Četiri puta više drogiranih nego ranije: Za praznike u saobraćaju stradalo 59

Hronika 13. jan. 202210:51
Podeli:
Foto:MUP Srbije

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, od 31. decembra do 9. januara ove godine registrova je najveći broj saobraćajnih prekršaja u vreme praznika u poslednjih pet godina, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, tokom decembra 2021. godine u saobraćajnim nezgodama stradalo je 59 osoba – 16 više nego u istom periodu 2020. godine. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je da učesnici u saobraćaju, naročito mladi vozači, poštuju saobraćajne propise, budu oprezni i odgovorni, jer će se samo tako izbeći tragedije.

„Nemojte da dozvolite da zbog nemarnog, nesavesnog i neprimerenog ponašanja u saobraćaju trajno uništite i svoj i tuđe živote“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, od početka ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 15 ljudi, dok je u decembru 2021. godine u saobraćajnim nezgodama od 59 poginulih bilo 14 mladih, od čega je u samo dve saobraćajne nezgode stradalo sedmoro mladih koji su imali između 14 i 23 godine.

Svi ti životi, istakao je Vulin, mogli su biti sačuvani samo da su poštovani saobraćajni propisi, da je vezan pojas, poštovana brzina kretanja, da nije konzumirana droga ili alkohol.

On je naveo da zabrinjava podatak da je u kontroli saobraćaja tokom praznika, u odnosu na isti period 2020. godine, broj vozača koju su isključeni zbog vožnje pod dejstvom alkohola udvostručeni, a da je broj onih koji su vozili pod dejstvom narkotika povećan čak četiri puta.

Vulin je rekao da se zalaže za oštriju kaznenu politiku, tako da se svakom ko pijan ili drogiran sedne za volan i izazove saobraćajnu nezgodu sudi za pokušaj ubistva.

U akciji pojačane kontrole saobraćaja, tokom praznika, policija je otkrila ukupno 31.828 prekršaja, što je čak 84 odsto više nego u prazničnom periodu prošle godine.

Iz saobraćaja su zbog vožnje pod dejstvom alkohola isljučena 2.043 vozača, od kojih je 445 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

U službenim prostorijama zadržano je i 87 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Saobraćajna policija sankcionisala je čak 15.574 vozača zbog prekoračenja brzine, dok je zbog nekorišćenja pojasa sankcionisano 5.367 vozača, odnosno putnika u vozilima.

Najviše prekršaja otkriveno je u Beogradu – 3.510, Sremskoj Mitrovici - 2.313 i Novom Sadu - 1.786 prekršaja.

Bonus video: Kamion za odnošenje smeća usmrtio bicikliskinju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar