Babićev vozač: Ne znam, ne sećam se sudara

Hronika 09. feb. 202012:42 > 28. feb. 2020 17:59
Podeli:
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Dejan Stanković, vozač preduzeća "Koridori Srbije", optužen da je januara 2019. službenom "škodom superb" izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je poginula Stanika Gligorijević (52), delimično je priznao krivicu za ovo delo na suđenju novembra prošle godine. Ipak, Stanković, koji se tereti za izazivanje udesa u kojem je pored Gligorijevićeve povređeno još pet osoba, među kojima je i funkcioner Srpske napredne stranke i tadašnji direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić, na većinu pitanja o samoj nesreći nije imao odgovor.

Stanković je na suđenju delimično priznao odgovornost, rekavši da je tačno da je brzo vozio, ali da je do udesa dovela poledica, klizav put i magla. On je potvrdio da je tog dana vozio brzinom od 93 kilometara na sat, kako je i samo veštačenje naknadno utvrdilo, kao i da ju je smanjio prilikom približavanja naplatnoj rampi.

Optuženi je tokom pretresa u više navrata istakao da su do udesa doveli loši vremenski uslovi, zbog čega je odbrana zahtevala da se uradi veštačenje o temperaturi tog dana. Ipak, Stanković nije mogao da se izjasni na brojna pitanja Bože Prelevića, advokata porodice nastradale, o tome zašto je vozio većom brzinom od dozvoljene, kao i kako ispred sebe nije video „opel astru“.

Ne mogu da objasnim“, „ne znam“, „ne sećam se“ – govorio je Stanković.

Prelević je tokom suđenja zahtevao da se sudu dostave video snimci sa nadzorne kamere na naplatnoj rampi, a koji pokazuju vreme nakon udesa. Kako je rekao, tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu je nekoliko puta zatražio pomenute snimke od „Koridora Srbije“, ali oni do danas nisu dostavljeni.

Inače, na glavni pretres pozvan je i nekadašnji direktor preduzeća „Koridori Srbije“ Babić, koji se u trenutku udesa nalazio za zadnjem sedištu službenog automobila, ali se on nije pojavio.

Podsetimo, tragedija se desila 31. januara prošle godine kada je optuženi Stanković, upravljajući službenom „škodom“, udario u „opel astru“ koja je bila u traci za naplatu putarine, nakon čega se ona odbila i zakucala u zadnji deo folksvagena koji je napuštao rampu. Na licu mesta poginula je Gligorijevićeva, dok je pet osoba lakše i teže povređeno. Teške povrede zadobio je funkcioner SNS, kao i Mirjana Aleksić (48), sestra nastradale Stanike. Stankoviću se na teret stavlja teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, dok je tužilaštvo tražilo da se on kazni sa najmanje pet godina robije.


Podneo ostavku
Nekadašnji direktor „Koridora Srbije“ nakon nesreće podneo je ostavku na ovu funkciju.
Izgubljen je jedan ljudski život. Iako sam bio samo saputnik, za mene kao čoveka, to je dovoljan razlog da više ne obavljam funkciju vršioca dužnosti direktora „Koridora Srbije“  – rekao je Babić u saopštenju za medije.