Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zaposleni i studenti Filološkog fakulteta konačno znaju ko im je v.d. dekan. Nakon višemesečnih zavrzlama i opstrukcije Jelena Kostić Tomović konačno je i zvanično u sudu upisana kao ovlašćeno lice. Sada može da odahne i oko 400 zaposlenih u toj visokoškolskoj ustanovi kojima je bila ugrožena i isplata zarade, a sve zbog bivše v.d. dekanke Anđelke Mitrović koja je pokušavala da odloži odlazak u penziju i ostane na toj funkciji.

„U trentku kada je trebalo isplatiti zarade, Jelena Kostić Tomović još nije bila u sudu upisana kao ovlašćeno lice i onda nije mogla da potpiše naloge za plate, Anđelka Mitrović to nije htela da uradi. Anđelka Mitrović je sada zvanično dobila rešenje o penzionisanju“, kaže za naš portal docent na Filoškom fakultetu Jovan Čudomirović.

Fakultet je dobio i novi Statut, pa se posle izbora v.d. dekana bliži i odabir novog dekana u punom mandatu.

„Statut koji je usvojen na Senatu trebalo bi da stupi na snagu ovih dana i kada se to dogodi, onda će se ponovo birati čalnovi Saveta fakulteta iz reda zaposlenih. Kada se ta procedura obavi, biće pokrenut i izbor za dekana“, objašnjava Čudomirović.

Istorijat zavrzlame
Foto: Goran Srdanov

Optužbe za finansijske malverzacije, višestruke funkcije, bliska saradnja sa vlašću i televizijom Pink, opomena Etičke komisije… sve su to “zasluge” bivše dekanke Filološkog fakulteta, Ljiljane Marković. Da se problemi premoste, u julu je izabrana v.d. dekana Anđelka Mitrović. I baš kada je rešenje počelo da se nazire, pre mesec dana, buru je izazvala odluka da bude stopiran izbor novog dekana u punom mandatu, a sve po nalogu Prosvetne inspekcije.

Nezadovoljni profesori tvrdili su da je napadnuta autonomija Univerziteta, zajedno sa studentima organizovali su i proteste. Tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević poručio im je da je prvo potrebno doneti novi Statut, pa tek posle ići na izbor dekana. Da priča ponovo poprimi neočekivani zaokret, pobrinuo se splet okolnosti, pa je v.d. dekana Anđelka Mitrović 1. oktobra stekla uslov za penziju. Fakultet je ostao bez rukovodstva, u problemu su bili i zaposleni i studenti.

Ponovo nam se učinilo da je problem rešen i da je neko konačno konstatovao „studenti i profesori su u pravu“. Savet Filoškog fakulteta je za vršioca dužnosti dekana sa tehničkim mandatom, do izbora novog dekana, izabrao Jelenu Kostić Tomović. Međutim, stare dekanke se nisu predavale tako lako – tvrdile su da još nije vreme za njihovu penziju.

Naime, oni su se pozivale na odluku iz vremena vanrednog stanja koja bi trebalo da im produži radni odnos za 52 dana. Ta odluka se nije odnosila na njih, ali ih to nije sprečavalo da otežavaju rad te visokošlolske ustanove. Bivša v.d. dekanka osporavala je imenovanje njene naslednive Jelene Kostić Tomović i u svim dopisima se, bez obzira na zvanične odluke, potpisivala kao v.d. dekanka.

Sud je, nadamo se, prekinuo ovu uidurmu za sva vremena. Red bi bio da, posle svega što je proteklih godina preživeo, Filološki fakultet konačno uplovi u neke mirnije vode.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram