Foto: Arhiva, Shutterstrock

Slučaj seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica danima ne prestaje da intrigira javnost Srbije, a pitanje koje se nameće jeste ko bi sve morao da odgovara zbog zlostavljanja polaznica u toj instituciji. Pitanje odgovornosti otvorila je izjava bivšeg direktora Petnice Vigora Majića, koji je istakao da je računar na kome su se nalazile golišave fotografije devojčica reformatiran, dok je, sa druge strane, istakao i da je uprava svojevremeno imala određene prijave. Prema saznanjima Nova.rs, Majić bi zbog ćutanja, ali i uništavanja dokaza morao da krivično odgovara.

Kako saznaje portal Nova.rs, protiv Branislava Savića Savana trenutno se vode predistražne ranje i on je u ponedeljak saslušan u policiji u svojstvu građana. Ipak, ono što interesuje jasnost jeste da li će, sem Savića, još neko snositi posledice zbog seksualnog nasija u Petnici.

Pročitajte još:

Upitna je i odgovornost nekadašnjeg direktora Petnice, s obzirom da je sam izjavio za nedeljnik „Vreme“ da je su pojedini devojke obavestile upravu o problemu, ali i činjenice da su reformatirali hard-disk na kome su se nalazile fotografije maloletnica, bez da prethodno obaveste policiju. Pomenuti potez mogao bi da se okarakteriše kao uništavanje dokaze.

Advokat Ivan Ninić za Nova.sr ističe da bi tužilačka istraga u slučaju „Petnica“ morala da bude proširena i na Majića.

„Zbog priznanja da je uništio digitalne zapise na hard disku, koji predstavljaju krunski dokaz izvršenja krivičnog dela na štetu maloletnih lica, tužilačka istraga bi morala da bude proširena na tadašnjeg direktora „Petnice“ Vigora Majića, ali i na sva lica koja su učestvovala u radnjama prikivanja i uništenja dokaza. Bilo bi logično da je Majić, po saznanju za sporni događaj, formirao komisiju koja će pregledati i potpisati sadržaj diska, a potom taj hard disk neoštećen predati nadležnom tužilaštvu. Njegovo objašnjenje zašto da nije vršio uvid u sadržinu diska, odnosno sama odluka da se disk reformatira je gnusan čin, gotovo jednak činu koji se pripisuje nastavniku zlostavljaču“, kaže Ninić i dodaje:

„On je morao biti svestan individualne krivične odgovornosti i potražiti savet od pravnika ili advokata, osim ako nije računao da će zavet ćutanja i protok vremena učiniti svoje u smislu formalnog nastupanja relativne i apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, što će se ovde najverovatnije i dogoditi“, ističe advokat.

Ninić je izričit da u slučajevima krivičnih dela nema kompromisa.

„Između zaštite privatnosti maloletnika i ugleda „Petnice“ sa jedne strane i krivično-pravne odgovornosti sa druge strane, ne može da se pravi kompromis, to nije poslovna ili pedagoška odluka, već pitanje funksionisanja države i mehanizama institucionalne zaštite žrtava od predatora. Da ne govorimo o tome da je trajno urušeno poverenje u respektabilnu društvenu instituciju koju čine 140 osnivača i kroz koju godišnje prođe 2.000 polaznika“, kaže Ninić i ističe:

„Članom 333. Krivičnog zakona propisano je krivično delo pod nazivom „Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog delo“ za koje je zpraćena i kazna zatvora do tri godine za osnovni oblik, a do pet godina za kvaliffikovani oblik. Ko krije učinioca krivičnog dela ili mu prikrivanjem sredstava kojima je delo učinjeno, tragova ili na drugi način pomaže da ne bude otkriven ili ko krije osuđeno lice ili preduzima druge radnje kojima se ide za tim da se ne izvrši izrečena kazna, mera bezbednosti ili da se ne primene vaspitne mere upućivanja u vaspitnu ustanovu ili vaspitno-popravni dom, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Ko pruži pomoć učiniocu krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“, navodi advokat.

Advokat Ivan Ninić

Ninić navodi i da direktor takve ustanove, kao što je „Petnica“, ima svojstvo odgovornog lica, pa zbog toga ima posebna prava, obaveze i odgovornosti prema dužnosti, odnosno funkciji koju obavlja.

„Da ne govorimo da on upravlja ustanovom koja radi sa maloletnom decom kao najosetljivojom društvenom grupom, pa su posebna pažnja i dužnost nadzora morali biti imperativ rukovodstva“, izričit je advokat.

Upitna zastarelost krivičnog gonjenja

Sa druge strane, od izvora bliskog tužilaštvu saznajemo i da je izvesno da će istraga biti proširena na više lica.

„Pod time se misli i na tadašnjeg direktora Vigora Majića. Ipak, moraju se najpre saslušati oštećene devojke. Nakon toga, mora da se vidi i da li je, ali i za koje, krivično delo nastupila zastar“, kaže izvor.

Podsetimo, o seksualnom zlostavljanju u Petnici javnost je saznala pošto su polaznice u razgovoru za nedeljnik „Vreme“ detaljno ispričale kroz šta su prošle. Napasnik, koga žrtve oslovljavaju sa S., terao je devojčice da se skidaju i fotografisao ih gole.

Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

Kako je nedeljnik „Vreme“ objavio, sa nasilnikom S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je „Vreme“ imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi „Petničkih svezaka“.

Pretpostavlja se da žrtvi ima više od 20.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram