Foto: EPA/KOEN VAN WEEL / POOL

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću, i još dvojici optuženih za špijunažu, trebalo bi da se nastavi danas u Višem sudu u Beogradu. Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba zatvoreno je za javnost radi čuvanja tajnosti određenih vojnih podataka.

Osim Perišića, u ovom postupku sudi se i Miodragu Sekuliću i Vladanu Vlajkoviću.

Momčila Perišića, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije zaduženog za bezbednost u kabinetu ubijenog premijera Zorana Đinđića, 14. marta 2002. uhapsili su pripadnici Vojne kontraobaveštajne službe u jednom motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija obaveštajcu SAD Džonu Nejboru“, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet. Postupak protiv Perišića za „špijunsku aferu“ pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe, a penzionisani general tada se pozvao na poslanički imunitet, tvrdeći da postoje „jaki uticaji određenih političkih subjekata na vojno pravosuđe“.

Mediji su svojevremeno, izveštavajući o ovoj aferi, pisali da je Nejbor već 19. marta 2002. napustio Srbiju.

Ceo slučaj protiv Momčila Perišića ubrzo je obustavljen, a ponovo je aktiviran 2004. godine. Ipak, ubrzo je ponovo prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu se sudilo za ratne zločine, a za koje ga je taj sud oslobodio 2013. godine.

Godinu dana kasnije, 2014, protiv Perišića je ponovo aktiviran slučaj za špijunažu, odnosno odavanje državnih tajni. Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Podsetimo, tužilaštvo Perišića tereti da se tog marta 2002. godine sastao sa američkim diplomatom Džonom Dejvidom Nejborom kako bi mu uručio vojne dokumente o učešću Vojske Jugoslavije u ratovima u Hrvatskoj i BiH.

Iscenirana pogibija Amerikanca

Ovaj slučaj „špijunaže“ obeležile su brojne sumnjive okolnosti. Između ostalog, mediji su 2006. godine preneli vest da je američki obaveštajac Džon Nejbor poginuo u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj samo nekoliko dana po odlasku iz Beograda, da bi se nešto kasnije pojavila informacija da je vest o pogibiji namerno plasirana. Navodilo se da je Nejbor ipak živ i da i dalje obavlja poslove za Centralnu obaveštajnu agencije SAD.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)