Antivakserima preti do pet godina zatvora

Hronika 01. apr. 202114:17 > 18:46
Podeli:
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Policija je danas po nalogu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal uhapsila pet osoba koje su javno iznosile i propagirale svoje stavove protiv vakcinisanja građana. Kako saznajemo, ovo je samo početak akcije privođenja antivaksera koji se sumnjiče da zbog širenja dezinformacija u javnosti zu vezi sa imunizacijom stanovništva koje nisu naučno potkovane, šire paniku među građanima i na taj način ugrožavaju vakcinaciju stanovništva, kao i stavljanje epidemije pod kontrolu kao i povratak normalnom životu.

Ukoliko tužilaštvo odluči da pokrene istragu protiv antivaksera, oni bi mogli da se suoče sa mogućnošću da zbog širenja panike završe u zatvoru. Naime, krivični zakonik Republike Srbije prepoznaje dva oblika ovog krivičnog dela i to:

„Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom“.

„Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu,
učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.“

S obzirom na to da je Jovana Stojković iznosila neproverene informacije u javnost putem medija, ona i njoj slični mogu biti osuđeni i na maksimalnih pet godina zatvora.

Pročitajte još:

Podsećamo, psihijatar Jovana Stojković zagovornik je, kako ona kaže, prava na izbor slobodne vakcinacije, a protivi se obaveznoj.

Ono što treba da znamo, jeste da sa padom procenta vakcinisanih, na velika vrata se vraćaju davno zaboravljene bolesti. Tako je, recimo, u Srbiji 2017. godine, kada je procenat vakcinisanih MMR vakcinom pao ispod 95 odsto (a što je prag ispod kojeg se ruši kolektivni imunitet), buknula epidemija malih bognija, bolest koja ni treba da postoji u 21. veku, upravo zato što protiv nje postoji efikasna vakcina. Te i naredne godine imali smo više do 6.000 zaraženih osoba, a 15 je umrlo.

Protiv Jovane Stojković se vodi i postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije, pošto je pet lekara prijavilo za narušavanje etike i antivakcinalne aktivnosti.

Važno je napomenuti i da Stojkovićeva konstantno ističe svoju titulu doktora medicine, zbog čega se njen autoritiet uvećava kod publike, a sa druge strane, kada je pozvana na odgovornost da jedan lekar ne sme propagirati nedokazane medicinske stavove, Stojković se brani da njen “građanski aktivizam nema veze sa Lekarskom komorom Srbije (LKS)”, i da je u pitanju “postupanje građanke van radnog vremena”.

Komentari

Vaš komentar