Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Ultradesničarski pokret "Levijatan" prikuplja potpise, a na republičke i lokalne izbore izlazi u koaliciji sa Pokretom "Živim za Srbiju" na čelu Jovanom Stojković, rekao je danas predsednik tog pokreta Pavle Bihali.

Izborna lista, koju će ubrzo predati, zvaće se „Pokret Levijatan – Živim za Srbiju“, a kako za Nova.rs kaže Bihali, očekuje da će pokret ući u Skupštinu Srbije, s obzirom da je cenzus spušten na tri odsto.

Program Levijatana umnogome se poklapa sa programom Pokreta “Živim za Srbiju”, rekao je on, dodajući da pokret koji predvodi Jovana Stojković akcenat stavlja više na zdravstvo, a Levijatan više na zakone.

„Imamo isti cilj da se zakoni dovedu u okvire ljudskosti i normale, a to je da se vidi šta je sa vakcinama, pedofilima, zlostavljačima životinja, dece, ubicama, silovateljima koji posle 10 meseci, godinu, dve dana izlaze iz zatvora”, rekao je Bihali, napominjujući da se njihov izborni program zasniva na svemu onome čime se bave već pet godina.

Lista kandidata za poslanike biće sastavljena od doktora i advokata, rekao je Bahali, ne želeći da navede njihova imena.

Nacistička obeležja deo identiteta pokreta

Na zvaničnom sajtu pokreta Levijatan, navodi se da su osnovani 2015. godine, te da se bave lečenjem životno ugroženih i zlostavljanih životinja.

Vrlo brzo se pokazalo da se brigu o životinjama vodi ultradesničarski pokret, čiji su pripadnici bliski članovima neonacističkih organizicija. Njihove akcije spasavanja životinja su često na ivici zakona. Upravo je zbog toga u novembru 2018. godine, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, usled postojanja sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti, priveden lider ovog pokreta, Pavle Bihali. Kako je tada MUP naveo, on je, zajedno sa Aleksandrom Buhancem, takođe članom Levijatana, preko društvenih mreža pretio jednom azilu za pse.

Članovi ovog pokreta neretko se služe agresivnošću, pretnjama i ugrožavanjem bezbednosti drugih lica, a poznati su po rasističkim i islamofobnim istupima, kao što je nedavni protest ispred migrantskog centra u Obrenovcu, koji je usledio nakon što je jedan član ovog pokreta automobilom uleto u migrantski centar. Naime, na društvenim mrežama tada se pojavio snimak mladića koji automobilom upada u migrantski prihvatni centar u Obrenovcu uzvikujući „Ne želim da moju devojku napadaju migranti“ i „Ne želim muslimansku državu“.

Ubrzo nakon objavljivanja snimka, na Tviter nalogu Pavla Bihalija, vođe pokreta Levijatan, je objavljen tvit u kome se tvrdi da je uhapšeni momak član Levijatana:

„Filip je član Pokreta. Filip nije mogao više da izdrži maltretiranje od strane migranata i odlučio se da uradi ovo. Iako nije nosio boje Pokreta i uradio je kao solo igrač ja se neću ograditi, takvi su moji momci, temperamentni i ispravni“, napisao je Bihali.

Inače, Levijatan zastupa ekstremno desne stavove i otvoreno propagira mržnju prema migrantima.

Vizuelni identitet ove organizacije, koja se bori protiv nasilja nad životinjama, čini crna odeća i logo boksera sa kandžama.

Da li iz ideoloških razloga ili nečeg drugog, Romi su česta meta predstavnika ovog pokreta. O poslednjem takvom istupu Levjatna, Nova.rs je već pisala. Više o tome pročitajte OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare