Dr Jovana Stojković
Dr Jovana Stojković Foto:Goran Srdanov

Dr Jovana Stojković, kojoj je policija rano jutros upala u stan s nalogom za pretres, srpska je političarka, psihoterapeut, predsednica pokreta Živim za Srbiju i ider udruženja građana Čuvari Srbije 1244, poznata po antivakcinalnom aktivizmu. Od strane kolega označena je kao direktno odgovorna za sunovrat kolektivnog imuniteta i epidemiju morbila u Srbiji koja je buknula u oktobru 2017. godine. U nekoliko navrata je organizovala proteste protiv vakcine za koronavirus, a da situacija bude još gora, radila je u kovid bolnici, u crvenoj zoni.

U javnosti su se pojavile informacije da je ova antivakserka primila vakcinu, što je ona ubrzo demantovala.

“Ne znam šta bi mi drugovi građani savetovali, da li da lečim ove što dolaze sa upalom pluća nakon vakcinacije, ili da pustim da ih vakcina zaštiti”, zapitala se dr Stojković.

Svoje kolege, kao i pacijente bolnice, koji preduzimaju nužne mere zaštite od koronavirusa, nazvala je “hipohondrima” – kao i to što smatra da su maske, koju nju štite dok radi sa zaraženima, zapravo “krpetine” za opštu populaciju, a potom se pojavila njena fotografija sa istom tom „krpetinom“ na licu.

Na njenom profilu mogu se pronaći tvrdnje da vakcinacija ne zaustavlja širenje virusa, kao i da ćete posle primljene vakcine dobiti imunitet samo ako “preživite”.

Dr Jovana Stojković
Dr Jovana Stojković Foto:Screenshot/Youtube

Društveno je angažovana od 2015. godine. Posle Slađane Velkov koja je dugo važila za sinonim za antivakcinalni pokret u Srbiji, tek je Jovana Stojković uspela da se nametne kao organizator uličnih i drugih vrsta protesta i tribina protiv obavezne vakcinacije.

Godine 2018. osuđena je u Osnovnom sudu u Zrenjaninu na kaznu od 75.000 dinara jer je vređala lekara Tomislava Stevanovića, čoveka koji je protiv Stojković i njoj sličnih pokrenuo peticiju zbog šarlatanstva u medicini.

Tada je njen muž Vladimir Stojković, još jedan istaknuti antivakser, na društvenim mrežama najavio da Stojkovićeva ne namerava da plati kaznu, nego će da je odsluži u zatvoru „da pokaže u kakvoj državi živimo“, a sve se to desilo zbog njene „borbe protiv farmakolobista“.

Sud časti Lekarske komore Srbije je pokrenuo postupak protiv Jovane Stojković zbog aktivnosti usmerenih protiv vakcinacije i kampanje koju sprovodi na društvenim mrežama. Prvi pretres nije završen zato što su, prema obrazloženju komisije, pristalice dr Stojković ispunile prostoriju do te mere da nije bilo moguće nastaviti pretres u tim uslovima.

Protiv Jovane Stojković je 12 lekara podnelo krivične prijave zbog širenja straha i panike od vakcine. Eminentni srpski epidemiolog prim. dr Radmilo Petrović, označio je Jovanu Stojković i ostale antivakcinaše kao direktno odgovorne za sunovrat kolektivnog imuniteta i epidemiju morbila u Srbiji koja je buknula u oktobru 2017. godine i tokom te i sledeće godine odnela 15 života, među kojima i petoro beba i dece starosti između 11 meseci i četiri godine i jedne porodilje.

Od 2018. godine sa društvenog aktivizma prelazi na politički i osniva politički pokret desne orijentacije Živim za Srbiju nakon čega okuplja 15. političkih udruženja u zajedničku organizaciju Čuvari Srbije 1244 koja se osim farmaceutskih i zdravstvenih problema bavi nekim ključnim političkim temama u državi među kojima je aktuelno rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije.

Foto:Screenshot/twitter/ZivimZaSrbiju1/FoNet/Aleksandar Barda

Nedavno se istakla besramnim pozivom trudnicama da ne nose maske u porodilištima, dok je ona sama uslikana s vizirom na licu prilikom obilaska jedne od kovid ambulanti.

Na društvenim mrežama često deli iste ideološke stavove s ekstremnim desničarima poput Pavla Bihalija iz udruženja Levijatan.

S

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar