Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Upis na fakultet je izgleda samo pola posla. Teži zadak je pronaći smeštaj za one koji ne dobiju sobu u studentskom domu. Za garsonjeru u blizini fakulteta, sa režijama, treba oko 400 evra. Najavljuje se da će za još hiljadu i sto studenata biti mesta u Studentskom gradu kada se proširi. Postavlja se pitanje kada će to biti.

Petnaest do 20 hiljada dinara samo za hranu. Plus stanarina i još nekoliko hiljada za komunalije za stan u Krnjači. To je minimum koji Svetozar Jovanović mesečno mora da izdvoji. Smatra da bi, da nije zaposlen, troškovi studentskog život u Beogradu bili gotovo nepremostiva prepreka.

„Rast cena se najviše primećuje po namirnicama u prodavnici, restoranima. Znatno je poskupelo od prve plate pre 6 meseci do sada. Oseća se razlika u par hiljada dinara“, kaže student Svetozar Jovanović za RTS.

Osim hrane, skuplji su i stanovi. U odnosu na 2020, kirija je veća za 20 do 40 odsto, pokazuju podaci Agencije za nekretnine. U oglasima, garsonjera sa samo dve fotelje, stočićem i krevetom za spavanje u širem centru gada teško da može da se nađe za 200 evra, dok je u blizini fakulteta minimum 350.

Kada se na sve to dodaju troškovi druženja, udžbenici, računi, gradski prevoz, studentima je potrebno od 500 do 600 evra za najosnovnije potrebe. Najskuplje kirije su u centralnim opštinama, ali ni Novi Beograd ne zaostaje.

„Ako imamo u vidu da je u blizini svih većih fakulteta novogradnja, tu je cena jača, što se tiče mesečno nivoa zakupa, ali traže i obode grada zbog manjih cena“, rekao je Marko Jevtić iz agencije za nekretnine.

Jeftinija varijanta je studentski dom. Mesečna kirija je 3.000 dinara. Ipak, za to je neophodno da budete na budžetu. Aleksa Obradović je ranije živeo u stanu, ali kako su cene počele da rastu, odlučio je da pređe u Studentski grad. Međutim, poskupljenja nisu zaobišla ni studentske domove.

„Pretežno se hranim u menzi, na mesečnom nivou troškovi za hranu u menzi iznose 4-5 hiljada, ali naravno studenti se hrane i van menze, tako da su ukupni troškovi od 8 do 10 hiljada. Menza je poskupela na mesečnom nivou 2,3 hiljade, a na dnevnom nivou 100 din. Troškovi stanarine poskupele 1000 din“ naveo je student Aleksa Obradović.

Student koji iznajmljuje stan smatra da bi bilo lakše biti u domu i hraniti se u menzama, hrana je dobra, to dosta samnjajuje troškove, ali ako ne radite i ako nemate neki posao sa strane, teško je izboriti se.

Za sledeću školsku godinu u Beogradu je planirano 9.500 mesta u studentskim domovima. Najviše u Studentskom gradu.

Zbog toga će na ovoj lokaciji za dve do tri godine biti izgrađena još jedna zgrada za hiljadu studenata. Projekat će biti gotov do novembra ove godine, a radovi počinju 2023.

Za one koji se ne upišu u dom, važno je da već sada počnu da traže stan jer ni u agencijama nisu sigurni kako će se cene kretati narednih meseci. Uz to, uvek su tu i cimeri, barem platite po pola, pa donekle bude lakše.

Bonus video: Nebojša Nešovanović – Tržište nekretnina može postati igralište bogatih

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare