Foto: Shutterstock

U Srbiju su krajem januara stigle prve donirane jajne ćelije iz banke reproduktivnog materijala iz Španije, a za postupak vantelesne oplodnje uz pomoć doniranog materijala mogu se prijaviti i žene starije od 45 godina, kojima država ne finansira ovaj proces. One se javljaju izabranoj klinici, koja za njih trebuje ove ćelije, a ne prijavljuju se putem e-uprave, kao žene mlađe od 45 godina, kojima postupak VTO finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Pročitajte još:

Naime, u januaru je uvezen materijal za šest žena koje su ispunile propisane kriterijume, a sve žene starije od 45 godina mogu da se prijave za ove ćelije preko jedne od 15 državnih i sedam privatnih klinika.

“Sve žene koje imaju preko 45 godina, a žele da uđu u postupak vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom, javljaju se prvo klinici u kojoj žele da obave ovu proceduru. One treba da odnesu u kliniku sve potrebne analize, i da odu na komisiju, a tek onda odabrana klinika preko banke reproduktivnih ćelija za njih trebuje materijal za vantelesnu”, objašnjava za Nova.rs Marijana Arizanović, iz Udruženja “Šansa za roditeljstvo”.

Podsetimo, novo Uputstvo za lečenje neplodnosti postupcima vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a (od 8. decembra 2022.) podrazumeva i finansiranje uvoza reproduktivnih ćelija (jajnih ćelija i spermatozoida), kao i proceduru vantelesne oplodnje uz korišćenje doniranog materijala.

Laboratorija, vantelesna oplodnja, VTO
Foto: Shutterstock

Kriterijumi za uključivanje u postupke vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom odnose se na:

• žene kod kojih su iscrpljene mogućnosti lečenja neplodnosti sopstvenim reproduktivnim ćelijama – nemaju očuvanu ovarijalnu rezervu
• muškarce sa dijagnozom azospermije kod kojih ne postoji mogućnost dobijanja sopstvenog reproduktivnog materijala (nema spermatozoida ni u ejakulatu, ni u testisima)
• žene bez partnera koje nemaju dece

RFZO finansiraće za žene do 45 godina tri postupka vantelesne oplodnje sa doniranim jajnim ćelijama, kao i tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima za sve parove kojima je neophodna ova procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom (zamrznuti embrioni dobijeni uz doniran materijal sa jedne i sopstveni materijal sa druge strane).

Foto: Shutterstock

Donacija reproduktivnih ćelija moguća je za parove kod kojih žena ima manje od 45 godina i u postojećoj zajednici nemaju zajedničko dete – donacija o trošku RFZO-a moguća je isključivo za dobijanje prvog deteta.

Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države i to tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotrasfera embriona dobijenih uz pomoć doniranih spermatozoida (uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete).

Foto: Shutterstock

Prijava za komisiju za sve postupke sa doniranim materijalom, za žene mlađe od 45 godina, je preko e-uprave, na sledećem linku: www.euprava.gov.rs. Ovo se odnosi na sve one koji prvi put apliciraju, a kasnije će se (sledeće zakazivanje termina na komisiji) vršiti kao i za sve druge termine na komisiji, telefonski.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar