Zorana Mihajlović Foto:S.J.

Neizvesna sudbina borskih sela, po pitanju opstanka istih zbog širenja rudnika bakra navela je nedavno meštane sela Slatina da održe zbor i zatraže konkretne odgovore od čelnika lokalne samouprave kao i predstavnika kompanija Ziđin Koper i Ziđin Majning. Kako je meštanima saopšteno, zbog nespremnosti kompanije Ziđin Majnig da istog dana kada su Slatinjani zakazali zbor pruže sve informacije, zatraženo je odlaganje zbora za 10 dana i naredni se očekuje 4. februara.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je prilikom današnje posete Boru potvrdila da ima problema, ali i istakla da Vlada Srbije i ministarstvo neće dozvoliti da iko od meštana bude oštećen i da sve mora biti transparentno.

„Moramo da nađemo kompromis u nekim stvarima. Kada je reč o selu Veliki Krivelj, zajednički moramo da nađemo prostor koji će biti prihvatljiv. I za druga sela, i kada je reč o sudskim procesima i poreskoj upravi, naćićemo zajedničko kompromisno rešenje za sve i od toga nećemo odustati. Vrata ministarstva su otvorena kada god su hteli ljudi da dođu“, kazala je Mihajlovićka, koja je danas prisustvovala godišnjoj radnoj sednici konpanije Serbia Zijin Copper.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je kazao da je Vlada Srbije i lokalne samouprave spremna da se suoči sa svim izazovima i naveo da se nijedna aktivnost neće sprovesti bez razgovora sa meštanima.

„Selo Oštrelj je bilo pod znakom pitanja pre 15 godina i niko nikada nije na tu temu razgovarao sa meštanima. Danas se otvoreno govori o svim pitanjima, i u narednom periodu svako pitanje koje stigne od naših sugrađana biće otvoreno-kazao je Milikić i ocenio da je ovo pitanje najpre dobilo političku konotaciju nego da je reč o konkretnom problemu. Meštani Slatine su na poslednjem održanom zboru u tom selu upozoravali na netransparentne aktivnosti kineske kompanije zbog čega strahuju za svoju budućnost“, poručio je on.

Bonus video: Dejan Šćopulović, meštanin Laznice, ako se otvori rudnik biče malo otrovanih…

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare