Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Marko N. (36), koji je prema prvim informacijama član navijačke grupe Partizana "Hed hantersi" , ranjen je u ponedeljak uveče u pucnjavi koja se dogodila u Ulici vojvode Mišića u Obrenovcu. To je samo jedan u nizu obračuna u kome je "glavna uloga" pripala nekom navijaču, a verovatno se, kao i u svim ranijim slučajevima, radi o poslovima povezanim sa drogom.

Poslednjih meseci u Beogradu se dogodilo nekoliko navijačkih obračuna od kojih je jedan završio smrtim ishodom. Grupe sa tribina funkcionišu kao mafijaške, a sve se zapravo svodi na borbu za prevlast na narko tržištu.

Da se ne radi o ljubavi prema fudbalu i klubu svedoči i činjenica da su mnogi poznati navijači prešli sa juga na sever i obrnuto. Najbolji primer za to je pokojni Aleksandar Stanković. Prvo je bio vođa Zvezdinih navijača “Belgrade boys”, a potom je prešao na Partizanov jug. Isto je uradio i vođa Partizanovog „Alkatraza“ Aleksandar Vavić koji javnosti postao poznat 2014. godine kada su ga doveli u vezu sa Dragoslavom Kosmajcem.

Rat navijačkih, odnosno, mafijaških grupa bukti na ulicama Beograda, a poslednji obračun dogodio se u ponedeljak uveče, kada je za sada nepoznati muškarac ispalio nekoliko hitaca iz pištolja i ranio Marka N. iz Obrenovca, koji je zadobio povrede obe potkolenice i prevezen je na VMA.

Marko N. je od ranije poznat policiji zbog nasilničkog ponašanja ali i trgovine narkoticima. Navodno, bio je jedan od vođa navijačke grupe „Hed hanters“, podgrupe Partizanovih navijača.

Pre nešto više od mesec dana , tačnije 25.juna likvidiran je Borivoje Simović (30) u obračunu na Senjaku, u šumarku nedaleko od Ulice Vase Pelagića. Policija je odmah došla do podataka da se Simović te večeri sastao sa nekoliko osoba, kao i da je došlo do svađe, a potom i pucnjave. Simović je nakon toga prevezen privatnim automobilom u Urgentni centar, ali je preminuo.

Pronađena čaura na licu mesta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I Borivoje Simović  je bio od ranije poznat policiji zbog napada na službeno lice, nedozvoljenog nošenja oružja i izazivanja opasnosti.

Motiv ovog ubistva još uvek je nepoznat, iako su se trojica mladića, osumnjičena da su te večeri bili sa njim, predala policiji, a mnogo se spekulisalo o pozadini obračuna na Senjaku. Simovićevi rođaci tvrdili su da on nije kriminalac, već da je ubijen iz ljubomore.

Njegovo ubistvo samo je jedan u nizu incidenata, koji su se od početka godine dogodili na beogradskim ulicama, a u koji su bili uključeni navijači.

Nenad Alajbegović zvani Alajbeg (40), ranjen je 21. juna u Ulici Narodnih heroja na Novom Beogradu. Alajbeg je dugo bio jedan od vođa Partizanove grupe „Zabranjeni“, koja je godina u obračunu sa frakcijom „Alkatraz“. Na Alajbegovića je nepoznata osoba ispalila nekoliko metaka, od kojih ga je jedan pogodio u nogu.

Nenad Alajbegović Foto: Mup

Alajbeg je dobro poznat srpskoj policiji, jer iza sebe ima više od 60 krivičnih prijava, a prvi put je privođen sa 12 godina. On je ranjen i krajem januara ove godine, a u julu 2010. godine su takođe pucali na njega, ali su ga tada sva tri metka promašila.

Telo Aleksandra Halabrina (26), koji je nestao 20. marta na Banjici, nađeno je zakopano kod Sopota sa prostrelnom ranom na glavi, 16. maja ove godine.

Tokom istrage, saznalo se da je Halabrin u svojoj prošlosti sarađivao sa Alajbegovićem. Mediji su izvestili da je u trenutku kada su drugi put pucali na Alajbega, u januaru ove godine, sa njim stajao prijatelj, upravo Aleksandar Halabrin, koji ga je ranjenog odvezao do Urgentnog centra.

Aleksandar Halabrin Foto: Privatna arhiva/ Aleksandar Halabrin

Halabrin tada nije želeo da daje bilo kakve informacije policiji, kao što nije ni Alajbegović, jer je rekao da ne zna ko bi želeo da mu naudi, jer se nikome nije zamerio.

Tuča između navijača Partizana i Crvene zvezde dogodila se krajem aprila u Ulici Stevana Filipovića, a u tuči je ispaljeno nekoliko hitaca. Zbog toga je Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo policiji da otkrije identitete vinovnika. Identifikovani su D. N. (21), B. T. (27) i L. R. (19).

Na lice mesta slučajno se na motoru pojavio i inspektor sa Savskog venca, koji nije bio na dužnosti, ali je video gužvu i prišao da vidi šta se dešava. Huligani su krenuli na njega, inspektor je počeo da beži, te je udario u bilbord i pao. Pritrčali su prolaznici da mu pruže pomoć, dok su se huligani razbežali.

Sukob zbog murala u Nišu

Još jedan sukob između navijačkih grupa Crvene zvezde i Partizana dogodio se 29. jula u samom centru Niša. Naime, kako su mediji tada prenosili, povod za obračun bio je uništavanja murala navijačke grupe Crvene zvezde u centru tog grada.

Navodno, tada je neko navijačima Zvezde dojavio kako nekoliko partizanovaca pokušava da uništi njihov grafit na jednoj zgradi. Nekoliko desetina navijača Crvene zvezde odmah se uputilo na lice mesta, a ubrzo je izbila i žestoka tuča, u kojoj su teže povređene dve osobe.

Ipak, sukobi se ni tada nisu završili, već su Grobari nakon ovog incidenta odlučili da se osvete Delijama, pa je grupa „Komando“ prekrečila još jedan grafit u samom centru Niša i to podelila na društvenim mrežama, kako bi suprotnu grupu žargonski rečeno „ponizila“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram