Foto: Printscreen/YouTube/Insajder Video/RTV Mag/Nikola Tumbas/Arhiva

Slučaj Predraga Spasića, koji je blizak narodnom poslaniku Srpske napredne stranke (SNS) Milosavu Milojeviću iz Aranđelovca i koji je nedavno izazvao udes sa opštinskim vozilom iako u njoj nije zaposlen, nije tako jedinstven u Srbiji. Da lokalni "šerifi", koji su bliski režimu, mogu da se ponašaju bezobzirno i bahato, kao i da im zakon ne može ništa sve dok ne osvanu u medijima, nesumnjivo potvrđuju i raniji slučajevi poput postupaka koji se vode protiv nekadašnjih prvih ljudi u Brusu i Grockoj Milutina Jeličića Jutke i Dragoljuba Simonovića.

Spasićev slučaj, kada je vozio pod dejstvom alkohola i prošao kroz crveno svetlo, nakon čega je izazvao udes, možda i ne bi bio tako čudan da predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović povodom celog događaja nije dao sramno objašnjenje.

Kako je rekao, reč je o volonteru koji je raznosio pakete pomoći. Stiče se utisak da se javnost u Srbiji već navikla na to da onima koji su bliski vlasti, pa i lokalnoj, zakon ne može ama ništa. Bar dok ne „osvanu“ u medijima.

Slučaj koji najbolje ilustruje ovu relaciju definitivno jeste postupak koji se vodio protiv prvog čovek Brusa Milutina Jeličića Jutke, koji je osuđen za polno uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić. Nakon što je Lukićeva podnela krivičnu prijavu, njoj je simbolično usledio otkaz, ali i brojne neprilike u Brusu, jer se osmelila da „krene“ na lokalnog šerifa kome do tada niko ništa nije mogao.

Foto: AFP / Profimedia/Milutin Jeličić Jutka

Iako je bilo nemoguće da nadležne institucije zažmure na ovaj slučaj nakon što je on isplivao u javnosti, sam postupak obeležile su brojne opstrukcije. Tako je veliki broj pretresa odložen zbog Jutkinog nepojavljivanja zbog čega je naloženo i njegovo privođenje. Sa druge strane, i pored naredbe sude o privođenju na pretres, policija je tvrdila da „Jutku nije mogla da pronađe na adresi i privede, iako su ga građani Brusa viđali svakodnevno u tom mestu“.

Slučaj Simonović: Paljenje kuće novinara i pretnje tužiocu

Takođe, novinar portala „Žig info“ Milan Jovanović i dalje čeka sudski epilog za optužene koji se terete da su zapalili njegovu kuću u Grockoj decembra 2018. godine. Iako je Jovanović od samog početka kao nalogodavca paljenja kuće označio tadašnjeg prvog čoveka Grocke Dragoljuba Simonovića, on je priveden na razgovor skoro dva meseca kasnije.

Foto:Nemanja Jovanović/Dragoljub Simonović

Simonović je u javnosti nebrojano puta optuživao Jovanovića da laže, a sam postupak obeležila je i jedna zanimljiva situacija. Naime, prilikom jednog glavnog pretresa Simonović je pripretio zameniku tužioca Predragu Milovanoviću. On je, iznoseći odbranu, tužiocu najpre zamerio to da se „založio za ovaj slučaj kao da je branilac novinara Jovanovića“.

„Ja razumem da je tužilac mlad i da ima želju da napreduje u Više tužilaštvo. To je normalno. Može se desiti da posle ovog procesa i ne bude više tužilac. I to ćemo videti“, rekao je tada on.

Aranđelovac: Kum ministra policije prebio čoveka

Još jedan u nizu jeste i slučaj Gorana Papića, kuma bivšeg ministra policije, a sadašnjeg ministra odbrane, Nebojše Stefanovića, koji je pre više od godinu dana, zajedno sa kolegom iz SBPOK-a Tomislavom Antonijevićem, brutalno je pretukao Dejana Pejovića vlasnika restorana „Jahorina“.

Pročitajte još...

Sem što je kum funkcionera SNS Stefanovića, Papić je u to vreme bio zamenik načelnika SBPOK-a, a istraga o prebijanju već godinu dana tapka u mestu.

Gradonačelnik Subotice „otplatio“ pretnje

Beskrupolozno ponašanje lokalnih šerifa možda se najbolje ogleda u slučaju gradonačelnika Subotice Bogdana Labana koji je svom sugrađaninu izrekao stravične pretnje.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uplatio je 100.000 dinara u humanitarne svrhe na poseban račun Vlade Srbije, čime je okončan slučaj tužbe Vladimira Polovine protiv njega zbog izrečenih pretnji.

Bogdan Laban Foto: Printscreen/YouTube/Nikola Tumbas

Laban i Polovina sastali su se u avgustu 2017. u jednom subotičkom hotelu, navodno zbog plakata izlepljenih po celoj Subotici na kojima je pisalo „Bogdane, Bog je ljut“. Laban je Polovini tom prilikom uputio stravične pretnje.

„Još li te jednom čujem, samleću te kao mleveno meso. Grkljan ću ti iščupati kad ga ščepam, kao moj pitbul ću ti pojesti taj grkljan, pi… jedna smrdljiva. Nemoj da te sad sagorim. Treba betonske cipele da ti dam?“, rekao je Laban, a što se može čuti na snimku koji je ubrzo osvanuo u javnosti.

Pijani kandidat SNS u Obrenovcu kršio policijski čas

Da se lokalne „kabadahije“ postavljaju kao da im niko ništa ne može bilo je jasno i tokom vanrednog stanja u Srbiji, kao i policijskog časa koji je uveden usled sprečavanja širenja koronavirusa u našoj zemlji. Tako je na društvenim mrežama osvanuo video snimak trojice muškaraca u vidno alkoholisanom stanju kako nasred ulice u Obrenovcu, tokom trajanja policijskog časa, pevaju.

Inače, pomenuti snimak je na Tviteru objavio Balša Božović, koji je i napisao da je reč o većniku opštine Blažiću, kandidatu za odbornika SNS Đorđeviću i izvesnom Rističeviću.

Ubrzo su i nadležni organi reagovali, a Prekršajni sud u Obrenovcu kaznio je člana veća opštine ovog grada Dragana Blažića globom od 60.000 dinara, dok su kandidat za odbornika Srpske napredne stranke Milutin Đorđević i izvesni Siniša Rističević kažnjeni novčanom kaznom od 50.000 dinara zbog kršenja policijskog časa.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar