Sastanak meštana Gornjih Nedeljica i Loznice u Vladi Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženja "Ne damo Jadar" i Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) zatražile su danas trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na celoj teritoriji Srbije i brisanje istraživanja i eksploatacije litijuma i bora iz Prostornog plana Srbije, što je prvi od osam zahteva koje su objavile.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije 20. januara donela Uredbu o ukidanju Prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“ kao i Odluku o prestanku važenja Odluke o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“.

Bazirano na istim razlozima na kojima je ovim putem ukinut projekat „Jadar“ zahtevamo povratak prostora u pređašnje stanje i potpunu rekultivaciju svih bušotina i svih površina koje je izliv podzemne vode oštetio u dolini Jadra, piše u saopštenju ovih organizacija.

Dve organizacije zahtevaju i hitne izveštaje o stanju voda i zemljišta i hitnu izradu Plana rekultivacije o trošku kompanije Rio Sava eksplorejšn, uz obavezno održavanje javnih konsultacija po pitanju pomenutog Plana. Zahteva se i procena uticaja svih rudarskih istraživanja u dolini Jadra sa Planom rekultivacije.

S obzirom na to da se posle odluke Vlade zemljište mora prenameniti iz građevinskog u poljoprivredno i šumsko, zahtevamo Plan povratka ovog kraja, posebno katastarskih opština Brezjak, Gornje Nedeljice i Slatina, u pređašnje stanje, odnosno u poljoprivredni kraj, navedeno je u saopštenju.

Kako se ukazuje, sve navedeno je neophodno pošto se kompanija Rio Sava eksplorejšn ne bavi poljoprivrednom delatnošću a sve u cilju očuvanja poljoprivrednog i šumskog zemljišta kakvo je bilo pre otkupa, kao i tradicije naroda tih krajeva.

Dva udruženja zahtevaju i da se istragom utvrdi krivična i materijalna odgovornost lica koja su zloupotrebila službeni položaj donošenjem Prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“ protivno zakonima Srbije. Zahtevamo da se iz Prostornog plana Srbije izbace svi štetni projekti i da se isti donese na najmanje 50 godina uz društvenu dozvolu i javne rasprave, poručuju Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji.

BONUS VIDEO: Ekološki ustanak, aktivisti – Aleksandar Jovanović Ćuta, Zlatko Kokanović, Danijela Nestorović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar