Zamrzavaju briseve, jer laboratorije ne stižu da ih obrade

Društvo 15. jul. 202014:23 > 14:2320 komentara
Podeli:
Foto:Shutterstock

Najveći problem kada je reč o testiranju na Kovid 19 jeste čekanje rezultata. U pojedinim gradovima u Srbiji, u ovom trenutku, na čekanju se nalazi preko 500 uzoraka. Kako smo saznali, Zavodi za javna zdravlja zamrzavaju briseve, jer referentne laboratorije ne mogu da obrade tako veliki broj PCR testova.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u svojim izjavama nekoliko puta je istakao da u poređenju sa drugim državama u regiji, Srbija radi najveći broj testova. Ali, u realnosti proces testiranja u Srbiji nije nimalo jednostavan. On počinje sa višesatnim čekanjem ispred Kovid ambulanti, a završava čekanjem i po nedelju dana na rezultate.

Najčešća uska grla u realizaciji testova predstavljaju same ustanove gde se vrši testiranje. Broj testova koji se u tim institucijama u kojima se radi analiza uzoraka, prevazilazi njihove kapacitete.

Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

U Kruševac već nedelju dana ne stižu rezultati uzorkovanja briseva. Prema našim saznanjima, očekuju se rezultati oko 500 uzoraka.

„Očekujemo da stignu rezultati. Svakoga dana se interesujemo za njih Obustavili smo komercijalno testiranje, što je slučaj i u drugim okruzima, a radimo na tome da se najurgentiji brisevi testiraju u referentnim laboratorijama gde je moguće obezbediti da rezultati što pre stignu“, kažu iz Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu.

Kako smo saznali, brisevi se zbog zagušenosti, koja je najizraženija u laboratoriji „Vatreno oko“ jer obrađuju najveći broj testova, zamrzavaju, i onda se sukcesivno šalju na analizu.

„U Kraljevu je situacija nešto bolja, jer je u analizu uzoraka od početka jula uključen Veterinarski specijalistički institut (VSI) iz Kraljeva. Međutim, njihov dnevni limit je 180 obrađenih uzoraka, i to za tri grada, Kraljevo, Novi Pazar i Kosovsku Mitrovicu. Tako da je za jedan grad moguće ispitati 60 briseva. S obzirom da se u Kraljevu dnevno testira oko 150 osoba, Zavod za javno zdravlje je morao da zamrzne određeni broj briseva“, kaže za Nova.rs izvor iz bolnice u Kraljevu.

Kako saznajemo, i pored toga što u ovom gradu postoji referentna laboratorija za analizu Kovida 19, naš izvor kaže da je oko 200 uzoraka zamrznuto.

„Recimo, rezultati PCR testova koji su urađeni u petak i subotu još nisu stigli. Navodno postoji mogućnost da VSI iz Kraljeva ovih dana poveća broj analiza. Ali, za sada to još nije sigurno. Inače, skoro svi Zavodi za javna zdravlja su prinuđeni da zamrzavaju testove“, kaže ovaj izvor.

Na početku epidemije u Srbiji su analizu uzoraka radile nezdravstvene ustanove poput Veterinarskog instituta u Kraljevu, zatim Nacionalnog instituta za hranu Batajnica ili Mlekare Šabac, koje su bile opremljene, za razliku od zdravstvenih ustanova koje nisu imale adekvatne kapacitete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar