Ko ne sme da izlazi iz kuće kad je vazduh zagađen

Podeli:
zagađenje vazduha
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Printscreen

Srbija je prekrivena opasnim smogom, napolju jedva da može da se diše, a u pojedinim gradovima situacija je zaista alarmantna. Dr Petar Borović za portal Nova.rs govori ko ne bi trebalo da izlazi napolje dok je vazduh vrlo zagađen.

Društvene mreže preplavljene su snimcima neverovatno zagađenog vazduha u našoj zemlji. U poslednja 24 sata je bilo naročito kritično, pa ne čudi što su oni koji su, recimo, sinoć odlučili da se prošetaju Beogradom, Pančevom, Čačkom – silno zažalili kad su izašli iz kuće. Koliko to može da opasno i ko ne bi trebalo da pomoli nos napolje dok se stanje makar malo ne popravi, za portal Nova.rs priča dr Petar Borović.

Pročitajte još:

„Pošto je zagađenje vazduha veliko, napolje ne bi trebalo da idu plućni bolesnici, ljudi koji imaju anemiju, zatim kardiovaskularni bolesnici, astmatičari, a nije dobro ni za decu.“

Doktor priča i zašto su ove kategorije ugroženije od drugih kad je vazduh vidljiv golim okom.

„Njihov organizam već ima svoje probleme, a sve ovo dodatno pogoršava postojeće stanje, tako da onda nastaju dodatni problemi – nema dovoljno vazduha, javljaju se glavobolja, nervoza, a mora čovek da diše…“

Doktor kaže i kako izloženost od dan-dva nije veliki problem, ali jeste ako smo konstantno u smogu. Onda su moguće dugoročne posledice, pa i one najteže bolesti.

Zato je važno da napolje ne izlazimo ujutru i uveče, kad je koncentracija opasnih čestica u vazduhu po pravilu najveća, a posebnu pažnju treba da obrate oni koji žive u tradicionalno zagađenim gradovima, poput Valjeva i Čačka, kao i u delovima Beograda koji su vrlo zagađeni.

Doktor ima savet i kako da se iole sačuvamo od uticaja zagađenja.

„Jako je važno da te ugrožene kategorije ne puše, da uzimaju redovno terapiju, da jedu dosta svežeg voća i povrća da bi se izbacili otrovi, da bi se nadomestili vitamini i minerali i da se ne bi opteretilo postojeće stanje. Problem je i što se u kući vazduh brzo istroši, pa moramo da provetravamo, a napolju je zagušljivo“, napominje doktor.

Najugroženiji pušači

Doktor Borović kao posebno ugroženu grupu izdvaja pušače i kaže da su oni najteže pogođeni u ove dane.

„U plućima postoji mehanizam da, kad uđe bilo koja čestica, on to izbaci napolje i mi onda zato stalno kašljucamo, pokušavajući da se rešimo toga. A kod pušača se to žestoko pogoršava jer cigarete blokiraju taj fini mehanizam odbrane, pa su oni posebno ugroženi, naročito jer su im pluća već oštećena“, zaključuje doktor.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar