Foto: Shutterstock

Potvrđena je prva trudnoća kod žene kod koje je obavljen proces vantelesne oplodnje (VTO) sa spermom srpskog donora iz naše banke u GAK Višegradska, koja je za 3,5 godine imala samo pet uzoraka sperme, a nijednu jajnu ćeliju.

PROČITAJTE JOŠ

„Ponosni smo što možemo da potvrdimo da je uspešno obavljen postupak vantelesne oplodnje sa spermom srpskog donora iz banke u našoj klinici i da je žena trenutno u drugom stanju. U budućnosti moramo da promovišemo našu banku reproduktivnih ćelija, tkiva i organa, čak i sada kada imamo uvoz reproduktivnog materijala iz stranih zemalja. Naši donori ne smeju biti zanemareni“, izajvio je na konferenciji za novinare dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegradska.

Osim sa dve banke iz Španije, Srbija je, prema rečima direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanje Radojević Škodrić, sklopila ugovore sa bankama iz tri zemlje, pa će nam jajne ćelije i sperma stizati iz dve banke iz Španije, i iz po jedne banke iz Danske i Češke.

Laboratorija, vantelesna oplodnja, VTO
Foto: Shutterstock

„Za proces VTO uz pomoć doniranog materijala do sada se prijavilo 500 parova, od toga je 10 odsto žena bez partnera, a od iduće nedelje imaćemo odvojene prijave za parove i za singl žene“, rekla je Radojević Škodrić.

Juče je u Srbiju stiglo šest paketa jajnih ćelija iz Španije, za šest žena.

„Od njih šest, četiri će obaviti VTO postupak u GAK Višegradska, dok će dve u Narodnog fronta, kako su same izrazile želju, a svim parovima je na raspolaganju sedam privatnih i 15 državnih klinika“, naglasila je Radojević Škodrić.

Naime za najviše pet dana kreću postupci VTO sa uvezenim jajnim ćelijama iz Španije.

Foto: Shutterstock

„Početak procesa zavisi od menstrualnog ciklusa žena, tako da će neki početi za tri do četiri, a neki i za pet dana“, rekao je dr Stefanović.

On je naglasio da su na najvišem nivou pokušali da dogovore novčanu naknadu za potencijalne donore reproduktivnog materijala iz Srbije, ali da smeta zakon.

„U našoj zemlji se plaćanje donorima ćelija kosi sa jednom klauzulom u zakonu i to je za sada nemoguće. Svakako bi za državu bilo jeftinije da plati naše donore, nego da daje 7.000 evra po postupku, ali to je sada neizvodljivo“, objasnio je dr Stefanović.

Nova odluka je, dodala je direktorka Fonda, da će žene do 50 godina starosti moći da se prijave za VTO uz pomoć doniranog materijala, ali će one ovaj proces morati da plate, jer država finansira postupak samo za žene do 45 godina.

BONUS VIDEO: Uvoze se jajne ćelije i spermatozoidi iz Španije: Nije hir, već jedina šansa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar