Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Štrajk upozorenja zaposlenih Kliničkog centra Srbije (KCS) u trajanju od sat vremena održan je danas u krugu KCS uz protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije, gde su zaposleni predali svoje zahteve.

Oni protestuju zbog nedostatka radnika, niskih plata i ugrožene bezbednosti na radu.

Predstavnici sindikata poručili su da u stanju u kom je Klinički centar Srbije sada ne mogu da izdrže, jer posla ima mnogo više nego što ima zasposlenih.

Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Kolege odlaze u penziju, „beže da sačuvaju svoje zdravlje“, odlaze u privatne zdravstvene ustanove i u inostranstvo kako bi „izbegli zlostavljanje i teror“.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić rekao je FoNetu da su zaposleni krajem oktobra premijerki Ani Brnabić i ministarki zdravlja Danici Grujičić poslali protestno pismo zbora zaposlenih objašnjavajući im stanje u KCS i tražeći odgovor, koji nisu dobili.

Pročitajte još

Mrkić je objasnio da prema izveštaju Fiskalnog saveta ima 20 odsto manje zaposlenih nego što je predviđeno u sistematizaciji KCS.

„Smatramo da ta sistematizacija nije dobra, kao i da tih 20 odsto nisu relevantni, već da je nedostatak od 25 do 27 odsto“, kazao je Mrkić.

Foto: Zoran Mrđa/FoNet

On je najavio pravi protest ukoliko ne dobiju odgovor iz Vlade.

Zaposleni su danaas iskoristili svoje zakonsko pravo da održe štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena, a da će sledeći korak biti protest, naglasio je Mrkić.

BONUS VIDEO Parola snađi se u totalnoj konfuziji: Klinički centar Srbije kao lavirint

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar