Foto:techograce / Alamy / Alamy / Profimedia

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je kaznu od najmanje pet godina i tri meseca zatvora u završnici suđenja bankaru Aleksandru Arsenijeviću (35) koji se tereti da je zloupotrebom položaja odgovornog lica i falsifikovanjem službenih isprava oštetio klijente banke za 240.000 evra.

Arsenijević je neposredno pred davanje završnih reči pristao da iznese svoju odbranu u kojoj je naveo da je bio primoran, zastrašivan i ucenjivan od strane osobe čiji identitet ne sme da otkrije, da podiže novac sa računa klijenata i da ništa od toga nije zadržao za sebem ali je, po oceni tužilaštva, ovakva odbrana izneta radi izbegavanja krivične odgovornosti.

„Smatramo da je obranom iznetom u tužilaštvu optuženi priznao krivično delo, a danas izneta odbrana je u cilju izbegavanja krivične odgovornosti i sud je ne bi trebalo uzeti u obzir tužilaštvo je dokazalo krivična dela koja se Arsenijeviću stavljaju na teret optužnicom, kao i u slučaju Zorana Stojkovića koji je optužen za pomaganje“, rekla je Tatjana Stevanović, zamenik OJT.

Ona je zatražila da se Arsenijević oglasi krivim za zloupotrebu položaja kazni sa najmanje pet godina a za falsifikovanje isprava još sa devet meseci, i da mu se izrekne kazna od najmanje pet godina i tri meseca zatvora i da mu se oduzme sva stečena imovinska korist. Po oceni tužilaštva, optuženog Zorana Stojkovića treba kazniti sa najmanje godinu dana zatvora.

U završnici suđenja, Arsenijević je izneo svoju odbranu braneći se da je bio prinuđen da podiže novac klijenata i da za sebe nije ostvario nikakvu korist.

„Pred kraj 2013. godine jedan klijent koji je došao da podigne kredit je rekao da je predviđeno da ću dobiti otkaz u banci jer nema nikakva „leđa“ i da me on može zaštiti ukoliko završi neke poslove za njega. Mnogo sam se bojao da ću dobiti otkaz jer sam sve u banci postigao svojim radom i to mi je bio jedini izvor prihoda. Taj klijent mi je dao nalog za isplatu sa popunjenim brojem žiro računa i potpisom rekavši da treba da podignem na blagajni da su i banka i klijent upoznati sa svime i da će novac biti vraćen za nekoliko dana. Ja to isprva nisam hteo da uradim, ali mi je on zapretio da ću u suprotnom dobiti otkaz“, ispričao je Arsenijević pred sudom.

On je objasnio da je nakon nekoliko dana novac zaista vraćen na račun sa kojeg je podignut, ali da su ubrzo usledili novi pozivi i dolasci u banku i nekih drugih lica, a da je od pomenutog klijenta dobijao brojeve računa sa kojih je trebalo podizati novac, uz napomenu da će posle nekoliko dana biti vraćen.

„Bio sam primoran da trpim pretnje, ucene i iznude, zbog čega sam to morao da radim. Kada sam video da se novac ne vraća na račune, shvatio sam da je vrag odneo šalu. Osoba koja me je kontaktirala me je uveravala da će sve biti u redu. Zakazao sam sastanak u menadžemntu banke, ali pre nego što sam otišao, ta osoba me je pozvala i rekla da znam za sastanak i da je bolje da ne idem, pošto će svašta da se desi. Život mi je bio ugrožen, dobio sam uveravanja da će sve da se završi do kraja jula 2016. kada se vratim sa odmora, ali su me već prvog dana odmora pozvali iz banke da moram da se vratim jer se nešto desilo. U prvo vreme nisam smeo da pričam bilo šta, od rođaka i prijatelja sam skupio koliko sam mogao i uplatio na račun banke, verujući da će ostatak sume biti vraćen, kako me je ta osoba ubeđivala“, ispričao je Arsenijević.

On je rekao da ni dinar nije uzeo za sebe i da se mnogo kaje zbog svega.

Trebalo je ranije da razmišljam svojom glavom, a ne da dovedem sebe i svoju porodicu u ovu situaciju – rekao je Arsenijević.

Pravni zastupnik banke pridružio se završnoj reči Višeg tužilaštva i rekao da ističu imovinsko-pravni zahtev.

Branilac Arsenijevića Zoran Mitić u završnom obraćanju ukazala je da se njegov branjenik tereti za zloupotrebu položaja odgovornog lica, a da on u banci nije imao takav status. On je zamolio sud da uzme u obzir prilikom odlučivanja odbranu optuženog koju je izneo na današnjem ročištu.

Mitić je rekao da je Arsenijević bio primoran da izvrši krivično delo, što bi takođe trebalo uzeti u obzir prilikom odlućivanja kazne.

„Na kraju ističem činjenicu da ovde optuženi Aleksandar Arsenijević pre ovoga nije ni krivično ni prekršajno gonjen i da ne postoje podaci da je učinio bilo kakvo krivično delo za koje se goni, a posebno po službenoj dužnosti“, rekao je Mitić.

Branilac optuženog Zorana Stojkovića koji sve vreme negira da je Arsenijeviću ustupio račun za nelegalne transakcije i da ima bilo kakve veze sa ovim krivičnim delom, rekla je da ne postoji nijedan dokaz da je njen branjenik pomogao Arsenijeviću da počini zloupotrebu. Ona je ukazala da je Stojković optužen godinu i po dana nakon Arsenijevića i da je krivično delo protiv njega nastalo u predizbornom postupku za predsedničke izbore jer je u vreme kad je uhapšen bio terenski inspektor poreske kontrole.

„Zoran Stojković je sa ovim transakcijama upoznat tek kad su ga 2017. pozvali u policiju gde je saznao koliko je uplaćivano i podizano sa njegovog računa“, rekla je.

Ona je zatražila oslobađajuću presudu, a da ukoliko sud ipak odluči drugačije, da mu se izrekne kazna u kućnim uslovima jer je od stresa uzrokovanih ovim postupkom oboleo od karcinoma želuca. Stojković je dodao da insistira na oslobađajućoj presudi i da ne prihvata da bude osuđen jer nije kriv.  Presuda će biti izrečena 2. oktobra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare