Foto: Amir Hamzagic/ATAImages, EPA-EFE/CLEMENS BILAN, Shutterstock

Rat u Ukrajini, energetska kriza, problemi u lancu snabdevanja, samo su neki od razloga velikih poskupljenja, kako u Srbiji, tako i u Evropi. Iako je već mnogo toga poskupelo u poslednjih nekoliko meseci, građane Srbije i u narednom periodu očekuju nova poskupljenja od gasa, studentskih domova, kredita, goriva, svadbi i drugih stvari.

Već od 1. avgusta ove godine kupce u Srbiji sačekaće nova cena gasa i to u proseku uvećana za devet odsto, saopštilo je ranije javno preduzeće „Srbijagas“.

Cene goriva već nedeljama skaču, pa je tako od juče na srpskim pumpama litar dizela 218, a litar benzina 203 dinara. Od 12. februara Vlada Srbije je ograničila cenu maloprodajnih cena naftnih derivata, a moratorijum je podružavan od tada do danas na svakih mesec dana, a poslednji je usvojen krajem juna i važi do kraja jula.

Inače, kada je Vlada Srbije uvela moratorijum na cene goriva, litar dizela tog 12. februara je koštao 179 dinara, a benzin 171 dinar.

„Nova“ je ranije razgovarala sa stručnjacima u ovoj oblasti koji ne isključuju da cena ode i do 250 dinara, pa je tako ranije predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Milan Rakić rekao da ne bi bilo čudno ukoliko bi cena goriva došla do 245 dinara po litru. Objašnjenje za ovaj stav leži u tome što ne postoji jasna računica kako se vrši obračun veleprodajne cene.

Dokle god računica bude misterija, ističe Rakić, promene nabolje u ovom sektoru ne mogu se očekivati.

Ono od čega građani izrazito strahuju jeste i cena struje, iako je ranije bilo najava da bi ona trebalo da poskupi za 20-40 odsto, kao što je to ranije naveo predsednik Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije“ Jovan Despotović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je da bi to poskupljenje moglo da bude u tom iznosu navodeći da struja u Srbiji neće poskupeti ni blizu 20 odsto.

Dalekovod
Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Međutim, ono što je sve izvesnije jeste da će električna energija poskupeti, a najava predsednika Srbije jeste da će to biti tek onda „kada to budemo mogli da izdržimo, a da nam cene ne odu u nebesa“.

Inače, nedavno se oglasio i Fiskalni savet, koji je naveo da bi struja za domaćinstvo i privredu trebalo da poskupi od 15 do 20 odsto.

Skaču i usluge banaka

I korisnici dinarskih kredita sa promenljivom kamatnom stopom suočavaju se sa poskupljenjima jer je Narodna banka Srbije podigla referentnu kamatnu stopu, pa je tako u četvrtak ova stopa podignuta na 2,75 odsto, dok je u junu bila 2,5 odsto.

U aprilu je kamatna stopa bila povećana za pola odsto i tada je iznosila 1,5 odsto, pa je u maju usledilo novo podizanje stope na dva odsto, a u junu smo stigli do 2,5 odsto. Oni koji u ugovorima imaju klauzulu o fiksnoj kamatnoj stopi, ne moraju da brinu.

Inače, mediji su ranije pisali i da su mnogi vlasnici računa u bankama, koje su propustile da povećaju svoje naknade prošle godine, počeli da dobijaju obaveštenja o novim tarifama od 1. avgusta, koje su propustile da koriguju cenovnike prošle godine.

Foto: Shutterstock

Tako su navedena poskupljenja naknada za vođenje i održavanje računa, mobilno i elektronsko bankarstvo, provizije za podizanje novca sa bankomata…

Skuplje u narednom periodu biće i pošiljke u međunarodnom saobraćaju. Vlada Srbije je na sednici u četvrtak dala saglasnost na izmenjenu Odluku o utvrđivanju cena rezervisanih poštanskih usluga u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Izmena cenovnika doneta je kako bi se ublažili negativni efekati razlike između ostvarenog prihoda i troška obavljanja univerzalne poštanske usluge, zaštite interesa preduzeća i države, kao i poštovanja standarda i parametara kvaliteta.

Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER

Predloženo povećanje cena odnosiće se na pismo mase do 20 grama, na preporučene pošiljke do 50 grama u međunarodnom poštanskom saobraćaju, kao i na pisma sa označenom vrednošću mase do 50 grama u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Javni prevoz

Rast cena energenata poslednjih meseci znatno je uvećao troškove transporta, a javni gradski prevoz u Nišu poskupeo je za više od 30 odsto od 1. juna. Ovo je otvorilo pitanje da li će i javni prevoz u Beogradu poskupeti, a iz Sekretarijata za javni prevoz za „Novu“ poručili su ranije da u „narednom periodu“ neće poskupeti karte. Sa druge strane, Nikola Jovanović, iz Centra za lokalnu samoupravu, naveo je za „Novu“ da bi skuplje karte Beograđani mogli da plaćaju od septembra i to, prema njegovim procenama, od 10 do 15 odsto.

Pušači u Srbiji u narednom periodu za svoj porok moraće da izdvajaju 10 dinara više nego do sada za paklicu cigareta. Dok su brendovi jednog od proizvođača poskupeli još juče, nove cene cigareta proizvođača „Japan tobacco“ pušače će sačekati već u ponedeljak.

Foto:Shutterstock

Ovo poskupljenje je posledica uvećanja akcize, koju je Vlada Srbije podigla 1. jula. Ova akciza se povećava u skladu sa akciznim kalendarom, koji se koriguje svakih šest meseci. Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi prihod Srbije na 1.000 cigareta trebalo da se, sa 70 poveća na minimum 90 evra.

Inače, akciza je početkom meseca povećana sa 79,75 na 81,25 dinara, odnosno za jedan i po dinar.

Valja pomenuti i istraživanje Instituta ekonomskih nauka u Beogradu, koje je pokazalo da su Srbi spremni da sebi zakinu na hrani, samo da bi mogli da kupe cigarete i zadovolje pušački porok.

Na udaru poskupljenja i studenti i mladenci

Udar po novčanicima u narednim mesecima osetiće i studenti, jer će smeštaj i ishrana u učeničkim i studentskim domovima od naredne školske godine biti skuplji.

Studenti će za sobe prve kategorije plaćati 2.790 umesto dosadašnjih 1.860 mesečno, zatim za sobe druge kategorije umesto dosadašnjih 1.430 dinara moraće da izdvoje 2.150 dinara, dok će sobe treće kategorije koštati 1.600 umesto 1.248 dinara.

Za sobe četvrte kategorije studenti će naredne akademske godine morati da izdvoje 1.500 dinara mesečno umesto dosadašnjih 1.144.

Mediji su ranije preneli da je ministar prosvete Branko Ružić najavio i izmenu nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija. Tako će iznos rate učeničkog kredita i stipendije biti 8.000 dinara umesto dosadašnjih 5.400, a rata studentskog kredita i stipendije biće povećana na oko 13.000 dinara sa trenutnih 8.400.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

#related-news_0

Buduće mladence u Srbiji do kraja godine očekuju i nove cene svadbi. Kako je ranije najavljeno, do kraja godine se očekuje povećanje cena organizacija svadbi od 30 odsto.

Ljudi iz ove industrije su naveli da zasada cene nisu povećane, ali da će se to desiti pri kraju ove i sledeće godine.

BONUS VIDEO – Poskupljenja Pik ili tek početak – gosti Dušan Nikezić i Goran Papović

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare