Rade Stojković, stric nastradalog Dejana Stojkovića Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

"Dejanov otac, moj brat, poginuo je dok je službovao na Kosovu i Metohiji, kada je džip u kome je bio sa kolegama stao na protivtenkovsku minu, koju je postavila naša vojska. Strašna je činjenica da je sada i njegov sin skončao na sličan način, u uniformi, ali herojski."

Ovim rečima je za novine „Nova“ započeo svoju bolnu ispovest Rade Stojković, stric Dejana Stojkovića, starijeg vodnika prve klase, pripadnika Druge brigade Kopnene vojske, koji je poginuo tokom priprema za vojnu vežbu „Munjeviti udar“ na Pešteru.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane je nakon njegove smrti saopštilo da je Stojković nastradao jer mu je „naglo pozilo“ tokom priprema i da je pokušana njegova reanimacija, ali da je ipak preminuo.

Dejanovi bližnji, kao i veliki deo kako laičke, tako i stručne javnosti, kategorički odbacuje tvrdnje ministarstva i nadležnih u Vojsci. „Nova“ je došla do niza informacija koji sumnje u zvaničan izveštaj dodatno potpiruju, između ostalog i one da je nalaz obdukcije pokazao da je bio potpuno zdrav, te su stanja poput srčanog udara isključena.

Kobnog dana, 24. juna, tokom priprema za „Munjeviti udar 2021“, u oklopnom vozilu u kome je Dejan bio sa šestoricom kolega, aktivirao se protivpožarni sistem koji, kako su nam objasnili upućeni, ispušta gas halon.

Princip po kome halon deluje je takav da potiskuje kiseonik kako ne bi došlo do širenja požara. Stojković je svom nadređenom javio radio-vezom da je došlo do problema na vozilu, ali mu je on naredio: „Ne staj, nastavi sa vežbom“ i tako svog čoveka poslao direktno u smrt. Dejana su kolege izvukle iz vozila, kao i vozača koji se u međuvremenu onesvestio.

Sanitet je do oklopnog vozila „putovao“ 15 minuta, možda dragocenih za njegov život i to zato što glavnokomandujući nisu smatrali da je potrebno zaustaviti vežbu, tako da su se praktično probijali dok su oko njih padale bombe i rakete. A, do Dejana su stigli goloruki – bez boce sa kiseonikom, sa samo četiri doze adrenalina koje su mu ubrizgali, ali uzalud – Dejanova pluća vapila su za kiseonikom kojeg tog dana na Pešteru nije bilo ili, ako ga je bilo, nije bio upotrebljen.

„U trenutku dok su pokušavali da ga ožive, njegova ćerka ga je zvala telefonom neprestano, ali on na taj poziv nažalost nikada nije odgovorio. Sve što se tog dana dešavalo na Pešteru, a zatim i kasnije kada su ga transportovali do kraljevačke bolnice, otkriva niz nelogičnosti i propusta koje je napravila VS i zato sumnjam u zvaničnu verziju smrti“, kaže Rade.

U zvaničnu verziju smrti nisu poverovala čak ni njegova deca.

„Zamislite kako je kada vas dete pita kako je moguće da je tata umro jer mu je pozlilo, a oduvek je bio zdrav i kako je moguće da Vojska nešto skriva i laže, kad ju je tata učio da se Vojsci veruje?“

Dejan je transportovan do Kraljeva helikopterom koji je takođe učestvovao u vežbi i u kome nije bilo kiseonika. Otvara se pitanje da li je let helikopterom uz četiri doze adrenalina dodatno podigao pritisak vojniku i da li bi, da je transportovan na adekvatan način, uz neophodni kiseonik, danas bio živ.

Neobično je i da je vojna policija oduzela Dejanov telefon, ručni sat, cigarete i upaljač. Zbog čega, pitanje je na koje ni njegova porodica nema odgovor do danas. Ne treba zaboraviti da se, kako smo već pisali, očekuju rezultati toksikoloških ispitivanja koji bi, uz obdukcioni nalaz, odgovorili na pitanje kako je moguće da zdrav vojnik nastrada.

Rade Stojković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Gde je snimak vežbe?

Kako „Nova“ saznaje, pripreme za vežbu „Munjeviti udar 2021“ snimane su iz vazduha, dronovima. Na snimcima bi se tačno mogao videti trenutak kada dolazi do aktivacije takozvanog trotila, eksploziva zahvaljujući kome se dobija vizuelni efekat da je oklopno vozilo jače od projektila. Upravo je zbog trotila došlo do naglog pregrejavanja oklopnog vozila u kome je bio Stojković , a potom i aktiviranja protivpožarnog sistema.

Antić: Ministar Stefanović i generali da podnesu ostavku

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić izjavio je da bi zbog pogibije starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, Nebojša Stefanović trebalo da iz moralnih razloga podnese ostavku na funkciju ministra odbrane, a na odgovornost bi trebalo da budu pozvani svi generali koji su komandovali vežbom na Pešteru.

„Ministar Stefanović je morao da formira Komisiju za vanredne događaje koja bi utvrdila okolnosti pod kojima je poginuo Stojković. Saopštenje koje je tim povodom izdalo Ministarstvo nije istinito. Stojković nije bio bolestan i verovatno je preminuo od posledica trovanja gasom halonom“, rekao je Antić.

Bonus video: Snimak vežbe „Munjeviti udar 2021“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare