Foto: Goran Srdanov

Višemesečna agonija zaposlenih i studenata na Filološkom fakultetu se nastavlja i produbljuje. Stara uprava ne posustaje i ne želi da se povuče, a sada je u pitanje dovedena i isplata zarada i naknade za prevoz za oko 400 zaposlenih.

Savet Filološkog fakulteta izabrao je za novu v.d. dekanku Jelenu Kostić Tomović, ali čelnica stare uprave Anđelka Mitrović tu odluku ne priznaje i ne prihvata da je od 1. oktobra u penziji.

Istorijat zavrzlame

Optužbe za finansijske malverzacije, višestruke funkcije, bliska saradnja sa vlašću i televizijom Pink, opomena Etičke komisije… sve su to “zasluge” bivše dekanke Filološkog fakulteta, Ljiljane Marković. Da se problemi premoste, u julu je izabrana v.d. dekana Anđelka Mitrović. I baš kada je rešenje počelo da se nazire, pre mesec dana, buru je izazvala odluka da bude stopiran izbor novog dekana u punom mandatu, a sve po nalogu Prosvetne inspekcije.

Nezadovoljni profesori tvrdili su da je napadnuta autonomija Univerziteta, zajedno sa studentima organizovali su i proteste. Tada još aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević poručio im je da je prvo potrebno doneti novi Statut, pa tek posle ići na izbor dekana. Da priča ponovo poprimi neočekivani zaokret, pobrinuo se splet okolnosti, pa je v.d. dekana Anđelka Mitrović 1. oktobra stekla uslov za penziju. Fakultet bez rukovodstva, u problemu su i zaposleni i studenti.

Ponovo nam se učinilo da je problem rešen i da je neko konačno konstatovao “studenti i profesori su u pravu”. Savet Filoškog fakulteta je za vršioca dužnosti dekana sa tehničkim mandatom, do izbora novog dekana, izabrao Jelenu Kostić Tomović. Međutim, stare dekanke se ne predaju tako lako – tvrde da još nije vreme za njihovu penziju.

Naime, oni se pozivaju na odluku iz vremena vanrednog stanja koja bi trebalo da im produži radni odnos za 52 dana. Ta odluka se, po svemu sudeći, ne odnosi na njih. Rektorka Univerziteta u Beogradu za naš portal tvrdi, da dileme nema i da je Savet fakulteta postupio po svim validnim propisima i da je predstavnicima stare uprave zaista vreme za penziju.

Opstrukcija

„Anđelka Mitrović, sa jedne strane, deklarativno ne poštuje odluku o tome da je izabran novi v.d. dekana. Osim toga, opstruira i postupak deponovanja novog potpisa u privrednom sudu i upravi za trezor. Onaj čiji je potpis deponovan ima i kontrolu nad finansijama fakulteta. To njeno opstuiranje dovodi do problema u isplati zarada zaposlenima“, objašnjava za Nova.rs Jelena Kostić tomović, novoizabrana v.d. dekanka.

Jelena Kostić Tomović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Anđelka Mitrović bi trebalo da je u penziji od 1. oktobra, ali je to ne sprečava da podnosi krivične prijave, između ostalog i protiv rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović.

Po svemu sudeći, krivične prijave podnete su protiv novoizabrane v.d. dekanke, predsednika Saveta fakulteta Boška Suvajdžića, upravnika za opšte i pravne poslove Miloša Panića.

„O tim krivičnim prijavama jedinu informaciju imamo od nje i tu informaciju ona je podnela i privrednom sudu. Po našem tumačenju, cilj je da ukoči deponovanje novog potpisa i da time parališe fakultet, drži kontrolu nad finaksijama fakultetskim i omogući eventualno vraćanje na funkciju“, kaže profesork Kostić Tomović.

U trenutnoj situaciji, zaposlenima ne poreostaje ništa drugo osim da čekaju odluku Privrednog suda.

„Mi moramo da čekamo odluku Privrednog suda, Privredni sud bi morao da donese odluku o deponovanju novog potpisa. U međuvremenu, tu je 400 zaposlenih koji ne mogu da prime plate i naknadu za prevoz. Ako se nastavi ta opstrukcija, mi ćemo imati finansijsku blokadu fakulteta od 8.000 studenata. To po efektu domina dovodi do pralalizovanja institucije“, objašnjava Kostić-Tomović.

Stara uprava ne posustaje

Anđelka Mitrović se i pisanim putem obratila zaposlenima, iznoseći potpuno drugačije tvrdnje. U dopisu ona ne odustaje ni od svoje funkcije, pa se potpisuje kao v.d dekana.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Napominjem da mi je žao zbog posledica koje zaposleni trpe na razne načine, a zgrožena sam i ambicijom da uzurpatori vlasti mene predstave za krivca iako sam ja, zajedno sa vama, žrtva“, napominje Mitrović.

Ujedno, ona traži reakciju nadležnih organa.

„Kao i velika većina zaposlenih, očekujem da intervencijom nadležnih državnih organa u najskorije vreme prestane svaka nezakonita delatnost samoproglašene „uprave“ Fakulteta i da se spreči njihov štetan uticaj na ugled Fakulteta i akademske zajednice u celini. Stavove i zaključke tako izabranih organa ja sam, uostalim, već proglasila za pravno ništavne – u okviru obaveze koju kao v.d. dekana, u cilju zaštite zakonitosti, imam. Odmah po stvaranju minimalnih uslova za rad od strane nadležnih državnih organa, spremna sam da nastavim zakonito raspolaganje finansijskim sredstvima, što uključuje i omogućuje i legalnu isplatu materijalnih i drugih primanja zaposlenih, sve dok se po propisanoj proceduri ne usvoji Statut i na javno raspisanom konkursu izabere novi rukovodilac fakulteta“, uzvraća udarac Anđelka Mitrović.

Rektorka nema dilemu
Ivanka Popović Foto:Zoran Mrđa/FoNet

 

Rektorka Ivanka Popović danas je kratko odgovorila da Univerzitet podržava v.d. upravu da se završi procedura usvajanja Statuta, čime se za Filološki fakultet otvara mogućnost raspisivanja konačnog izbora za novu upravu, koja će imati pun mandat i ovlašćenja.

„Ja mislim da se priča na Filološkom fakultetu ne nastavlja, Milsim da je fakultet potpuno legitimno izabrao novog predsednika Saveta, upućen je i nacrt novog statuta, sada se ta procedura obrađuje. Izabrana je nova v.d. dekanka. Mi to pratimo, stvari idu svojim tokom i optimistični smo da se stvari na Filološkom polako sređuju“, rekla je rektorka za Nova.rs.

Ona je i potvrdila da je Anđelka Mitrović , koja se u dopisima i dalje potpisuje kao v.d dekana, u penziji.

„Profesorka Mitrović je u penziji od 30. septembra, to je bio njen poslednji radni dan, kao i za sve ostale nastavnike Univerziteta u Beogradu koji su ispunili uslove. Produženje od 52 dana se odnosilo na nenastavno osoblje, to nema veze sa ovim. Nema potrebe da se pravi tenzija oko nečega što zapravo nikada nije ni bilo neko stečeno pravo”, bez dileme objašnjava rektorka Popović.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare