Foto: Slađana Đermanović/Nova.rs

Nedeljno popodne 5. juna za žitelje Majdanpeka proteklo je u sirenama i eksplozijama, koje su ih isterale iz stanova. Mada su u ovom rudarskom gradu meštani, reklo bi se, navikli na ovakva popodneva, situacije je eskalirala jer je tog dana kineska kompanija Ziđin, koja upravlja rudnikom bakra Majdanpek, počela da minira i poslednji greben planine koja deli rudnik od njihovih domova.

U očajničkom pokušaju da spasu jedini preostali zeleni pojas i nešto malo prirode, građani Majdanpeka su napravili kamp na vrhu osmog grebena planine Starice, gde se aktivisti smenjuju u celodnevnim dežurstvima kako bi sprečili mehanizaciju kineskog giganta da nastavi sa radovima. Ekološki aktivisti traže od kineskog giganta da odmah obustavi radove na pomenutom grebenu, pozivajući se na svoje elementarno pravo na čist vazduh i zdravlje.

Iz kineske kompanije je usledio odgovor kakav manje više stiže iz svih kineksih kompanija u Srbiji, kada se građani pobune protiv njih, a koji, parafraziran, praktično zvuči „kupili smo vas i
ne možete nam ništa“.

Na javnom obraćanu koje je Ziđin organizivao u Majdanpeku nakon miniranja osmog grebena, istaknuto je da “se sve radi u zakonskim okvirima, da su svi radovi prijavljeni i odobreni, kao i da nije pređena granica dozvoljenih seizmičkih potresa”. Takođe, predstavnici kompanije su podsetili građane Srbije da u svojim rudnicima zapošljavaju hiljade ljudi i da će broj  zaposlenih da se povećava, što bi valjda trebao da bude dovoljan razlog da stanovnici Majdanpeka i Bora pristanu da žive u najzagađenijim gradovima u Evropi.

„Trenutno ova kompanija na teritoriji Bora i Majdanpeka zapošljava oko 6.000 radnika, od čega 80 odsto iz Srbije, a prosečna zarada je veća od 100.000 dinara“, istakao je Jian i naveo da je u planu da se broj radnika poveća na 8.000. U razvoj društvene zajednice kompanija uložila oko 2,3 miliona dolara, kao i da je u ekologiju zaključno sa 31. decembrom 2021. godine uloženo 152 miliona dolara, od ozelenjavanja površina do rekultivacije zemljišta i drugo”, rekao je zamenik generalnog direktora Jian Heyuan, istučući da radovi ni na koji način ne ugrožava bezbednost stanovništva, s obzirom da se naselje nalazi na dovoljnoj udaljenosti od kopa.

Ono štoje iz Ziđin zaboravljeno da se napomene je da je parcela 624/1, na kojoj se vrši miniranje i dalje u zvaničnim javnim dostupnim dokumentima zemljiste koje pripada Republici Srbiji.

„Prostorni plan Republike Srbije za period 2021-2035 još uvek nije usvojen dokument, čeka se novi saziv republičkog parlamenta. Tokom Uskrsa ove godine vlasti su, u skladu sa propisima, organizovale javnu raspravu, koja se nije ni desila zbog pandemije kovid virusa, usled čega su građani ostali uskraćeni za vitalne informacije i detalje vezano za budućnost prostora na kome žive”, navode iz inicijative “Evropski Majdanpek”, uz napomenu da je netransparentnost ovog dokumenta dodatno zabrinjavaju.

Ništa manje zabrinjavajuća nije ni publikacija Instituta za javno zdravlje „Batut“, pod naslovom „Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji“.

Prema pisanju lista “Vreme”, po ovoj studiji u Majdanpeku su “vazduh, voda i zemlja toliko zagađeni da izazivaju oboljevanje i smrt ljudi”, i predlažu konkretne aktivnosti da se zagađenje sanira i eliminiše. Grad nema ni monitoring kvaliteta vazduha i ništa se ne preduzima da se brojni oboleli od karcinoma leče u boljim uslovima. A za to niko ne može da krivi kinesku korporaciju jer zdravlje i vazduh Sbije nisu njihov problem. Oni su prljavu industriju iz svoje zemlje na vreme izbacili, prebacujući je u “bratsku” Srbiju. Zemlju u kojoj je, uključujući i zdravlje njenih građana, očigledno baš sve na prodaju.

Bonus video: Mihajlović – Preselićemo čitavo selo zbog rudnika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare