Veljko Belivuk, živa žrtva, nepoznata osoba
Foto: Nova.rs/Shutterstock

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića jedva je počelo pripremnim ročištem, a nove optužnice protiv ozloglašenog klana se samo nižu. Nedavno je potvrđena optužnica za još dva ubistva, a ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je da je ovaj klan odgovoran i za četiri zločina u Grčkoj. Spisak žrtava najsurovijeg klana se konstantno povećava, pa tako tačan broj još nije poznat, a za sada se čini da je u pitanju čak 12 surovih likvidacija!

Kriminalna grupa na čijem su čelu bili Marko Miljković i Veljko Belivuk uhapšena je 4. februara 2021. godine, a klan broji nekoliko desetina pripadnika. Prepiska sa aplikacije „Skaj“, na kojoj se u većoj meri zasniva optužnica, otkriva surovost i brutalnost klana. Oni su svoje žrtve, prema navodima optužnice, mamili, zatim zverski ubijali, morbidno slikajući leševe, a fotografije su međusobno razmenjivali.

„Vidi, lutko, Meksiko usred Beograda hahahah“, samo je jedna u moru bizarnih poruka koje su putem „Skaja“ razmenjivali članovi klana.

Druga optužnica podiguta u Srbiji protiv grupe Belivuk- Miljković potvrđena je nedavno, a njom se terete za ubistvo Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Nikola Mitić – Ubili ga jer se čuo sa suparnikom

Nikola Mitić je likvidiran 10. avgusta 2020. godine, a osumnjičeni se terete da su mu prerezali vrat, a potom isekli njegovo telo i samleli.

Nikola Mitić Foot:Nestali Srbija

Mitić je otet nedaleko od američke ambasade u Beogradu, pred većim brojem ljudi. Tada je presretnuta njegova „honda“ iz koje su ga izvadili i prebacili u „škodu superb“. Vezali su ga, a jedan od članova grupe ga je sve vreme tukao.

Odvezen je u takozvanu „bazu“ na Partizanovom stanu, gde su mu okrivljeni, uz batine, tražili da kaže ko ga je poslao da ih prati. Uzeli su mu „Skaj“ telefon i tada utvrdili da je u kontaktu bio s Lazorom Vukićevićem, takođe žrtvom ovog klana.

Kao i većinu svojih žrtava, pripadnici klana su ga odvezli u Ritopek, u kuću koju su koristili za likvidacije. Tamo su Mitiću najpre odsekli prst na nozi, a potom mu nožem presekli vrat.

U to vreme, Belivuk i Miljković su bili u Crnoj Gori gde su, kako će se kasnije ispostaviti, ubili Mileta Radulovića Kapetana…

Goran Mihajlović – prva žrtva klana Velje Nevolje

Dok svedok okrivljeni u postupku protiv Belivukovog klana Nikola Spasojević na saslušanju nije otkrio da je Belivukov klan odgovoran za ubistvo Gorana Mihajlovića i potvrdio sumnje koje su u javnosti postojale duže vreme, policija i tužilaštvo navodno nisu znali ništa o Goranu Mihajloviću, nestalom 2019. godine, mladiću koji je prema najnovijim informacijama nedeljnika „Vreme“ čak bio i na merama tajnog nadzora Specijalne službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije.

Goran Mihajlović
Goran Mihajlović Foto: Privatna arhiva

Spasojević je ispričao da je pozvan da tokom noći pričuva Mihajlovića o kom, kako je rekao, do tada ništa nije znao. Te noći ga je kako je došao u ovu situaciju, da se nađe vezan na podu „štek“ vikendice Belivukove grupe, a on mu je odgovorio da su ga “namestili drugovi” i da ne može da razgovara sa njm jer su mu Veljko i Marko obećali da ukoliko ne bude pričao, da će ga ujutru pustiti.

U međuvremenu, Belivuk i Miljković otrovali Mihajlovića, telo su umotali u najlon, pa su Spasojević, Belivuk, Miljković i Draganić telo Mihajlovića odvezli na plac kuće u Surduku, njegovo telo spalili, a ostatke bacili u Dunav sa Pupinovog mosta.

Iako motiv ovog ubistva nije u potpunosti jasan treba uzeti u obzir da je Mihajlović radio sa drogom, pa je tako posedovao mašinu za prozivodnju ekstazija koju je nasledio od tasta Nenada Stankovića Čokija, uhapšenog 2017. i osuđenog zbog proizvodnje droge zajedno sa ćerkom Tijanom i još nekoliko osoba.

Upravo tu mašinu prepoznala je Mihajlovićeva supruga na TV na snimcima iz kuće strave u Ritopeku, a pretpostavka je da je Belivuk želeo da skloni Mihajlovića sa tržišta i oduzme mu sve vredno.

Da slučaj bude bizarniji, nedeljnik „Vreme“ otkriva da je Mihajlovićeva snaja, Tijana Stanković, u pritvoru prala veš Miljkoviću!

Aleksandar Gligorijević Puki – Belivukov saradnik i žrtva

Aleksandar Gligorijević zvani Puki bio je član Belivukove navijačke grupe „Principi“ i vodio je lokalnu grupu Partizanovih navijača u vojvođanskom mestu Odžaci.

Gligorijević se našao na meti svojih prijatelja jer su, kako tvrdi tužilaštvo, verovali da je sa članovima suparničke kriminalne grupe planirao ubistvo Veljka Belivuka. Čak je, navodno, za te potrebe nabavio i snajper.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

„Brate, ovaj me namestio… Ako sve bude OK, za par dana ide u klanicu“, javio je Belivuk preko „Skaja“ jednom od svojih saradnika, misleći na Gligorijevića.

Ubijen je u kući strave u Ritopeku, a Belivuk i njegovi saradnici nožem su na njegovim leđima urezali reč „izdaja“ i to fotografisali.

Goran Veličković Goksi – Slike leša slali Filipu Koraću

Goranu Veličkoviću Goksiju (33) svaki trag se izgubio 3. avgusta 2021., a poslednji put je viđen u Višegradskoj ulici u Beogradu. Zajedno sa Milošem Radosavljevićem Kimijem povukao se ranije sa južne tribine i osnovao navijačku grupu „Partizanovci“.

Goran Veličković Goksi Foto: Privatna arhiva

Bojan Hrvatin, svedok saradnik u slučaju Belivuk, ispričao je detalje jezivog ubistva Goksija. Hrvatin ga je najpre namamio pričom da idu da kupe oružje, a zatim su ih Belivuk i Miljković presreli „glumeći“ policiju.

Odveli su ga u kuću u Ritopeku, a zatim mučili i zverski ubili.

„Prvo je pisao Filipu Koraću… Ne znam kako se on zvao na Skaju, ali mi smo ga zvali „Zalizani“. Poslata mu je poruka: Tik-tok, tik-tok, ovako ćeš i ti da završiš, navataćemo te. Tome je prethodila prepiska kao da Goksi piše sa njim, ali nas je on odmah posle prve ili druge poruke provalio. Onda mu je poslata slika, ona „Koraću p***o“, da mu se stavi do znanja jer je Goksi bio sa njim na vezi i prodavao je njegovu „koku“. Čekali smo, konkretno Miljković, jer je kod njega bio telefon da se vidi kada će poruka biti štiklirana. Čim smo videli, da je on tu poruku primio, mi smo je izbrisali, da Korać ne bi mogao da je sačuva“, ispričao je Bojan Hrvatin.

Lazar Vukićević – namamili ga pozivom da muče otetog Nevolju

Lazara Vukićevića su namamili putem poruka na „Skaju“ koje su slali sa telefona Mileta Radulović Kapetana, iz Crne Gore, govoreći mu da je Belivuk otet i da treba da ga muče. Kada je Vukićević stigao u Ritopek je shvatio o čemu se radi, pa je iz ranca koji je nosio izvukao pištolj i zapucao.

Članovi ekipe su počeli odmah tu da ga besomučno tuku, nakon čega su ga savladali i vezali.

Kako piše u optužnici, Miloš Budimir preko „Skaja“ javlja: „Braćo, sve je u redu, vezan je. Imao prangiju džukela. Izvadio iz ranca prangiju i ja ga vatam i nabadam i prst sam polomio…“

Pošto su Belivuk i Miljković tada bili u Crnoj Gori, tražili su detaljan opis, jer im je „bilo krivo“ što propuštaju ovo ubistvo.

Foto: Vesna Lalić

Ime Lazara Vukićevića prvi put u žižu javnost dospelo je 2019. godine, kada je pod „porše“, inače u vlasništvu njegovog oca, postavljena bomba. Tada je do detonacije na Vračaru došlo u trenutku kada bilo nikoga, te na sreću povređenih nije bilo. Iako tada, makar javno, nije bilo reči da bi Vukićević mogao biti Belivukova žrtva, ova eksplozija shvaćena je kao opomena.

Tri meseca pre postavljene eksplozivne naprave, Vukićević je izašao iz zatvora u kom se našao zbog napada na Nikolu Vavića, inače brata vođe navijačke grupe „Alkatraz“ Aleksandra Vavića.

Zdravko Radojević – kum Belivukovog pajtosa

Slučaj Radojević počinje naizgled bezazlenim škrabanjem grafita koji je posvećen Radojevićevom bratu, zbog čega je najavljivao kako će, u znak osvete, „javno pseta pobiti“ i „oči izvaditi“. Bizarno je da je Radojević bio u kumovskim odnosima sa jednom od braći Budimir čije se ime danas nalazi na optužnici protiv Belivukove grupe.

Za potrebe Radojevićeve otmice, a kasnije i likvidacije, prema svedočenju svedoka okrivljenog Bojana Hrvatina, čak su izazvali i sudar, a nakon što su ga oteli i odveli u Ritopek gde su ga nakon mučenja ubili. To je učinio Belivuk, pošto je na njegovo pitanje „ko će da ga reši“ Budimir odgovorio da on ne želi jer mu je kum.

Milan Ljepoja – „Pink Panter“ koji je zasmetao Velji Nevolji

U štek kući u Ritopeku u kojoj su, kako se sumnja, pripadnici Belivukove kriminalne grupe ubijali i kasapili svoje žrtve nađeni su biološki tragovi Milana Ljepoje, kao i dugme farmerki „dizel“ koje je nosio na dan nestanka. Na jednoj od snimaka prikazanih na nacionalnoj frekvenciji vidi se, kako nas je uverio vrh policije, Ljepoja kako ulazi u kuću u Ritopeku, ali iz nje ne izlazi.

Foto: Printscreen/Pink, MUP

Postoji nekoliko verzija motiva ubistva Milana Ljepoje (44), inače nekadašnjeg pripadnika bande “Pink Panter” – prema jednoj sumnja se da je ubijen jer je navodno organizovao atentat na vođu kavačkog klana Radoja Zvicera u Kijevu, a prema drugoj želeo je da potisne Belivukovu grupu iz podzemlja jer je bio blizak sa „škaljarskim klanom“ i planirao je ojača svoj kriminalni uticaj.

Ubistva „škaljaraca“ u Grčkoj

Uoči pripremnog ročišta u postupku protiv ovog klana, ministar policije Aleksandar Vulin otkrio je da je grupa odgovorna i za još četiri ubistva u Grčkoj, a veruje se da je reč o likvidacijama visokorangiranih pripadnika škaljarksog klana Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu, koja su se dogodila 2019. godine.

Foto: Mup

Istragu ova četiri ubistva još tada je pokrenula grčka policija ali bez mnogo uspeha, a Vulin je sada saopštio da su u toku pregovori ko će dalje nastaviti da radi na ovom slučaju – Grci ili kolege iz Srbije.

Mile Kapetan – mamac i zatočenik kavačkog klana

Belivuk i Miljković na osnovu brojnih dokaza, pa i poruka sa „Skaja“, sumnjiče se za ubistvo Mileta Radulovića Kapetana u Crnoj Gori. Za razliku od drugih žrtava, Radulovića su kavčani držali zatočenog gotovo dva meseca!

Za to vreme koristili su njegov „Skaj“ telefon zahvaljući kom su mamili žrtve ali i saznavali informacije o drugim članovima suparničkog klana. Otet je 14. oktobra, a u njegovom zarobljavanju i ubistvu učestvovalo je, kako se sumnja, 13 osoba.

Obećavali su Raduloviću da će ga, ukoliko im saopšti tražene informacije, ostaviti u životu, obezbediti lažni identitet i život u inostranstvu.

Radoje Zvicer je, prema pisanju crnogorskih medija, 21. decembra 2020. godine po nalogu Kašćelana i Božovića saopštio Radonjiću i Ðuroviću da ubiju Radulovića.

Bonus video: Belivuk i Miljković pokušali da preotmu hotel u Balkanskoj ulici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare