Foto:Arhiva Nova.rs; shutterstock

Nepoštovanja osnovnih pravila saobraćaja, neiskusni vozači, neprilagođena brzina, ali i mokar kolovoz za „zveri“ na četiri točka dovoljni su razlozi da smrtno nastradaju 15-godišnja Melisa Z. u Novom Pazaru, i 26-godišnji Mihajilo L. u Beogradu.

U proteklih nedelju dana dogodile su se dve teške saobraćajne nesreće u kojima su poginule dve osobe. Najpre se u ponedeljak ujutru dogodila stravična saobraćajna nesreća u Novom Pazaru u kojoj je nastradala Melisa Z. dok se kretala ka školi, kada je na nju „golfom 6“, na pešačkom prelazu, naleteo sedamnaestogodišnji tinejdžer.

Pročitajte još:

Maloletnik koji se nalazio za volanom „golfa“ imao je u trenutku nesreće probnu vozačku dozvolu, a pretpostavke su da kretao većom brzinom od dozvoljene, i to oko 130 kilometara na čas.

Foto: Irfan Ličina/Vesna lalić/Nova.rs, Printscreen ucentar.rs

Budući na činjenicu da je maloletnik imao probnu dozvolu, jedna stvar dodatno privlači pažnju na nemili događaj.

Kao maloletnik za volanom, automobil te jačine motora je morao voziti pod nadzorom člana porodice, koji je trebalo da se nalazi u tom vozilu i koji poseduju važeću vozačku dozvolu za B kategoriju u trajanju od najmanje 5 godina.

Nekoliko dana pre toga dogodila se još jedna stravična nesreća. Ponovo za volanom mladi vozač, 24-godišnji V. L., koji je vozio „audi“.

Naime, na Mihajila L. (26) iz Čačka naleteo je vozač „audija“ takođe na pešačkom prelazu i od siline udarca ga usmrtio na licu mesta. Pretpostavlja se da se mladi vozač kretao dosta većom brzinom od dozvoljene, te da nije uspeo da iskontroliše jak automobil koji vozi.

On je u jednom trenutku izgubio kontrolu nad „audijem“ i tada je udario 26-godišnjeg Čačanina.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poslednjih godina sve češća je situacija da nesreće izazivaju mahom mladi vozači koji se nalaze za volanima jakih automobila, za koje je potrebno iskustvo.

Takva je situacija bila i početkom 2021. godine, kada je tada 19-godišnji N. S. iz Beograda na putu u Nišu usmrtio dečaka (12) i oca troje dece Dejana Ilića (48).

Prema tadašnjim navodima očevidaca, „audi“ se kobne večeri kretao velikom brzinom niškim Bulevarom Medijana. Udarac je bio toliko jak da žrtvama nije bilo spasa. Hitna pomoć je mogla samo da konstatuje smrt.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Jaki automobil neretko umeju da budu medveđa usluga neiskusnim vozačima. Naime, njih je zbog težine i jačine mnogo teže kontrolisati, pogotovo u slučaju nepredviđenih okolnosti poput mokrog puta.

To može da bude opasno za neiskusne vozače, koji u tim situacijama ne uspevaju da se snađu i lako gube kontrolu nad automobilima. Usled gubljenja kontrole nad vozilima dolazi do nesreća, od kojih se neke završavaju na tragičan način.

BONUS VIDEO: Troje stradalih u teškoj nesreći na Pančevačkom putu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar