Majdanpek Ziđin Koper Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kineska kompanija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) koja upravlja RTB Borom saopštila je danas da od 2018. godine, od kada posluje u Srbiji, poštuje sve zakone koji determinišu rudarsku industriju i tiču se njene delatnosti.

Reagujući na zahtev Evropske zelene partije da Vlada Srbije dozvoli uvid u ugovor o strateškom partnerstvu Ziđin kopera sa državom Srbijom ta kompanija je navela da su ispunili sve obaveze iz sporazuma.

„Sve dozvole, koje su bile potrebne za delatnost kojom se bavimo, su pribavljene, jer mi, kao kompanija sa međunarodnim ugledom, kao odgovorni partneri države Srbije i poslodavci, ne bismo nikada radili na štetu zajednice, svog poslovanja i svojih zaposlenih, što tradicija i reputacuja naše kompanije koja posluje širom sveta i garantuje“, navedeno je u saopštenju.

Evropska zelena partija optužila je Ziđin koper da hoće da sruši planinu Staricu, da zbog prebacivanja vode iz Zlotske reke u Borsko jezero za potrebe kompanije preti presušivanje reke, da su zagadili vazduh za nisku rudnu rentu od tri odsto.

Ziđin u saopštenju ističe da nije posao te kompanije da određuje visinu rudne rente u Srbiji koja je propisana Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara i da je kao i ostale zakone poštuju.

„Što se tiče neistinitih informacija od strane Evropske zelene partije da Ziđin ispumpava vodu iz vodoizvorišta Lazareva pećina i prebacuje u Borsko jezero za potrebe kompanije, želimo da istaknemo da je kompanija upumpavala vodu u Borsko jezero od 6. maja do 12. jula ove godine, a razlozi za to su dijametralno suprotni od ovih navoda, i kao i o svemu drugom što činimo, i o tome smo obavestili javnost“, navedeno je u sopštenju.

Kompanija je javnost obavestila da vodu prebacuje u jezero, ne zbog sopstvenih potreba već zato što je sa javnim komunalnim preduzećem „Vodovod“ sklopila ugovor o dopuni akumulacije, a i zbog toga što je Borsko jezero omiljeno izletište ne samo Borana, već i ljudi iz svih krajeva Srbije, „pa su javni interes i domaćinsko ophođenje prema resursima iznad profita“.

„Što se tiče radnji, preduzetih na planini Starica, u junu ove godine, takođe smo sve uradili u saglasju sa zakonom. Ovu planinu, simbol grada Majdanpeka, nije potrebno da brane samozvani ekolozi i razni malobrojni aktivisti, jer je miniranje koje smo izvršili rađeno uz saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, po savetu i uz nadzor eminentnih stručnjaka sa Tehničkog fakulteta u Boru, a u interesu građana Majdanpeka, zbog njihove bezbednosti“, navedeno je u reagovanju.

Dodaje se da je razlog miniranja na planini Starica napukla stenska masa koja je predstavljala opasnost za stanovništvo, koje živi u naselju u podnožju ove planine.

„Tom prilikom su svi radovi uredno prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije“, naveo je Ziđin.

BONUS VIDEO: Živković o miniranju kod Majdanpeka: To više nije Starica, nego „jadnica“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar