Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U Peći su dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su zastavu tzv. Kosova. "U autobusu nismo razumeli šta nam dva mladića na albanskom govore, ali su nekoliko puta svojim vozilom lokalnih tablica usporavali autobus, da bi se potom isprečili na putu i zaustavili nas. Okačili su zastavu i sve to slikali", ispričala je Slavica Josifović, jedna od putnica. Slučaj je prijavljen policiji.

Autobus sa članovima Udruženja žitelja Planjana kod Prizrena nasilno su u Peći zaustavila dva mladića i uz pretnje, okačila zastavu tzv. Kosova, potvrdila je RTS-u Slavica Josifović, jedan od putnika, prenosi RTS.

„U autobusu nismo razumeli šta nam dva mladića na albanskom govore, ali su nekoliko puta svojim vozilom lokalnih tablica usporavali autobus, da bi se potom isprečili na putu i zaustavili nas. Okačili su zastavu i sve to slikali“, ispričala je Josifović.

Navela je da su slučaj prijavili policiji u Peći, ispričali šta se desilo, ali nisu dobili traženu policijsku pratnju kako bi nastavili put dalje.

U autobusu sa beogradskim registarskim oznakama je bilo više desetina Srba koji su juče u Planjanu obeležili Malu Gospojinu.

Pročitajte još:

Jutros su krenuli da obiđu Pećku patrijaršiju, a onda nastavili put prema Prilužju bez pratnje.

„Doživeli smo veliki stres, imali smo i dete u autobusu, a i ljude koji su prvi put na Kosovu i Metohiji“, navela je Josifovićeva.

Kancelarija za KiM: Nastavak organizovanog pritiska na Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovaj čin i poziva bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana.

Kancelarija navodi da je očigledno da se radi o nastavku organizovanog pritiska na Srbe, koji ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanoništva na Kosovu i Metohiji.

„I dok predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini očuva mir i stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, ugrožavanje sloboda srpskog naroda je svakodnevno“, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Sve to, kako se navodi, izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

„Vlada Srbije će istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, uprkos pretnjama i provokacijama koje sada već svakodnevno dolaze iz Prištine, ali će isto tako istarajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i da im obezbedi normalan život“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Rada Trajković o životu Srba na Kosovu koji nisu za Srpsku listu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar