Foto: Facebook/Privatna arhiva

Crnogorski pravosudni organi tražiće od nadležnih organa Srbije izručenje Podgoričanina Marjana Vujačića, saznaje nezvanično „Dan“. Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva on se tereti za ubistvo Veselina Kalezića i Mila Ilića. Specijalno tužilaštvo dostavilo je ranije Višem sudu u Podgorici predlog da se Vujačiću sudi u odsustvu, s obzirom na to da nije dostupan crnogorskim pravosudnim organima jer je protiv njega tada bio u toku postupak u Srbiji zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića, za šta je nedavno osuđen na 30 godina zatvora. Njegova odbrana uložila je žalbu, pa se konačna odluka o toj presudi čeka.

Početak suđenja optuženima za ubistvo Veselina Kalezića i Mila Ilića u podgoričkom Višem sudu 19. februara je odložen za 26. mart jer je advokat Jelena Antunović otkazala punomoćje okrivljenom Vujačiću. Sud je Vujačiću dodelio novog advokata po službenoj dužnosti, Danila Aćimića. U tom predmetu optužnicom je obuhvaćen i Rade Popović. Oni se terete za članstvo u kriminalnoj organizaciji i pomaganje u ubistvu dvojice Podgoričana.

Veselin Kalezić likvidiran je 19. novembra 2018. ispred jednog kafića u podgoričkom naselju Stari aerodrom, a njegov prijatelj Milo Ilić ubijen je 30. aprila 2019. u blizini Autobuske stanice u Podgorici.

Prema nezvaničnim informacijama iz policije, Vujačić važi za plaćenog ubicu „škaljarskog klana“.

Uhapšen je 12. juna 2019. godine u Novom Sadu zbog falsifikovanja isprava. Nekoliko dana kasnije, srpska policija je saopštila da je osumnjičen za ubistvo Jugoslava Cvetanovića i za još tri likvidacije, od kojih su dve počinjene u Crnoj Gori, a jedna u Holandiji. U pismu koje je tada uputio medijima, Vujačić je naveo da mu je sve namešteno i da su ga inspektori prilikom ispitivanja pretukli i prisiljavali da prizna krivična dela.

Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

„Ubistva su izvršena na način što su prethodno nabavili sredstva za izvršenje krivičnih dela, a zatim su pratili Kalezića u cilju izviđanja terena i pogodnog mesta za izvršenje krivičnog dela, da bi se 19. novembra 2018. dovezli blizu lica mesta, gde je iz vozila izašao M.V. i kada je primetio Kalezića, prišao mu je s leđa i ispalio više projektila u njega“, kazala je ranije tužilac Stojanka Radović.

Vujačićeva odbrana uložila je žalbu na presudu kojom je on osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića. Kako su naveli, žalba je uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o kazni, navodi se u dokumentaciji u koju je „Dan“ imao uvid.

Advokat Ognjen Radić u žalbi ističe da prvostepeni sud u fazi suđenja i tužilaštvo u Vranju nisu predložili niti izveli dokaz trasološkim veštačenjem. Apelacionom sudu u Nišu žalbom je predloženo da Vujačića oslobodi ili da prvostepenu presudu ukine i vrati sudu predmet na ponovni postupak.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar