Foto: 1 od 5 miliona

Pokret “1 od 5 miliona” pita ministarku Zoranu Mihajlović zašto kineska kompanija Ziđin još uvek ne postupa po nalogu Ministarstva i ne radi ništa na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se zaštitila reka Pek.

„Razumemo da je ministarki teško da iz fotelje u Beogradu vidi šta se dešava u istočnoj Srbiji. Zato joj preporučujemo da ode do Majdanpeka i Bora i zaista izvidi stanje na terenu, a ne da svoj roze šlem stavlja na glavu samo kad joj zatreba novi set fotografija za Instagram“, navodi pokret u saopštenju.

Oni takođe podsećaju ministarku da je Ziđinu dala rok do 30. aprila da izgradi postrojenje za preradu otpadnih voda.

Kako navode, prema informacijama koje su dobili, povodom toga se još uvek ništa ne radi, pa se pitaju koje će sankcije zagađivač Ziđin snositi kada propusti predviđeni rok.

Takođe su se osvrnuli i na reakciju ministarke.

„Uzgred, pohvaljujemo ministarku što je reagovala, iako je njena reakcija iznuđena protestom i blokadom puta koje smo organizovali 5. apila u Majdanpeku. Nije reagovala, kao ni njene kolege iz Vlade, tokom prethodne četiri godine koliko traje zagađivanje Peka, trovanje vazduha i ljudi u istočnoj Srbiji“, dodaju u saopšetnju.

Najavjuju sprovođenje rešenja  koja su ispostavili 5. aprila.   Ona se odnose na postavljanje filtera za prečišćavanje vazduha na svim pogonima Ziđinga, ograničavanje ekploatacije rude u određenim vremenskim intervalima u toku dana i noći,  poštovanje Zakona o zaštiti životne sredine.

“ Pokret “1 od 5 miliona” nastavi će da ukazuje na sve probleme, zagađivače i potencijalne ekološke katastrofe, ali i da daje jasna rešenja za sve te probleme“, navode oni.
„Nastavićemo da ohrabrujemo ljude u lokalnim zajednicama, pružamo im podršku i stajemo uz njih, pa makar bilo potrebno ponovo blokirati neki put kako bi se rešenja koja dajemo, a koja su u interesu svih građana, sprovela“, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare