Foto: Privatna arhiva, Nova.rs

Stanari zgrade u Vojvođanskoj ulici u Beogradu u više navrata žalili su se institucijama na investitora koji zida objekat pored njihove zgrade, tražeći sve informacije o dozvolama. Tako se jedan od stanara obratio i Službi za katastar nepokretnosti 29. oktobra prošle godine, da bi skoro godinu dana kasnije, 22. septembra 2021. dobio "čuveni" odgovor srpske administracije da mu je potreban još jedan papir. U međuvremenu, sporna zgrada koja je predmet zahteva, narasla je za još devet spratova.

Naime, stanari četvorospratnice u novobeogradskoj Vojvođanskoj ulici 11, prošle godine su se javili našoj redakciji zbog divlje gradnje u Vojvođanskoj, zabrinuti da bi investitor koji planira da na parceli, koja se nalazi tik uz njihovu, izgradi devetospratnicu sa podzemnom garažom, i time ugrozi stabilnost njihove zgrade.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Oni su tada izneli dokumenta kojim je njihova zgrada „slobodnostojeća“, što znači da nijedna njena strana ne dodiruje susednu parcelu.

S tim u vezi, neophodno je bilo i da bilo koji objekat, koji se gradi pored zgrade, bude adekvatno udaljen, što nije slučaj sa sadašnjom zgradom u fazi izgradnje.

Stanari su ranije tvrdili i da je investitor „legalno ukrao“ nekoliko metara od njihovog placa, kao i da mu je građevinska dozvola izdata dva dana nakon parlamentarnih izbora, što baca sumnju na ceo slučaj.

s

Više od godinu dana obraćali su se nadležnima kako bi saznali sve detalje o izgradnji objekta, kao i to da li investitor poseduje sve neophodne dozvole, ali odgovor je gotovo uvek izostao.

Dok su tražili pravdu i informacije od institucija, jedna od adresa na kojoj su se obratili jeste i Služba za katastar nepokretnosti. Katastru je jedan od stanara zgrade poslao 29. oktobra 2020. zahtev za izdavanje uverenja o vlasničkim promenama za period od 2010. do dana podnošenja zahteva, a koja je upisana kao državna svojina.

Prošlo je gotovo godinu dana, a onda je iz Katastra nepokretnosti stigao odgovor.

„Obzirom na napred izneto, potrebno je da postupite u skladu sa članom 64. Zakona o opštem upravnom postupku i dostavite dokaz kojim potvrđujete svoj pravni interes za izdavanje navedenog uverenja (odgovarajući dokument u kopiji, punomoćje..)“, naveli su kratko iz Katastra nepokretnosti godinu dana kasnije i dali rok od osam dana nakon prijema dopisa da stanar dostavi traženo ili će u suprotnom smatrati da je odustao od zahteva.

Foto: Privatna arhiva, Nova.rs

Stanari su ranije za televiziju Nova S tvrdili da je investitor nelegalno dobio dozvolu za gradnju.

U međuvremenu, dok su čekali odgovor iz Katastra, zgrada na susednoj parceli zbog koje su zahtev i poslali, je od temelja narasla na devet spratova, skoro duplo više od bilo koje zgrade u Vojvođanskoj ulici.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Stanari mesecima traže pravdu i razrešenje slučajeve, a susretali su se sa različitim problemima. Tako im je investitor čak tražio i da uklone klime sa svoje zgrade, kako bi on mogao zgradu da završi.

BONUS VIDEO: Izgradnja Narodne skupštine u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar