Zahtev da se omogući kretanje osobama s autizmom

Društvo 13. apr. 202013:01 > 13:02
Podeli:
Foto: Screenshot N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se roditeljima dece sa autizmom i odraslima sa autizmom u vreme policijskog časa omogući kretnja u ograničenom vremenu.

Kako se navodi u saopštenju, to kretanje bi bilo omogućeno u blizini mesta stanovanja zbog održavanja dnevne rutine i navika koje su za njih vrlo važne.

„Poverenica ističe da bi se navedeni problem mogao rešiti slanjem zahteva za izlazak na posebno određen telefonski broj, nakon čega bi stigla SMS poruka o dozvoli za izlazak u periodu od sat vremena. Na ovaj način bi se olakšalo roditeljima i starateljima da dobiju dozvolu koja bi u formi SMS poruke bila validan dokaz u slučaju kontrole, da mogu biti napolju i u periodu opšte zabrane kretanja“, dodaje se.

Poverenica je ocenila da bi takvo rešenje moglo da posluži i za neke druge slučajeve izdavanja dozvola za kretanje, ukoliko pandemija potraje.

U inicijativi je navedeno da je neophodno da se centri za socijalni rad uključe u zaštitu osoba sa autizmom u slučaju da njihovi roditelji ili staratelji obole od koronavirusa.