Kad FBI i DEA hapse srpske kriminalce: Od Šarića do Belivuka

Hronika 01. avg. 202119:17 > 19:46
Podeli:
Foto:shutterstock

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da se istraga protiv grupe Veljka Belivuka vodi od 2019. godine i to zahvaljujući Federalnom istražnom birou (FBI). Ipak, ovo nije prvi put kada su strane službe morale da "upletu prste" da bi došlo do hapšenja srpskih kriminalaca, pa su tako neki od najvećih narko-bosova na ovim prostorima uhapšeni upravo zahvaljujući FBI i DEA.

Pročitajte još:

„Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela u vreme kada sam obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova i očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju. Informacije koje je FBI podelio sa evropskim i našim službama značajno su pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe, na čemu posebno želim da čestitam i našim istražnim organima i svima koji su pomogli da ova mafijaška organizacija završi iza rešetaka“, rekao je nedavno Stefanović, čime je samo potvrdio navode o kojima se mesecima govori u javnosti, odnosno da do pada kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića ne bi došlo da se nisu umešale strane službe.

Inače, slučaj Belivuk je samo jedan u nizu kada su strane bezbednosne službe „pogurale“ srpske da rade svoj posao. Jedno od najvećih hapšenja u proteklih desetak godina je upravo pad narko-bosa Darka Šarića, koji se srpskim vlastima predao 2014. godine, nakon što je lociran.

Za Šarićevo ime u medijima se prvi put čulo u oktobru 2009. godine, kada su agencije prenele da je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti „Maui“, pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije „Balkanski ratnik“ američke agencije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja. Dva meseca kasnije, raspisana je međunarodna poternica za Šarićem i označen je najvećim narkom-bosem na ovim prostorima.

Nekoliko godina kasnije, tačnije 2014. Šarić je postao dostupan srpskim istražnim organima.

I jedan od najvećih narko-trafikanata u Južnoj Americi, vođa klana „Amerika“, Zoran Jakšić Zoran Jakšić, uhapšen je 2016. godine u Peruu. Jakšića su u zajedničkoj akciji uhapsili agenti američke Agencije za borbu protiv narkotika – DEA i peruanska policija kada je iz južnoameričke države Ekvador ušao u Peru, a Jakšić je rukovodio klanom koji je označen kao jedna od najjačih kriminalnih grupa sa ovim prostora.

Zoran Jakčić Foto: LaRepublica.pe/KRIK

Jakšić je označen kao osoba koja je finansirala nabavku kokaina i transportovala ga u Evropu. Inače, klan „Amerika“ aktivan je i u Srbiji, o čemu svedoće i hapšenja ljudi koji su dovođeni u vezu s ovim klanom.

Po svemu sudeći, i klan Belivuka pao je zbog stranih službi. Prema podacima koje je izneo ministar odbrane, ranije policije, Nebojša Stefanović, informacije koje je FBI podelio sa evropskim i srpskim službama značajno su pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv kriminalne grupe vođe navijača.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stefanović je istakao da istraga protiv pomenute grupe se vodi od 2019. godine i to zahvaljujući FBI.

Podsetimo, optužnica je podignuta u petak protiv 31 lica. Sumnjiče se za najteža krivična dela, među kojima su i pet ubistva, rasturanje oružja i droge, silovanje i otmica.

Optužnica je napisana na 322 strane.

BONUS video: Vučić o slučaju Belivuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar