Konferencija za novinare Organizacije za očuvanje životne sredine "Marš sa Drine"
Bojana Novaković Foto: Medija Centar Beograd

Visoki zvaničnici australijske vlade razmenjivali su pisma o glumici Bojani Novaković i već dve godine uskraćuju informacije od javnog značaja u vezi sa "Rio Tintom".

Srpska glumica Bojana Novaković koja živi u Australiji nedavno je tražeći informacije od javnog značaja, osim problema da dođe do istih, saznala da je bila predmet razgovora visokih zvaničnika u ovoj zemlji, a sve zbog „Rio Tinta“ i napuštenog projekta „Jadar“.

Ona je u autorskom tekstu za nedeljnik Radar navela da pošto je saznala da su australijske diplomate bile deo vladine Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“, 2022. godine, počela je da u Australiji podnosi zahteve za pristup informacijama od javnog značaja koji su se ticali „Jadra“.

Kako navodi tražila je sam opšte informacije od australijskog Ministarstva spoljnih poslova i trgovine, kao i zapisnike sa sednica Radne grupe.

Međutim, kako kaže, iako plaća porez vladi koja bi trebala da štiti njene interese, od nje su sakrivali informacije kako bi zaptitili interese privatne korporacije „Rio Tinto“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dobila sam odgovor da postoje na hiljade dokumenata koji odgovaraju obimu mog zahteva i instrukciju da suzim zahtev – za šta mi je bila potrebna pomoć advokata i više meseci rada. Posle još šest podnetih zahteva, počeli smo da dobijamo odgovore. Prema jednom od njih, Ministarstvo je identifikovalo ‘dva dokumenta relevantna za zahtev’, ali je ‘nakon pažljivog razmatranja’ odlučilo da ih u potpunosti izuzme, zato što bi njihovo objavljivanje moglo ‘naneti štetu međunarodnim odnosima Australije'“.

Tvit Bojane Novaković informacija od javnog značaja

Kako piše, drugi odgovor je sadržao 15 strana redigovane prepiske između visokih vladinih zvaničnika u kojima se nalazilo: uputstvo zvaničnicima australijske vlade na koji način da odgovaraju na novinarska pitanja o otkazivanju projekta „Jadar“, informacije o učešću australijskih diplomata u „Rio Tintovim“ prezentacijama projekta „Jadar“ drugim ambasadama i kao da to sve nije dovoljno iznenađujuće – mejl naslovljen „Tvit Bojane Novaković“ koji se tiče njene objave na Tviteru nakon izbora 2022. godine.

Bojana Novaković Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Nikada ranije nisam videla svoje ime u zvaničnoj vladinoj prepisci. Zašto su visoki zvaničnici australijske vlade razmenjivali pisma o meni? I zašto je najvažniji deo te prepiske redigovan? Nema imena pošaljioca ni primaoca, postoji samo citat tvita u kome sam branila stanovnike doline Jadra posle izbora 2022. godine i pojašnjenje anti-Rio Tinto raspoloženja prisutnog u tom kraju. Ostatak mejla je cenzurisan šifrom ‘s47C’, kojom se po australijskom zakonu označavaju ‘razmatrana pitanja’, uključujući ‘mišljenja, savete, preporuke, konsultacije ili razmatranja, koji nisu dostupni za javno objavljivanje'“.

Poslovni interes nauštrb javnog interesa i životne sredine

Novaković kaže da je pravni tim ekološke mreže “Marš sa Drine” odmah uložio žalbu na ovakvo redigovanje dokumenta, a istovremeno je podneo zahtev koji se tiče svih dokumenata Ministarstva u kojima se pojavljuje moje ime.

„To znači da srpski migranti sa australijskim državljanstvom plaćaju australijskoj državi da informacije o australijskoj kompaniji koja se namerila da uništi plodno zemljište u Srbiji, drže u tajnosti i od srpske i od australijske javnosti. Poslovni interes se štiti nauštrb javnog interesa i životne sredine“.

Foto: Printscreen Nova/Video

Novaković smatra da je ishod bio zbunjujuć jer je ministarstvo odbilo da dostavi neredigovani dokument. Umesto toga poslali su joj 20 stranica dokumentacije koja sadrži njeno ime, ali ne i dokument od koga je sve počelo.

„Ponovo je obilato korišćena šifra ‘s47C’, a neke stranice su cenzurisane u celosti, tako da je nemoguće znati šta je suština tih prepiski. Iznova smo se žalili, ali posle gotovo dve godine sam i dalje u neizvesnosti šta australijske vlasti razmenjuju na temu mene. Čitava stvar je apsurdna i uznemirujuća“.

Neočekivano: U Srbiji lakše do informacija

Novaković ističe da je bila iznenađena jer je lakše je dobiti informacije od javnog značaja u Srbiji nego u Australiji ili SAD.

„Ironija je da su obe ove veće zemlje sasvim spremne da prisiljavaju Srbiju da se povinuje njihovoj ekstraktivističkoj viziji, dok istovremeno kritikuju njenu demokratsku nestabilnosti (od koje profitiraju). Ali nije me briga koja nacija ima efikasniju birokratiju. Slučaj Rio Tinta u Srbiji je jasno pokazao da nacionalne države postoje da bi štitile interese elite, bogatih ili poslušnih“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona ističe da su starosedelačke zajednice širom sveta su vekovima toga svesne.

„Možda je ovo moje odrastanje. Ne mogu više da verujem mestima kojima na papiru ‘pripadam’ da će me štititi, niti da će štititi ljude i prirodu do koje mi je stalo. Zato se sada uzdam u moju zajednicu i prijatelje. Mi smo ti koji se brinemo jedni o drugima i branićemo život, prirodu i biodiverzitet po svaku cenu“.

Novaković kaže da već skoro dve godine čeka odgovore na šest zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i da ukoliko je budu odbili tužiće Ministarstvo.

„Ne zato što verujem australijskom pravosuđu – sasvim sam svesna da je ono deo sistema genocidnih kolonija britanske krune – već zato što imam pravo da dobijem informacije od javnog interesa i informacije o sebi i učiniću sve što je potrebno da ih dobijem“.

BONUS VIDEO: „Daćemo vam Rio Tinto, ali pustite nas da opet pokrademo izbore“: Ilić o tome na šta je sve vlast spremna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare