Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novi Ekološki ustanak zakazan je za 6. novembar ispred Radio-televizije Srbije, u 14 sati.

Kako se navodi u samom pozivu na protest koji je objavljen na društvenim mrežama, reč je o bunto zbog „sramne propagande Rio Tinta na javnom servisu“.

Poziv je upućen svima – studentima, profesorima i, kako se dodaje, svim slobodnim građanima.

„Ekološki ustanak nastavlja se pred vratima RTS-a“, potvrdio je za naš portal jedan od vođa pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta.

On ima i konkretna pitanja za prvog čoveka RTS-a.

„Za šta te narod plaća Dragane Bujoševiću?! Je l’ zato da puštaš spotove Rio Tinta koji je došao da nam zemlju natapa koncentrovanom sumpornom kiselinom, a seljake proteruje sa njihovih njiva?! Jel si zato plaćen Dragane Bujoševiću?“, pita Ćuta.

„Zahtevamo od tebe, da momentalno skineš to đubre od spota sa programa, i samo da znaš, 6. novembra ispred RTS-a doćiće ti seljaci iz Gornjih Nedeljica, Pranjana, Dobrinje, Koštunića, Jagodine, Rekovca … pa ćeš lepo da izađeš pred njih i da im objasniš odakle ti hrabrost da na Javnom Servisu promovišeš kompaniju koja preti da im uništi zemlju od koje žive“, poručuje Ćuta.

Ovo će biti treći po redu Ekološki ustanak Prethodni protesti održani su 10 aprila i 11. septembra – tada je više od 10.000 građana u centru Beograda tražilo očuvanje životne sredine, borbu protiv mini hidroelektrana, kao i projekta „Jadar“ koji treba da realizuje kompanija Rio Tinto.

Više od 30 organizacija civilnog društva i pojedinaca podnelo je Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahtev za zabranu reklame kompanije Rio tinto o projektu „Jadar“ zbog, kako tvrde, kršenja Zakona o oglašavanju.

Reklamom Rio Tinta, koja se emituje na Radio-televiziji Srbije (RTS), smatraju podnosioci zahteva, prekršeno je više članova Zakona o oglašavanju, između ostalog, time što je navedeno da zelene tehnologije, električni automobili i čist vazduh zavise od ležišta litijuma u Srbiji, „jednog od najznačajnijih na svetu“.

Bonus video: Ekološki ustanak u Beogradu hronologija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare