Foto: Shutterstock

Odbornik Skupštine opštine Majdanpek i kopredsednik Pokreta "1 od 5 miliona" Martin Bežinarević saopštio je da je danas direktor kineskog Zidjina u Majdanpeku Jian He Juan dao "usmene garancije" da neće biti rušenja simbola tog grada - planine Starice. U međuvremenu, Eko straža na tviteru objavljuje da "Ziđin, vlasnik borskog i majdanpečkog rudnika minira planinu Staricu ispod koje se odmah nalaze stambene zgrade".

„Direktor kineske kompanije Ziđin nam je dao usmene garancije da rušenja naše planine neće biti. On kaže da je, navodno, jedan deo planine, levo od samog vrha pod nagibom te da se preventivno mora sanirati pa su su zato mašine na vrhu Starice“, rekao je Bežinarević, a navodi se u saopštenju Pokreta „1 od 5 miliona“.

On je dodao da je Juan na sastanku takođe „obećao da ni jedan Majdanpečanin neće biti izbačen iz svog stana“.

Bežinarević je rekao da je na današnjim sastankom napravljen veliki korak za Majdanpek i izrazio zadovoljstvo što je kineska strana pristala na razgovor.

„Drago mi je da je kineska strana prepoznala da naprednjaci nisu nikakvi sagovornici i da je pristala na razgovor sa pravim predstavnicima naroda“, zaključio je Bežinarević.

Podsećamo, Pokret „1 od 5miliona“ zajedno sa građanima organizovao je tri protesta u Majdanpeku, ujedno sa blokadom zgrade opštine Majdanpek i blokadom magistralnog puta kako bi dobio odgovore na ova pitanja.

Tim povodom oglasila se danas i Eko straža koja je na svom tviter nalogu objavila da „“Ziđin, vlasnik borskog i majdanpečkog rudnika minira planinu Staricu ispod koje se odmah nalaze stambene zgrade“.

Oni navode i da „ljudi iz zgrada nisu evakuisani“.

Krajem novembra prošle godine stanovnike Majdanpeka uznemirila je priča da će se rudnik proširiti i ući u grad, kao i da će brdo Komo koje je, kao i Starica, prirodna brana između Majdanpeka i rudnika, biti srušeno.

Nakon protesta i razgovora aktivista sa kineskim rukvodstvom rudnika dobijena je garancija da se Komo neće rušiti, niti rudnik širiti prema gradu i situacija se smirila.

Međutim, ovih dana pojavili su se bageri na vrhu Starice što je ponovo izazvalo uznemirenje među stanovnicima ovog grada rudara, a širenje tih fotografija na društvenim mrežama izazvalo je paniku među građanima da će planina Starica biti srušena.

Među onima koji su tražili odgovore na ovo važno pitanje bio je i odbornik novog saziva Skupštine opštine Majdanpek Martin Bežinarević, koji se sa predstavnicima kompanije Ziđina imao već jedan sastanak.

O svemu ovome su ponovo razgovarali i danas, simbolično na Dan zaštite životne sredine, a tom sastanku su prisustvovali i odbornica SO Majdanpek Snežana Todorović i Katarina Sporić, meštanka iz Pemske ulice koja se nalazi direktno ispod planine Starice.

BONUS VIDEO: Nestaje li simbol Majdanpeka?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare