Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Više od 30 osoba uhapšeno je sinoć na protestu ispred Skupštine Beograda nakon sukoba sa Žandarmerijom, a među privedenima su i osobe koje nisu učestovale u neredima, već su samo prisustvovale skupu. I pored te činjenice, na teret im se stavlja krivično delo pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja, a prema rečima advokata Ivana Ninića, to je način da se hibridno zasnuje nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i tako postupci drže pod kontrolom vlasti.

Advokat Ivan Ninić, koji zastupa studenta Dimitrija Popovskog (21), koji je priveden na protestu ispred Skupštine, ističe da se mahom svim licima koja su privedena stavlja na teret jedno krivično delo – pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Iako njegov branjenik ništa nije radio sem što je bio na protestu, stavljeno mu je na teret pomenuto krivično delo.

Pročitajte još:

Ninić za Nova.rs ističe da je ovo pokušaj da se zastraše građani, ali i da vlast drži pod kontrolom postupke koji su pokrenuti protiv uhapšenih ljudi.

„Ponovo smo u jednoj specifičnoj situaciji, da se svim ljudima stavlja na teret krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, a sve to kako bi se zasnovala nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, jer su za sva druga dela nadležna osnovna javna tužilaštva. Tako je i u slučaju mog branjenika. Znači ponovo se hibridno zasniva nadležnost Višeg javnog tužilaštva, da bi se postupci držali pod strogom političkom kontrolom, odnosno da bi ponovo bio aktiviran mehanizam višeg tužioca Nenada Stefanovića„, izričit je advokat Ninić koji dodaje sledeće:

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Za sva druga dela, pa i nasilničko ponašanje, nadležno je Prvo osnovno javno tužilaštvo, imajući u vidu teritoriju na kojoj se dogodio incident“.

Ninić navodi da je stavljanje teže kvalifikacije zapravo namera da stvore preduslovi da se zasnuje nadležnog Višeg javnog tužilaštva, koje je u praksi pokazalo okrutnost, bezobzirnost, bahatost i spremnost da služi režimu do kraja.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Suština je da ove ljude hapsi tužilaštvo koje je pod ingerencijom Nenada Stefanovića, to je još jedan kontrolni mehanizam vlasti“, navodi naš sagovornik.

Advokat Ivan Ninić pravi paralelu i sa slučajem policajke Katarine Petrović, koja je optužena da je javnosti dostavila izveštaj o nesreći koju je izazvao Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Petrovićeva je zbog toga čak i privedena, ali je zbog pritiska javnosti puštena na slobodu.

Foto: Privatna arhiva

„Na isti način su i sa Katarinom Petrović zasnovali nadležnost Višeg javnog tužilaštva iako se odmah ispostavilo da radnje koje se njoj stavljaju na teret uopšte nisu u toj nadležnosti. Primer Katarine Petrović, kao i mnogi drugi pokazali su čemu služi Više javno tužilaštvo. Ovde se namerno ide sa težom kvalifikacijom, da bi se uterao strah ljudima u kosti“, kaže Ninić.

Više od 30 osoba privedeno

Podsetimo, na protestu ispred Skupštine Beograda u ponedeljak su se dogodili sukobi između pripadnika Žandarmerije i građana. Privedeno je više od 30 osoba, a neki od uhapšenih nisu čak ni učestvovali u sukobu sa Žandarmerijom.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Inače, protesti se održavaju već danima u Beogradu zbog izborne krađe na izborima 17. decembra.

VIDEO: Studenti na blokadi igraju fudbal

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare