Manojlović: Ukidanje Prostornog plana Jadar je pravno neispravno

Društvo 22. jan. 202217:09 > 17:22
Podeli:
Protest Kreni Promeni
Savo Manojlović Kreni promeni protest Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Ukidanje Prostornog plana Jadar učinjeno je na pravno neispravan način. Vladi Republike Srbije smo, zajedno sa zahtevom za zabranu istraživanja i ekpolatacije bora i litijuma, ukazali nai tačan pravni put kako staviti van snage navedenu Uredbu", izjavio je Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni.

Na ovaj način Vlada Republike Srbije omogućava Rio Tintu da sutra odluku o ukidanju ospori i reaktivira prostorni plan. Istovremeno, bez pravnog osnova pojačava se pravna argumentacija Rio Tinta kada bude tužio Srbiju za odštetu. Vlada ovim direktno radi protiv interesa Srbije.

U dopisu smo jasno naveli da pre stavljanja van snage od strane Vlade, ministarstvo za zaštitu životne sredine mora da ukine saglasnost na Izveštaj o strateškom uticaju Prostornog plana, zbog nezakonitosti. U dopisu smo naveli tačne razoge tih nepravilnosti na osnovu kojih je moguće izraditi pravno valjano obrazloženje.

Druga bitna stvar je uvođenje zabrane istraživanja i ekspolatacije litijuma i bora kroz zakonske izmene, čime se ekološki štetno rudarenje zabranjuje na nivou cele Srbije. Očigledno je da je moratorijumom od jedne godine koji je predlagao predsednik Vučić i ovim neispravnim ukidanjem uredbe, trebalo da se projekat stopira do izbora. To objašnjava i odbijanje premijerke da javno garantuje bezbednost volonterima koji će skupljati narodnu inicijativu, kao i odlučivanje o narodnoj inicijativi pre izbora.

U četvrtak u 19h zakazujemo novi protest: “Srbija nije na prodaju” ispred Predsedništva. Ostaju dva uslova. Ukidanje uredbe na pravno ispravan i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je takođe spremno da Vladi besplatno ponudi pomoć oko sastavljanja obrazloženja i načina otklanja svih nepravilnosti. Vladi je takođe predat predlog kako treba da glasi novi član 4a Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim se zabranjuje istraživanje i ekpolatacija bora i litijuma.

Bonus video: Savo Manojlović ispred Vlade - Tražimo moratorijum na istraživanje litijuma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar