Foto:N1

Kineska kompanija Ziđin, koja rukovodi i borskim rudnikom, saopštila je večeras da prilikom poslovanja u Srbiji ulaže u tehnologije, poštuje zakone i brine o ekologiji.

Ta kompanija je navela „da aktivnosti u Srbiji sprovodi striktno u skladu sa zakonima, u skladu sa najvišim svetskim standardima u oblasti rudarstva i metalurgije i u oblasti zaštite životne sredine“.

„Zijin Mining Group“ je navela da od kraja 2018, realizuje dva projekta u Srbiji – jedan u nekada Rudarsko-topioničarskom basenu Bor a drugi na projekat Čukaru Peki.

Navedeno je i da „u skladu sa obavezama iz strateškog partnerstva u nekadašnjem RTB-u Bor, kompanija Zijin Copper Bor sprovodi aktivnosti na stvaranju uslova za održivo rudarstvo“.

To radi „kroz osavremenjivanje eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenja pirometalurških postupaka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine, uz uvođenje rigoroznih svetskih standarda u toj oblasti“.

Kompanija je uložila više od 1,2 milijarde dolara u osavremenjivanje procesa u nekadašnjem RTB Boru, a od toga više od 170 miliona dolara u zaštitu životne sredine, dodaje se u saopštenju.

U projekat Čukaru Peki je do sada uloženo 455 miliona dolara, dodala je kineska kompanija.

„Na ovaj način smo u velikoj meri rešili višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru“, navodi se u saopštenju.

Ukazano je da se „vrednosti svih emisija nalaze u dozvoljenim propisanim granicama, a vrlo često daleko ispod tih granica“.

„Krajem godine će biti pušteni u rad novi sistemi u topionici, koji će sveobuhvatno rešiti nasleđeni problem prikupljanja i tretiranja čestica prašine iz procesa topljenja“, navodi se u saopštenju.

Kompanija je navela i da je izgradila novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz metalurške obrade i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz rudnika Veliki Krivelj i Novo Cerovo.

Navela je da je izgradila i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz rudnika Jama i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz Severnog revira rudnika Majdanpek.

„Na ovaj način smo rešili nasleđene probleme neadekvatnog tretmana rudničkih i procesnih otpadnih voda i sprečili dalju infiltraciju teških metala i drugih štetnih komponenti u životnu sredinu“, dodaje se u saopštenju.

Naveli su i da „u oblasti zaštite životne sredine veliku pažnju posvećuju ozelenjavanju površina koje su proteklih decenija bile obuhvaćene rudarskim aktivnostima, smanjenju buke, prilagođavanju mikroklime…“

„Do januara 2022, sproveli smo biološku rekultivaciju na ukupnoj površini od skoro 580.000 m2 i zasađeno je oko 130.000 sadnica“, navodi se u saopštenju.

Zijin Mining je navela i da ima čvrste namere „ne samo da ispuni svaki segment ugovorenih obaveza, već i da to značajno i nadmaši“.

„U to spada i nasleđena obaveza rešavanja pitanja regulisanja imovinskopravnih odnosa na lokalitetu naselja Krivelj, koji se nalazi u neposrednoj blizini rudarskih aktivnosti“.

Istaknuto je da se sve aktivnosti sprovode zajedno sa meštanima i lokalnom samoupravom u koordinaciji sa nadležnim organima Srbije.

„Cilj nam je da zajednički pronađemo model koji je održiv na duži vremenski period, kako meštani u budućnosti ne bi imali bilo kakve probleme prilikom razvoja rudarskih aktivnosti na koje se kompanija Zijin Mining obavezala Srbiji i njenim građanima“, navodi se u saopštenju

Napomenuli su i „da se svaki otkup zemljišta na drugim lokacijama obavlja isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz punu saglasnost učesnika“.

Građani Bora i okolnih sela su nedavno organizovali protest ispred ambsade Kine u Beogradu sa koga su optužili tu kompaniju da ne poštuje ekološke standarde i da im otima zemlju.

BONUS VIDEO Policija pretresa aktiviste Ekološkog ustanka na auto – putu kod naplatne stanice Paraćin

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar