo ni inspekcijski nadzor. Komisija ima neka ovlašćenja po zakonu, ali nisu dovoljna“, izjavio je Kostadin Dukovski, predsednik udruženja Makkanabis.

Pročitajte još:

Upravo ta komisija došla je u Rosoman u kontrolu 10 dana pred hapšenje Koluvije u Srbiji.

„Tamo su ustanovili da se ne vodi nikakva evidencija. I sve je bilo na istom mestu, i uginule i zdrave. Znači, totalni haos. Komisija je oduzela licencu ovoj kompaniji, ali tu su stali. Ključno pitanje je zašto nije vođena evidencija. Kada se ne vodi evidencija, može da se radi u magli. Mi ne znamo da li je tamo bilo više sadnica posađeno, gde su završile. Špekulacije mogu da idu do… do sutra“, rekao je Vlado Apostolov iz BIRN Makedonija.

Novinar: Do crnog tržišta?

„Da, mogu da idu i tamo. Ne znamo“, odgovara.

Crno tržište, na kome su cene višestruko veće, u Makedoniji je preplavljeno marihuanom, koju makedonska policija pali.

Najavljuju i paljenje novih količina, vrednih 205 miliona evra.

Otkud toliko i postoji li veza između legalnog i nelegalnog tržišta, nisu saopštili.

„To još niko ne zna. Ono što mi kao građani možemo da primetimo, jeste da policija baš mnogo radi poslednjih meseci. Imali su više akcija, neke i sa američkom DEA, to su nezvanične informacije. Ali, svi znamo kakav je zakon. Firme sa licencom proizvode samo cvet, ali nemaju sertifikat i cvet ne mogu da prodaju ni kući, niti mogu da izvoze. To je veliko pitanje gde završi sva ta marihuana“, kaže Kristina Atovska, novinarka.

Tako za Makedonce Koluvija i nije bio tema, iako je vest bio dva puta.

O njemu se zna da je bio suvlasnik na dve plantaže, u Rosomanu i Strumici.

Pažnju javnosti privuklo je pisanje BIRN-a o tajnom sastanku u niškoj kafani „Mrak“. Sa njim je, između ostalih, bio i generalni sekretar Vlade Makedonije.

„To je nas iznenadilo. Jer nam se u celom istraživanju nije nikako pojavio (Raškovski). Iako, jedan od partnera Koluvije je u medijima i prepucavanjima opozicije i vlasti pomenut kao njegov rođak. Veza sa Zaevim nam je bila direktnija, ali izgleda da ni ova nije bila baš labava“, rekao je Vlado Apostolov.

Hapšenje Raškovskog nije ni u kakvoj vezi sa narkoticima. Istraga i sada proces vode se zbog sumnje na koruptivna dela i zbog spornih tendera.

Stav Vlade je da, kako su nam rekli, aktuelne istrage ne komentarišu, pa tako ni hapšenje sada bivšeg generalnog sekretara. Nekomentarisanje je i njegov stav.

„Ja sam ga pozvao oko ovog pitanja, on više nije u pritvoru. Pozvao sam ga telefonom, na to pitanje nije hteo da odgovori. Da li je bio tamo, da li se desio taj sastanak“, kaže Apostolov.

Novinar: Ništa o Koluviji nije hteo da kaže?

„Ništa. Nije hteo“, navodi.

Nema ni potvrde da postoji bilo kakva istraga.

BONUS VIDEO: 24 minuta – Legalizacija Koluvije – Bijke pod stresom 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar