Foto: EPA-EFE/CLAUS BECH DENMARK OUT

Brod "Budva", na kome je pre nekoliko dana nemačka policija pronašla 500 kilograma kokaina, jedno je u nizu plovila čiju posadu su činili crnogorski državljani, ili su plovili pod zastavom Crne Gore, a koji su zaplenjeni u akcijama policija širom sveta. Zajednički imenitelj za sve je velika količina droge pronađena na njima.

U velikoj akciji nemačke, ali i više evropskih policija, te američke DEA, na brodu „Budva“, čiji je vlasnik AD „Barske plovidbe“, odnosno država Crna Gora, 2. maja pronađeno je 500 kilograma kokaina. Na brodu je bila kompletna posada državljana Crne Gore, a od njih 23, jedan je uhapšen, dok se za ostale još uvek ispituje umešanost.

Kokain vredan oko 20 miliona evra, trebalo je da bude istovaren u Hamburgu, a brod je, prema planu puta, trebalo da nastavi put Nigerije, gde je trebalo da preveze žitarice.

Međutim, podgoričke „Vijesti“ su danas prenele informaciju, pozivajući se na strane medije, da je droga najverovatnije trebalo da bude izbačena u more pre ulaska u Nemačku, s obzirom na to da je bila spakovana u vodootporne vreće.

Iz vrha Uprave policije Crne Gore, rečeno je „Vijestima“ da je brod „Budva“ od početka akcije bio pod strogim nadzorom i da je praćen od kada je 19. aprila isplovio iz Kazablanke u Maroku i zaputio se ka Nemačkoj.

„Fokus crnogorske policije posebno je usmeren na one građane koji su kao pomorci angažovani na inostranim brodovima i to koriste za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu“, saopštila je policija Crne Gore.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Da je fokus, ne samo crnogorske, već i policija drugih država, na crnogorske državljane i njihova plovila, ne bi trebalo da iznenadi, imajući u vidu nekoliko velikih zaplena poslednjih meseci i godina. Iznenađuje i činjenica da ovo nije prvi brod u vlasništvu države Crne Gore, na kome je pronađena droga.

Tako je 19. aprila 2019. godine, na školskom brodu „Jadran“ u Tivtu, vojna policija Crne Gore pronašla  i zaplenila oko 50 kilograma kokaina, vrednosti oko pet miliona evra. Na brod je trebalo da se ukrcaju studenti Pomorskog fakulteta iz Kotora i da krstare rutom Tivat – Istanbul – Pirej. Ova kriminalna grupa mesecima je praćena, a otkriveno je da su dva pripadnika vojske bila deo ove organizacije.

Droga je navodno trebalo da bude istovarena u Turskoj. U ovom slučaju okrivljeni su Vladimir Račić, Duško Radenović, Vladimir Stupar, Dejan Rovčanin i Radomir Osmajić.

Nekoliko dana nakon zaplene, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore obezbedilo je svedoka saradnika, pripadnika vojske Miloša Kulića, koji je ispričao da je 50 kilograma kokaina na brod uneo njegov kolega Duško Radenović.

Svedok saradnik ispričao je i da je osumnjičeni Radomir Osmajić više puta čuvao drogu, navodno na drugarskoj osnovi, bez naknade. Priznao je da mu je godinu pre toga, Osmajić doneo kokain koji je on čuvao u vojnom objektu „Opatovo“, gde je radio. Suđenje u slučaju „Jadran“ u toku je pred crnogorskim sudom.

Krajem februara ove godine, 11 državljana Crne Gore uhapšeno je nakon što je na brodu „Aressa“, pronađeno 5.7 tona kokaina vrednog oko 250 miliona evra i 50.000 tableta ekstazi. Droga je bila namenjena tržištu zapadne Evrope, a brod je trebalo da plovi do Soluna. Teretnjak „Aressa“, plovio je pod zastavom Kameruna, a krenuo je iz Venecuele 23. februara, da bi dva dana kasnije bio presretnut od strane Mornarice kraljevine Holandije, u Arubi.

Foto: Yuriko Nakao / AFLO / Profimedia

Crnogorski državljani bili su umešani i u šverc oko 20 tona kokaina, koji je brod „MSC Gajan“ iz Južne Amerike prevozio prema Evropi, a zaplenjen je u Filadelfiji 16. juna nakon što je tamošnja policija primetila anomalije na sedam brodskih kontejnera.

Ova rekordna zaplena na brodu „MSC Gajan“, bila je vredna više od milijardu dolara, a zbog šverca je uhapšeno pet osoba poreklom iz Crne Gore. Crnogorski list „Dan“ obelodanio je tada da su uhapšeni Vladimir Penda, Ivan Đurašević, Boško Marković, Aleksandar Kavaja i Nenad Ilić, svi iz Crne Gore, kao i Fonofave Tijasagu, mornar iz Samoe i Luli Pulu.

U avgustu 2018. godine, italijanska policija uhapsila je 11 crnogorskih državljana zbog šverca 20 tona hašiša, koji je, kako su preneli mediji, organizovao visokopozicionirani član Kavačkog klana. Vrednost droge koja je pronađena na brodu procenjena je na 200 miliona evra, a brod je plovio pod zastavom Paname.

Medojević: Vlada Crne Gore švercuje kokain

Evropska poslanica Doris Pak, reagovala je na Tviteru povodom zaplene 500 kilograma kokaina u Hamburgu.

„Sinoć je policija u luci Hamburg ušla u crnogorski brod „Budva“ i pronašla skoro pola tone kokaina. Vlasnik broda je izgleda država Crna Gora. Kad bih bila namćor, svašta bih mogla pomisliti“, napisala je Pak.

Nakon toga, reagovao je poslanik opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

Nebojša Medojević
Foto: N1

„Na brodu Vojske Crne Gore zaplenjeno 60 kilograma kokaina. Na trgovačkom brodu čiji je vlasnik Vlada Crne Gore zaplenje 500 kilograma. U diplomatskoj pošti zaplenjeno 200 kilograma. Gospođo Doris Pak, zaključak može biti samo jedan – Vlada Crne Gore švercuje kokain. EU podržava Vladu. EU podržava šverc kokaina“, napisao je Medojević na svom tviter nalogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare