Zašto je Savo u pravu: Vlada fingira ukidanje Rio Tinta

Društvo 24. jan. 202217:34 > 17:36
Podeli:
Ana Brnabic Savo Manojlovic
Savo Manojlović i Ana Brnabić Foto:Ivan Dinić/Nova S/TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Uredba o projektu Jadar ukinuta je prošle nedelje, a razloga za slavlje nisu imali Ložničani koji su protestovali u subotu tvrdeći da borba nije ni izbliza gotova. Ni struka nije zadovoljna načinom na koji je okončan projekat i tvrde da ukoliko ukidanju uredbe nije prethodilo poništenje Rešenja od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, uredba će biti ništavna, a Rio Tinto i dalje u našoj zemlji. Premijerka je potvrdila da Ministarstvo nije poništilo rešenja koja idu uz ovu odluku, te da se to očekuje danas ili sutra.

Ono što se danima špekulisano, premijerka Brnbić saopštila je u četvrtak na konferenciji za štampu.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli. Dakle, ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Gotovo je, sve je završeno što se tiče ‘Rio Tinta'“, poručeno je tada iz Nemanjine 11.

Prvi koji je javno govorio o ovom propustu koji može da nas skupo košta bio je Savo Manojlović iz inicijative „Kreni-promeni“. On je istakao da je Vlada ukinula projekat Jadar na pravno neispravan način.

Utisak nedelje
Savo Manojlović gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

"Na ovaj način Vlada Republike Srbije omogućava Rio Tintu da sutra odluku o ukidanju ospori i reaktivira prostorni plan. Istovremeno, bez pravnog osnova pojačava se pravna argumentacija Rio Tinta kada bude tužio Srbiju za odštetu. Vlada ovim direktno radi protiv interesa Srbije. U dopisu smo naveli tačne razoge tih nepravilnosti na osnovu kojih je moguće izraditi pravno valjano obrazloženje", rekao je Manojlović.

Advokat Sreten Đorđević rekao je za list "Nova" da stavljanju van snage Uredbe o "Jadru" mora da prethodi poništavanje rešenja Ministarstva o saglasnosti na izveštaj o proceni uticaja. On ističe da ukoliko ovakvo rešenje izostane, vladu ništa ne sprečava da ponovo vrati Uredbu na snagu.

"Uredba Vlade Srbije o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene je ključan dokument za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita. Ovaj dokument predstavlja pravn osnov za sve postupke koji se trenutno vode za potrebe 'Rio Tinta', odnosno kompanije 'Rio Sava Exploration'. Međutim, poništavanje Prostornog plana nekakvom političkom odlukom, neutemeljenom u pravnom okviru Srbije, predstavljalo bi samo političku manipulaciju", rekao je Đorđević i dodao:

"Stavljanju van snage ove uredbe mora da prethodi poništavanje Rešenja o saglasnosti na izveštaj o strateškoj proceni uticaja ovog prostornog plana posebne namene koje je izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Ukoliko je poništvanje izostalo, to bi moglo da znači da je Vlada stavila van snage svoju Uredbu bez pravnog osnova", podvukao je naš sagovornik.

Sreten Đorđević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Advokat ističe da odluku Vlade treba uzeti sa određenom rezervom, dok se ne vidi koji će sve postupci biti obustavljeni.

"Po pravilu, svi postupci koji su vođeni, a čiji pravni osnov je pomenuta uredba, moraju biti obustavljeni", zaključio je naš sagovornik.

Nakon današnjeg sastanka u Vladi, advokat Dušan Filipović potvrdio je za Nova.rs da je premijerka rekla da će biti ukinuta sva rešenja koja idu uz uredbu o ovom prostornom planu, ali podvlači da se ne bi izjašnjavao o stavovima Manojlovića i Đorđevića.

Meštani Gornjih Nedeljica ispred Vlade Srbije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Konačnu odluku o ustavnosti i zakonitosti nekog pravnog akta može da da samo ustavni sud. To je moj komentar", kazao je Filipović za Nova.rs.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka kaže da aktuelnoj Vlasti i premijerki Ani Brnabić ništa ne veruje i da pravnici treba dobro da prouče ovu problematiku.

Protest ispred Vlade Srbije, Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Oprezni smo i sve ćemo proveriti", kaže Ćuta i dodaje da je smenjivanje aktuelne vlasti jedini siguran način da više niko ne "rije" po Srbiji, poput Rio Tinta.

Nova.rs zatražila je od Ministarstva za zaštitu životne sredine odgovor o tome da li je poništeno Rešenje o saglasnosti na izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana za Rio Tinto. Odgovor do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili.

Bonus video: Pet kila dokumentacije za 20 godina Rio Tinta 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar