Foto: Nemanja Jovanović ; privatna arhiva KRIK; EPA/ANDREJ CUKIC

Kontroverzni sudija Zoran Savić, poznat je javnosti najpre iz slučaja nezakonitog oslobađanja Stanka Subotića Caneta za šverc cigareta, ali i po svojim preduzimačko-građevinskim poduhvatima, impozantnoj imovinskoj karti i vlasništvu više ekskluzivnih nekretnina, koje je u bazi „Prosudi, ko sudi“ objavio portal Krik.

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud uvažio zahtev za zaštitu zakonitosti optuženog pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića i ukinuo pravosnažnu presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina, slučaj se vraća u sudnicu Apelacionog suda na ponovno odlučivanje o žalbama na tu presudu.

Presuda je, podsetimo, ukinuta jer je utvrđeno da je doneta nezakonito, iz razloga što je u šestočlanom veću sudija Apelacionog suda sedelo njih dvoje, koji su ranije tokom suđenja odlučivali o zahtevima Šarića za ukidanje pritvora. S obzirom na to da u žalbenom postupku ne smeju da učestvuju sudije koje su ikad ranije bile u kontaktu s tim predmetom, presuda je ukinuta a predmet vraćen Apelaciji na novo odlučivanje.

Darko Šarić, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Sudije Bojana Paunović i Milimir Lukić, čije je prisustvo označeno spornim, zbog toga su se ovog puta odmah izuzeli iz veća, a njihova mesta trebalo bi da popuni dvoje sudija iz drugog i jednog preostalog šestočlanog veća koje postupa po žalbama u predmetima organizovanog kriminala.

S obzirom na to da se shodno pravilnicima jedno veće popunjava članovima drugog po redu koji je utvrđen godišnjim rasporedom poslova, prvi na listi za popunjavanje rupe je upravo Zoran Savić.

Da li će on zaista i zaseti u fotelju svojih kolega, zasad nije zvanično potvrđeno, iako se u pravosudnim krugovima odavno o tome spekuliše.

Sudija Zoran Savić Foto:privatna arhiva KRIK.rs

Sudija Savić važi za najkontroverzniju ličnost u Apelacionom sudu, a brojne odluke i pravosnažne presude koje su njegova veća izricala, označavane su kao sporne i nezakonite.

Jedna od njih je upravo presuda kontroveznom biznsimenu Stanku Subotiću Canetu, koji je nakon decenijskog suđenja volšebno oslobođen krivice za šverc cigareta tokom devedesetih godina. Veće u kom je pored Savića bila i aktuelna predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović odbacilo je pojedine dokaze tužilaštva, što je vrhovni sud kasnije označio nezakonitim.

Stanko Subotić Cane Foto:Nemanja Jovanović

Za razliku od Šarića, presuda Subotiću nije mogla biti biti vraćena na reviziju jer je oslobođen krivice, a shodno zakonu, optuženi se revizijom ne može dovesti u teži položaj od onog koji trenutno uživa, pa je sud mogao samo da kontatuje da je zakon prekršen.

Takođe, sudija Savić je bio i član veća koje je oslobodilio Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića optužbi za krađu kamiona,ali i gotovo svim v3ećim slučajevima: od ubistva premijera i zločina DB, do Joce Amsterdama, direktora državnih preduzeća i crnogorskih klanova. Istraživačk

Pročitajte još:

Ono što je pažnju javnosti posebno skrenulo jeste njegova imovinska karta i vest da je postao i građevinski investitor ekskluzivne vile sa aprtmanima na Kopaoniku „Vila pahulja“. U bazi sudija „Prosudi ko sudi“, koju je istraživao i objavio portal „Krik“, navedeno je da je sudija gradio apartmane sa biznismenom Zoranom Kocićem, a vila je procenjena na više od milion evra. Pored toga, sudija Savić je vlasnik dva stana u centru Beograda od 62 i 98 kvadrata, kao i garaže od 29 kvadrata i skupocenog automobila BMW vrednosti oko 20.000 evra. Njegova supruga Snežana Savić Sabljić, koja je takođe sudija Apelacionog suda, ali građanskog odeljenja vlasnica je kuće u Vrčinu od oko 200 kvadrata, kao i trosobnog stana u Berogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar