Zoran Babić i porodica Simić Foto:Vesna Lalić/Filip Krainčanić/Nova.rs

Porodica Simić iz podavalskog naselja Beli Potok, koja živi u kući u Bulevaru Patrijarha Germana preko puta motela "1000 ruža", dobila je nalog da se do petka iseli iz svog doma u kom živi od davne 1966. godine jer "Koridori Srbije" i opština Voždovac na tom mestu planiraju da izgrade obilaznicu oko Beograda. Simići su očajni i zabrinuti jer im je država zauzvrat ponudila novac koji je, kako tvrde, tri puta manji od tržišne vrednosti, a nalog da se u petak do podneva isele, potpisao je lično v.d. direktor "Koridora" u "ostavci" Zoran Babić.

Reporteri Nova.rs obišli su danas porodicu Simić, a već u dvorištu zatekli smo potresnu scenu. Zoran Simić (81), otac i „glava kuće“, sedi na stolici nasred dvorišta i grca od plača. Sa druge strane se igra dvoje male dece, njegovih unučića. Tu su i dva sina i dve snaje, kao i baka Jelisavka.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Hoće sve da nam uzmu. Ceo život gradim i radim da bih imao njima nešto da ostavim, a oni hoće da dođu da nam sve otmu. Mi treba da idemo na ulicu… Da ostanemo bez ičega…“, jada se Zoran koji nije mogao da završi svoju priču zbog plača.

Simići kažu da država nije ponudila prinudni smeštaj, pa da strahuju da će ostati na ulici.

Zoran Simić plače, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Njegova supruga Jelisavka kaže da su kuću sami izgradili 1966. godine i da su tu odgajili četvoro dece, a da sada tu raste i dvoje unučića.

Jelisavka Simić, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Živimo ovde od ’66 godine, Zoran i ja smo sve sami izgradili, odgajili četvoro dece i sada je došlo vreme da nas teraju napolje. Nas dvoje smo stari i mi ćemo da odemo, a gde deca i unuci da žive. Šta nam rade, meni krv iz nosa ide… blokadu srca imam i dokle ćemo nas dvoje da živimo, nije važno, važno je da oni imaju gde da žive, da imaju gde da se smeste. Za novac koji su nam ponudili kažu da ima da se kupi kuća u Vojvodini, pa da idemo tamo da živimo. Kako tamo da idemo?“, priča Jelisavka očiju punih suza.

Željko i Veljko Simić sa majkom Jelisavkom, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Njihov sin Željko nam, sa težinom i tugom u glasu kaže da u toj kući živi već 50 godina i da, zbog obilaznice koju opština Voždovac i Koridori Srbije žele tu da grade, mora da napusti svoj dom do 5. juna u 12 časova.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Državi naš plac treba za obilaznicu oko Beograda. Koridori Srbije su došli kod nas 2014. godine i ponudili nam da se iselimo odavde za adekvatnu nadoknadu. Rekli su da im treba naš posed za obilaznicu, mi smo pristali. Tada je počela eksproprijacija. Dali su nam ponudu za kuću i zemljište, našli su nekog svog procenitelja koji je rekao da kvadrat košta 300 evra, što je tri puta manje od tržišne cene. Tačnije, za kuću od 220 kvadrata hoće da nam daju 66.000 evra. A naša kuća je kao zgrada. Ima tri odvojena stana, tri odvojene telefonske linije, ovde žive tri porodice, gde mi da idemo s tim parama?“, pita se Željko.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Porodica Simić nije htela da prihvati ponuđeni novac i od tada, kako kažu, počinje njihova agonija.

„Rekli su nam da ako nećemo da prihvatimo taj novac, da će da nas isele na silu. Rekli su nam da mogu da urade šta hoće i da budemo srećni što smo uopšte dobili ponudu za novac. Stiglo je rešenje da moramo da se iselimo do petka, 5. juna.

Rešenje Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Gde da idemo? Nisu nam obezbedili ni privremeni smeštaj… Gde ćemo svi mi, na ulicu?! U prizemlju je moj otac sa majkom, tu je moja sestra sa dvoje dece, ovde živimo supruga i ja… Kuda ćemo za tri dana da odemo? Niti imamo gde, niti su nam dali vreme da izađemo iz kuće, a nisu nam dali ni taj ponuđeni novac“, kaže Željko i ističe da je svaki dokument potpisao Zoran Babić, v.d direktora preduzeća Koridori Srbija.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On kaže da bi najviše voleli da ostanu u svojoj kući, ali ako ne može, očekuju da im država koja im, kako oni kažu, otima dom, obezbedi nov ili barem privremeni smeštaj, a ne da ih teraju na ulicu sa malom decom.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ako već ne možemo ovde da ostanemo, neka nam daju gde da idemo, bili smo fleksibilni, rekli smo im da nam obezbede druge stanove, privremeni smeštaj. Pa, više bi im se isplatilo da nam daju ove stanove što daju policiji, tu je kvadrat 400 evra nego sve ovo da se dešava. Nego da nas teraju na ulicu“, kaže Željko.

Veljko Simić, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na priču se nadovezuje i njegov brat Veljko Simić.

„Plaćamo uredno porez, a ponuđene su nam pare za koje ne možemo da kupimo ništa u blizini. Za 66.000 evra mi nemamo gde, ovde je tri porodice. Kvadrat se kreće od oko 800 do 1000 evra, a ne 300 kako su procenili. Našeg procenitelja neće da uvaže, samo svog. Sudski proces je u toku i oni po zakonu nemaju pravo da nas izbacuju dok proces traje, a upravo to rade. Bilo je bukvalno ovako: mi smo procenili, nećeš da uzmeš našu ponudu, mi vas sada izbacujemo“, rekao je Veljko i dodao: „Ako mi smatramo da ta cena nije ispravna mi ne moram da je prihvatimo. Drugi osnovni sud još uvek vodi postupak. Došli su pre 5 godina, od tada se sve vuče i sada dolaze i traže da se iselimo pre okončanja postupka.“

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Njihov advokat Predrag Savić kaže da se „Koridori“ ponašaju nedopustivo, kao i d aje sve što rade protiv zakonito.

„To što Koridori rade je van zakona, ponašaju se kao policija i hoće ljude da izbace napolje što je van svake pameti. Nisu im ništa obezbedili, a trebalo je da imaju privremeni smeštaj i da im daju adekvatnu nadoknadu . Upadaju kao da živimo u 16. veku, svi im ispunjavaju želje, pokazuju moć i misle da mogu svakoga da isele kako im odgovara. Sudski postupak i dalje traje, sud još uvek nije doneo odluku o celom slučaju, a oni se ponašaju kao da jeste“, kaže advokat.

Zoran Babić, Foto:Vesna Lalić

Zbog slučaja porodice Simić, kontaktirali smo Zorana Babića iz Koridora Srbije od koga smo dobili odgovor koji vam prenosimo u celosti:

„Pre svega, moramo napomenuti da je porodici Simić u više navrata predočeno da još 3 meseca mogu ostati u svojoj porodičnoj kući, koja je bespravno sagrađena i da će im biti ponuđen adekvatan smeštaj dok se pravosnažno ne okonča sudski postupak. Naime, porodici Simić je ponuđena vrednost u skladu sa procenom sudskog veštaka, a koju su oni odbili. Prema zakonu o eksproprijaciji, ukoliko se ne prihvati ponuđena naknada za eksproprisani objekat, opštinski organ uprave predmet dostavlja po službenoj dužnosti sudu, što je u uvom sklučaju i učinjeno, a postupak je u toku.“

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Takođe, porodica je obaveštena da je u ovom trenutku potrebno da se na parceli za koju im je isplaćena naknada, izmesti gasovod koji se nalazi na trasi izgradnje tunela. Porodica Simić je obaveštena da će u petak, 5.6.2020. godine biti zakazano uvođenje u posed Izvodjača radova na delu katastarske parcele na kojoj se (ne nalazi kuća porodice Simić već dva bespravno izgradjena pomoćna objekta – pušnica i plastenik). Porodica Simić odbija da dozvoli izvođaču radova da započne radove na delu parcele koji je porodici isplaćen još 2015. godine, zbog čega je zakazano prinudno uvođenje u pomenuti posed. Ukoliko bi došlo do zastoja zbog bespravno sagrađena dva objekta ioja se nalaze na ovom delu parcele koji je, ponavljamo, isplaćen porodici, to bi onda uticalo dalje na mogućnost podnošenja odštetnih zahteva Izvođača radova, što bi na kraju dodatno koštalo sve građane Republike Srbije.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare