Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred sudovima časti LKS protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida 19 lekom "ivermektin", navodi se na sajtu Lekarske komore.

Nakon okončanja postupka, javnost će biti obaveštena o donetoj presudi, dodaje se u objavi.

„Lekarska komora Srbije još jednom apeluje na građane da zdravstvene usluge i savete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama“, navodi se u saopštenju.

Nova.rs je o ovome već ranije pisala i najavljivala.

z Lekarske komore Srbije potvrdili su večeras za Nova.rs da su pokrenuli postupak pred sudom časti protiv 18 lekara zbog neadekvatnog lečenja i savetovanje pacijenata u vezi sa koronavirusom, od kojih su pojedini preporučivali i lek „ivermektin“.

Iz LKS kažu da su prijave protiv lekara stigle iz zdravstvene inspekcije ministarstva zdravlja, ali im nije poznato ko je prijavljivao lekare. To će biti otkriveno u toku postupka pred sudom časti.

„Lekari protiv kojih je pokrenut postupak mogli bi lako da ostanu bez licence, odnosno dozvole za rad, ali ukoliko se ispostavi da u ovim slučajevima ima i elemenata krivičnog dela, te prijave ćemo proslediti nadležnom tužilaštvu“, kažu za Nova.rs iz LKS.

Ivermektin nije za ljude

Ivermektin, lek koji je poslednjih meseci u fokusu javnosti u Srbiji u kontekstu lečenja od korone, nije efikasan u borbi protiv ove zarazne bolesti, zaključak je Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Fakultet je, kako je i najavljivano, danas objavio svoj zvanični stav o upotrebi ivermektina:

„Zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima vezano za primenu preparata “Ivermektin” u lečenju Covid – 19 infekcije, Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje. U sledećem delu teksta integralno su prikazana ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i Kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji su na naš zahtev efikasno odgovorili. Podsećamo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava“, navodi se na portalu fakulteta.

OVDE i OVDE možete pogledati stručna mišljenja fakulteta o ivermektinu u celosti.

Na žalost, upotreba u ivermektina – originalno leka za stoku koji se takođe koristi i u izuzetnim slučajevima u lečenju ljudi – u Srbiji je u konstantnom porastu. Prodaja u biljnim apotekama bukti upravo zbog promocije koju lek doživljava u antivakser.

Nova.rs u Batajnici među najtežim kovid pacijentima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar