Radoš Milovanović Foto: N1

Direktor "MB Namenska", Radoš Milovanović, preminuo je jutros oko tri sata u lučanskom Domu zdravlja, od posledica infarkta. Milovanović je široj javnosti poznat po višegodišnjem suđenju za smrt dvojice radnika „Namenske“ Milomira Milivojevića (25) Milojka Ignjatovića, u kojem je prvooptuženi, a čiji se kraj nije nazirao.

Za smrt Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića, okrivljeni su Radoš Milovanović, generalni direktor, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu. Tužbu protiv njih podneo je otac poginulog mladića Milomira, Milovan Milivojević.

Foto: N1

On je optužio nadležne da prikrivaju okolnosti pod kojima se dogodila nesreća u kojoj je stradao njegov sin i još jedan radnik. Sudski proces je počeo tek 3. oktobra 2019. godine, nakon insistiranja porodice poginulog Milomira Milivojevića, kada je u Lučanima presreo predsednika Aleksandra Vučića koji je obilazio tu opštinu.

Ipak, iako je suđenje konačno krenulo, sticao se utisak da epilog nikada neće doći. Proces su obeležila razna odlaganja, što opravdana, što neopravdana.

Milovan Milivojević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

O tome je u više navrata govorio otac stradalog Milovan Milivojević. On je nekoliko puta u razgovoru za Nova.rs ukazivao na propuste zbog kojih je došlo do nesreće a zbog kojih se podneo krivičnu prijavu protiv direktora „Namenske“.

Govoreći o tragediji u kojoj je izgubio sina, Milovan je objasnio da je sporno i to što je policija došla na mesto događaja, ogradila ga, a kada je došao tužilac, da je on praktično rekao policiji da ide kući.

Pročitajte još:

„Na uviđaj je došao tužilac Danilo Vujičić iz Ivanjice, koji je dosad radio sve slučajeve nesreća u ‘Namenskoj’. Mesto događaja je čuvalo fizičko tehničko obezbeđenje, što praktično znači da je ostavljeno provooptuženom, jer fizičko tehničko obezbeđenje fabrike vodi generalni direktor. Mesto događaja od 21 sat do ujutru je bilo ostavljeno prvooptuženom. Onda su oni sve oprali, očistili, sklonili barut iz magacina. Zatim dolazi sudski veštak Miloš Vukadinović, koji je i do sada sve veštačio. On je napisao da je curenje kiseline iz akumulatora elektrokolica prilikom dodira sa asfaltom izazvalo reakciju i dovelo do požara. Iz Instituta ‘Vinča’ su to negirali. Sledeće veštačenje radio je Julije Cinkler iz Novog Sada, čovek od 85 godina i napiše da je udar bureta izazvao požar, što je apsolutna neistina. To nije smelo da se uradi, govorili smo to na sva zvona, pa su onda zamenili tižioca. Poneta je u tome da ne bi došlo pomaka u ovom slučaju sve dok nije bilo polava kada sam uspeo da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem. To govori dosta, jer smo četiri dana posle sastanka imali optužni predlog“, rekao je on ranije za Nova.rs.

Dodao je tada i da je problem što je u magacinu koji nema upotrebnu dozvolu, bilo 300 buradi sa tehnološkim barutnim otpadom, otvorenih, bez poklopca, bez antistatičkih džakova, te da je u svakom bilo 50 do 70 kilograma materije.

„Propisi ne dozvoljavaju toliku količinu buradi, a nije utvrđeno ni kolika je bila vlažnost tog baruta. Taj barutni otpad je stabilan sve do 10 odsto vlažnosti, ne može se zapaliti ni otvorenim plamenom. Propis kaže da nivo vlažnosti ne sme biti manji od 30 odsto, a bio je ispod pet odsto“, rekao je on i objasnio da nije bilo ni antistatičke podloge, da su burad istovarana direktno na asfalt, te da je kasnije saznao da nije bilo vode u hidrantu ispred magacina.

„Oni žele da dokažu da su krivi oni koji su umrli. Ali, ako je barut vlažan, iz aviona da se baci ne može da eksplodira. A u propisima piše da mora da bude pod vodom“, pričao je Milivojević.

Koškanje i psovke

Sam proces obeležile su i žustre svađe između porodice stradalog radnika, sa jedne strane, i direktora „MB Namenska“, sa druge.

Sem koškanja i rasprava, direktor fabrike „Milan Blagojević-Namenska“ iz Lučana, uoči jednog otvaranja glavnog pretresa u Osnovnom sudu u Ivanjici, oposovao je Mirjanu Milivojević, sestru stradalog Milomira Milivojevića.

Milovan Milivojević, otac stradalog, u tom trenutku nije bio u zgradi suda, a kada je čuo šta se dogodilo, vidno uznemiren ušao je u hodnik ispred sudnice i obratio se bahatom Milovanoviću rekavši mu da ne sme tako da se obraća njegovoj porodici.

Namenska Čačak Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Podsetimo, nesreća u vojnoj fabrici se dogodila 14. jula 2017. godine ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, kada je izbila eksplozija, nakon koje su poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

BONUS VIDEO: Nastavlja se suđenje čelnicima Namenske iz Lučana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar