Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ispred redakcije portala Nova.rs danas je bio transfuzimobil Instituta za transfuziju krvi, u kom su brojni zaposleni u kompaniji United media dobrovoljno dali krv. Oni koji su se danas odlučili na ovaj human gest poručuju da im je drago što su imali priliku da pomognu.

Nakon ulaska u autobus prvo se popunjava upitnik i razgovara sa lekarom, koji vadi krv iz prsta i na licu mesta radi analizu. Nakon toga sledi pregled stetoskopom i merenje krvnog pritiska.

Na osnovu svega toga lekar utvrđuje da li osoba može da donira krv ili ne.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ko je prošao “testiranje” udobno se smešta na krevet i počinje vađenje krvi.

Ceo proces traje oko pet minuta, a jedini zadatak davaoca je da za to vreme ritmično širi i skuplja šaku na ruci iz koje donira krv. Kada je sve gotovo, medicinska sestra vadi iglu iz vene i na tom mestu vezuje zavoj, koji na ruci ostaje naredna dva sta.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

I to je to, dobrovoljni davalac može da sedne i osveži se dok lekari proveravaju kako se oseća.

Novinarka Newsmax Andria Žana Bulajić već četvrti put dobrovoljno daje krv.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Dajem krv jer želim na taj način da pomognem ljudima kojima je potrebna. Takođe, lekari kažu da je to dobro za organizam i da žene mogu da daju krv svaka četiri meseca”, kaže Bulajić i navodi da će nastaviti da dobrovoljno daje krv.

Ni uredniku sportske rubrike portala Nova.rs Žikici Baboviću nije prvi put da dobrovoljno daje krv. Nije brojao, ali veruje da je do sad bar deset puta učestovao u sličnim akcijama.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Vodim se devizom da 97 odsto ljudi zavisi od tri odsto davalaca krvi. Želim da doprinesem tome da onih koji doniraju krv bude i više od tih tri odsto”, poručuje Babović.

Redakcija Nova.rs poziva sve građane koji su u prilici da se jave u Zavod za transfuziju krvi i naprave human gest.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Dobrovoljni davaoci mogu da budu i oni koji su preležali kovid 19, ako je prošlo 28 dana od izlaska iz izolacije, to jest od negativnog PCR testa. Vakcinacija protiv koronavirsa nije prepreka dobrovoljnom davanju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar