Čačak, selo, mesto Zablaća, hronika, muž pretukao ženu, nasilje u porodici, porodično nasilje
Majka nasilnika iz Zablaće, Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Zbog slučaja porodičnog nasilja u porodici Krivokuća i pokušaja ubistva Nikolije Vučković od strane supruga Gorana iz Zablaća šokirani su, kako građani Čačka, tako i stručnjaci koji upozoravaju da se takvim stvarima mora stati na put. Sociološkinja Rada Karanac kaže za Nova.rs da je porodično, kao i svaka druga vrsta nasilja zloupotreba moći, a naš sistem podstiče ideju da je to privatna stvar.

„Tim stavom imamo prećutkivanje mnogih situacija koje se dešavaju u državi iz čega proizilazi da oni koji imaju manju moć bilo žena, deca ili stari ljudi nemaju dovoljno podrške i budu žrtve. Ove dve situacije koje su se desile u Zablaću su poslednje u nizu za koje smo čuli. U slučaju Krivokuća je reagovao Zaštitnik građana koji je trebalo da ispita delovanje Ministarstva za demografiju MUP-a, odnodno obavi uvid u sva dokumenta, a mi i dan danas nemamo izveštaj i povratnu informaciju“, navela je sociloškinja.

Prema njenoj oceni, institucije rade svoj posao ako policija ode na vrata nasilniku i odredi mu meru zadržavanja i prilaska. Međutim, nasilno lice, po njenom isteku, pretpostavlja da može da nastavi da radi i živi na isti način. Karanac smatra da našem zakonu nedostaje podrška i monitoring i za žrtve i za nasilnike.

„Ako žena ode u Sigurnu kuću ne može tamo ostati ceo život. Kada izađe pitam se gde će da ide. Mi imamo ekonomski problem u zemlji, jer su majke najčešće nezaposlene. Sutra ako dođe do suđenja, toj ženi se oduzima dete ili deca i dodele nasilniku, budući da nemaju sredstva za njihovo izdržavanje“, objasnila je Karanac.

U tim činjenicama sociološkinja vidi nefunkcionisanje institucija, odnosno nepovezivanje rada raznih službi koje su uključene u slučajeve porodičnog nasilja.

„Žene treba osnažiti, pružiti im podršku u materijalnom smislu, zaposlenje i stalnu kontrolu. Takođe, nasilnici najčešće imaju neurološke, psihološke, psihijatrijske ili probleme sa nekim opijatima. Oni moraju proći procedure lečenja i nadgledanja istog. Dakle nad njima ne postoji kontrola. Tu vidim probleme koji se moraju korigovati“, istakla je Karanac.

Rada Karanac, sociolog, sociološkinja
Rada Karanac Foto: Privatna arhiva

Kao jednu od teškoća u radu institucija ističe preobimnu dokumentaciju u smislu kako napisati izveštaj, koga obavestiti, u kojoj formi, koji obrazac uzeti… Zbog svega toga, suština problema ostaje negde po strani, zaključila je Karanac za Nova.rs.

Osnovno javno tužilaštvo donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjićenog G.V. (30) iz Zablaća jer je svojoj dvadesetdevetogodišnjoj supruzi N.V. naneo teške, a majci lakše telesne povrede, saopštio je danas portpatrol OJT Vladimir Perišić.

„On je, takođe, prekršio meru zaštite od nasilja u porodici u odnosu na ženu N.V. koja mu je izrečena presudom OJT, što predstavlja posebnu krivičnu radnju. Njemu je određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati, a tokom današnjeg dana i saslušanje, posle čega će sudija za prethodni postupak podneti predlog za određivanje pritvora“, naveo je Perišić.

„Ovo selo kao da je ukleto. Ovo što se dogodilo u porodici Vučković je velika tragedija. Zamislite da četvoro dete ostane bez majke. To je tužno i pretužno“, kaže za Nova.rs S.Đ. iz Čačka. I ona je jedna od maltretiranih i zlostavljanih žena ali se, kako kaže, oslobodila ludaka sa kojim je živela pre nekoliko godina i sama odgajila troje dece koja su sada već odrasli ljudi.

„Svi su su završili fakultete, volim ih najviše na svetu, a ono što je najvažnije – više ne gledaju naše svađe i fizičke obračune. I dan danas se plašim bivšeg supruga, ali sam presekla i kraj. A i deca su odrasla pa mogu da me zaštite“, isprićala nam je ona. Na naše pitanje zašto nije ranije prekinula agoniju koju je imala u braku navodi da je bila finansijski zavisna od njega, a kod roditelja nije mogla da se vrati, jer su bili stari i bolesni i jedva se brinuli o sebi.

„Centar za socijalni rad, čijim sam se savetnicima obraćala više puta su uglavnom „prosipali pamet“ kako dijalog supružnika rešava sve, a nisam imala hrabrosti da ga prijavim u policiju budući da je to prvi korak. Zamislite da ga zadrže 48 sati, pa bila bih mrtva posle toga. Takođe u CZSR su mi kazali da bi to prvo trebalo da uradim, što je apsolutno tačno i odustala sam od institucija koje ne postoje“, zaključila je ona za naš portal.

Podsetimo, u tom mestu se dogodilo i nasilje nad Danijelom Krivokućom, koju je, sada počivši, suprug prvo hteo da zapali, a onda pokušao da je ubije nožem. I ona je bila hospitalizovana u Opštoj bonici Čačak sa teškim telesnim povredama. Njen muž je, tom prilikom, povredio i njihovog jedanaestogodišnjeg sina.

Čačak, hronika, pokušaj paljenja kuće
Foto: Nenad Nešović/N2

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, osudila je danas nezapamćeno nasilje u selu Zablaće kod Čačka.

“Šokantne vesti o o ovom slučaju su još jedna je potvrda da celokupna domaća javnost mora hitno i beskompromisno da osudi ovakvo divljaštvo i preduzme konkretne mere da se ovakvi postupci siledžija najstrože sankcionišu. Nasilje nad ženama mora prestati odmah”, navela je ona u saopštenju.

Podsetimo, Goran Vučković pretukao je preko noći svoju suprugu tako što je uzeo motku na kojoj je bio ekser i udarao je do iznemoglosti. Nesrećna žena je bila totalno dezorjentisana i golu su je dovezli na Urgentno odeljenje čačanske bolnice odakle je prebačena na intenzivnu negu.

Čačak, hronika, pokušaj paljenja kuće
Foto: Nenad Nešović/N2

„Njeno stanje je i dalje kritično i neizvesno. Pored unutrašnjih krvarenja ima i prelome rebara, jedno oko joj je teško povređeno i hospitalizovana je na odeljenju intenzivne nege u Opštoj bolnici Čačak“, najnovije su informacije iz te zdravstvene ustanove.

Kako saznaje naš portal Goran Vučković je te kobne noći bio i pod dejstvom narkotika. Uprkos pokušajima da dobijemo informaciju od postupajućeg tužioca OJT u Čačku, Jasmine Lazović, nismo uspeli. Zapravo, odgovore na najvažnija pitanja nismo dobili, a jedno od njih, možda i krucijalno – zašto nasilnik nije bio iza rešetaka, jer je i ranije tukao kako suprugu, tako i ostale članove svoje porodice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare