Foto: Shutterstock, Dragan Mujan/Nova.rs, Privatna arhiva

"Ako mi podignu cenu stana, moraću da idem iz Beograda" - u ovu rečenicu staje prava slika života jednog studenta u Srbiji. Bliži se oktobar, a sa njim i glavobolje zbog troškova koje nameće studentski život. Kirije su otišle u nebesa, poskupljuju čak i hrana i smeštaj u studentskim domovima - sve su to razlozi zbog koji studenti pomišljaju na povratak kući i rezanje troškova.

Anja, Nevena, Sofija, Peđa – to su imena junaka ove naše priče koja pokazuje pravu Srbiju, a ne onu sa nacionalnih TV frekvencija.

Anja Gavrilović, studentkinja Filološkog fakulteta, koja inače dolazi iz Vršca, strahuje da bi podizanje cene kirije za stan u kom živi, značilo i definitivni odlazak iz Beograda.

„Zaposlen mi je samo tata, živimo od jedne plate, a ja sam samofinansirajući student. Ove godine, sa svim poskupljenjima – to se posebno osetilo“, započinje svoju priču Anja.

Podvlači da je gotovo nemoguće ispratiti ovaj tempo poskupljenja, sa trenutnim platama.

Anja Gavrilović Foto: Privatna arhiva

„Za neke stvari moram da budem štedljiva i to mnogo. Recimo, ne izlazim toliko na kafe sa društvom. Primetila sam da je meso mnogo poskupelo i kupujem ga isključivo na akciji“, kaže Anja dodajući da je osetno i poskupljenje struje.

Kao jednu od „mera štednje“ primenjuje i da manje vremena provodi u Beogradu, jer na taj način smanjuje troškove.

„Gledam da što više vremena provodim u Vršcu, tako i manje dajemo za hranu“, napominje Anja.

Nevena Radulović, studentkinja Stomatološkog fakulteta u Beogradu, poslednje dve godine živi u domu „Kralj Aleksandar I“, poznatiji I kao Lola.

„Još od marta sam počela intezivno da osećam da jednostavno ostavljam više novca u prodavnici, ali je rešenje bilo u studentskoj menzi – koja je sve do skoro bila oslonac u smislu: Uvek znate da imate hranu po povoljnim cenama“, započinje svoju priču Radulović.

Nevena Radulović Foto: Privatna arhiva

Dodaje i da će dom umesto dosadašnjih 1860 dinara, plaćati 2790 dinara, što je gotovo 1.000 dinara mesečno više.

„Ovo jeste velika promena, ali smatram da će pre svega biti pogođene porodice koje imaju dva i više studenta. Velika promena meni lično je skuplja hrana u menzi. Sa 171 dinar popela se na 266 dinara“, ističe Radulovićeva.

Ona podvlači da su skuplje cene u marketima „dovukle“ veći broj studenata u menze, pa i oni koji su na samofinansiranju, pristaju ne ekonomske cene, koje su skuplje u odnosu na budžetske.

PROČITAJTE JOŠ

Ističe i da će od oktobra dom biti njen izbor, jer čak i sa poskupljenjima predstavlja mnogo povoljniju varijantu.

S druge strane, Sofija Vasiljević studentikinja Fakulteta političkih nauka, koja je inače iz Valjeva, navodi da je od stana odustala još kada je krenula pandemija.

Sofija Foto: Privatna arhiva

„Kada se pre dve godine sve poremetilo, ja sam otkazala stan. Kako se situacija smirivala, počela sam da razmišljam u pravcu toga da ponovo negde iznajmim manji stan ili garsonjeru“, započinje svoju priču Sofija.

Onog momenta kada su cene „odletele“ u nebo, Sofija je potpuno odustala od ideje da živi u stanu.

„Ne pada mi na pamet da po ovim cenama uzimam stan. Kratko sam pokušavala i odustala. Ne znam ni kako ćemo imati nastavu od oktobra, pa sam odlučila da dolazim sporadično i budem to vreme kod drugarice, jer tako je mnogo bolje“, napominje ona.

Ovaj način praktikovala je sve vreme onlajn nastave, ali po svemu sudeći, nastaviće tako.

Peđa Mezei sa Šumarskog fakulteta, stanuje u studentskom domu na Košutnjaku, veći problem od skuplje sobe, predstavlja mu značajno viša cena hrane u menzi.

„Da budem iskren, menza je poskupela, a ne očekujem da će povećati porcije ili poboljšati kvalitet. Hrana će ostati ista, a oni su podigli cene gotovo duplo. Pre nam je bio ručak 70, a sada je 120. Iako to ne predstavlja na mesečnom nivou, možda preveliki konačni trošak, svakako da će biti osetinije“, kaže Mezei.

Peđa Mezei Foto: Privatna arhiva

Dodaje da će veća cena doma sigurno biti problem za neke studente, ali da i dalje predstavlja daleko jeftiniju opciju u odnosu na trenutne cene stanova.

Koliko studenti sada plaćaju stanove?

Prema podacima o kretanju cena nekretnina sa sajta 4zida.rs, nameštena garsonjera u Beogradu se oglašava prosečno za 219 evra, jednosoban stan za 311 evra, dvosoban za 549 evra, a trosoban stan za 874 evra. Ovo su podaci gledano za ceo grad i sve beogradske opštine zajedno.

Gledano posebno po opštinama, cene mogu značajno da se razlikuju. Najviše cene najma su u beogradskoj opštini Savski venac, zatim sledi Stari grad, na nakon njih Vračar i Novi Beograd.

U odnosu na jun mesec, značajno je poskupeo najam dvosobnih i većih stanova i to za skoro 20%. Blago pojeftinjenje beleže garsonjere i jednosobni stanovi.

Redom poskupeli hrana, smeštaj i školarine

Cena obroka u menzi za budžetske studente skočila je sa 2.160 dinara mesečno na 3.600 dinara. Ako bi ishrana u istom procentu poskupela i za samofinansirajuće studente, oni bi za ishranu u menzama mesečno morali da izdvoje 9.000 dinara“, upozoravala je svom saopštenju Omladina Narodne stranke.

U saopštenju se ističe i da su školarine na mnogim fakultetima povećane i do 30 odsto i da rastu i cene smeštaja u studentskim domovima.

BONUS VIDEO: Nikola Vešković_ Zbog visokih cena zakupa, studenti odustaju od fakulteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare