Foto:Nova S

Rado Srbin ide u vojnike. Bilo nekad. Danas vojska jedva popunjava jedinice. Vojnik srpske vojske nikad nije bio na nižem stepenu, to navode u vojnom sindikatu, a tvrdnju potkrepljuju činjenicom da Ministarstvo odbrane zataškava razlog smrti vodnika Dejana Stojkovića koji je izgubio život na vojnoj vežbi na Pešterskoj visoravni.

Dejan Stojković, podoficir Vojske Srbije izgubio je život 24. juna na vojnoj vežbi na Pešteri. 14 dana o tome vojska je ćutala, da bi pod pritiskom javnosti izdala saopštenje, pre bilo kakve istrage, da je vodniku Stojkoviću pozlilo i da je nakon toga preminuo. Njegove kolege kažu da Ministarstvo odbrane laže, jer je Stojković alarmirao nadređene da se u vozilu aktivirao protiv požarni sistem.

„Nemu je naređeno da još malo se kreće vozilom, pa da onda vozilo zaustavi, pa da ga napusti, što je zapravo dovelo njih sve u vozilu u opasnost i na kraju smo, prema onome što se desilo, zaključili da je naš kolega zapravo umro od trovanja gasom kalonom na osnovu kog i radi protivpožarni sistem unutar vozila. Organi vojne policije koji bi to sve trebalo da dokumentuju i da suzbijaju, zapravo učestvuju u prikrivanju svega toga što se tamo desilo i vrše pritisak na određene pripadnike vojske koji su svedoci svih tih događaja da o tome ćute“, kaže Novica Antić iz Vojnog sindikata.

Novica Antić Foto:Nova S

I mi smo pitali Ministarstvo odbrane kada će razultat obdukcije podoficira Dejana Stankovića. Odgovora nema.

„U obdukcionom nalazu možemo da dođemo do jedne istine da je podoficir Dejan Stojković bio zdrav prilikom gubitka života odnosno pogibije. Prećutali su iz dva razloga. Prvo što postoji politička odgovornost u celom slučaju, a to je odgovornost na ministru odbrane Nebojši Stefanoviću koji, da ima imalo časti i obraza, podnoe bi ostavku i drugo što u konkretnom slučaju mora da postoji i krivična odgovornost određenih lica u lancu rukovođenja u Ministarstvu odbrane koji su krivi za ovu tragediju koja nas je zadesila“, smatra Nikola Lakić iz Narodne stranke.

Nikola Lakić Foto:Nova S

Vojni sindikalci tvrde da je na vojnoj vežbi korišćena tehnika koja nije u upotrebi Vojske Srbije, da su je vojnici koristili bez dana obuke, a da je Stojkovićeva smrt treći vanredni događaj, o kom su od predsednika Vučića pa naniže svi znali, sem javnosti.

„Pe toga su se desila još dva u kome smo imali ozbiljno teško povređivanje još jednog našeg kolege i situaciju koja je mogla da izazove smrtnu posledicu više naših kolega. Imali ste u zoni artiljerijskog dejstva vozila koja se kreću. Tada, po svim pravilima vojne struke, mora da se zaustavi gađanje. Gađali ste preko stoke, preko ljudi, preko objekata, to sve što je rađeno tamo je ozbiljno krivično delo“, napominje Novica Antić.

Zbog svega navedenog, Antić zahteva formiranje nezavisne komisije koja bi ispitala dešavanja na Pešteri, dok Lakić ne veruje u komisije i anketne odbore kojim bi rukovodili partijski kadrovi Srpske napredne stranke, već u nezavisno tužilaštvo.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Komentari

Svi komentari (0)